Πώς το διάβασμα ιστοριών στο νεογέννητο μωρό μου με έκανε να διαχειριστώ το μαμαδίστικο άγχος

Πώς η απλή ανάγνωση παραμυθιών μπορεί να βοηθήσει μια μαμά να διαχειριστεί το άγχος της.

Μαργαρίτα Νικολάου
Πώς το διάβασμα ιστοριών στο νεογέννητο μωρό μου με έκανε να διαχειριστώ το μαμαδίστικο άγχος
Bigstock

Το έκανα λάθος. Αυτό με προειδοποιούσε η μικρή φωνή μέσα μου. Αμφισβητούσα όλες τις επιλογές που έκανα ως μαμά: από το πόσο συχνά θα θηλάζω το βράδυ μέχρι το τι είδους κάλτσες θα έπρεπε να φοράει το παιδί μου.

Όντας πρώτη φορά μητέρα, μέσα στο κεφάλι μου γυρνούσαν όλα όσα έπρεπε να σκεφτώ. Προσπάθησα να αγνοήσω τη φωνή που μου έλεγε ότι όλα μου τα ένστικτα ήταν λάθος, αλλά αυτή η μικρή και ενοχλητική φωνούλα, έκρινε κάθε μου επιλογή. Μήπως υπήρχε ένα συμπλήρωμα διατροφής μετά τον τοκετό που θα μπορούσε να ενισχύσει την αυτοπεποίθησή μου ως μαμά μαζί με το μητρικό γάλα; Θα έφευγε ποτέ η νευρικότητα της νέας μαμάς;

Μαμά, κάθε φορά που κυριεύεσαι από άγχος να θυμάσαι αυτές τις συμβουλές

Ήμουν εξαντλημένη. Σίγουρα, ήμουν κουρασμένη για λόγους που όλες οι μαμάδες μπορούν να καταλάβουν. Λόγους που άρχιζαν και τελείωναν με τη φροντίδα ενός νεογέννητου που δεν κοιμόταν. Ήμουν συναισθηματικά εξαντλημένη. Ένα μικρό πράγμα όπως η αλλαγή της πάνας του γιου μου έγινε ξαφνικά μεγάλη υπόθεση. Αν ο μικρός μου κλαψούριζε έστω και λίγο ή κλωτσούσε περίεργα τα πόδια του τη στιγμή που βρισκόταν στην αλλαξιέρα, όχι μόνο με έκανε να αμφιβάλω για την ικανότητά μου να αλλάζω πάνες, αλλά και για το αν τελικά ήμουν έτοιμη να γίνω μάνα ή όχι.

Άρχισα να κάνω μεγαλύτερα σε διάρκεια ντους για να έχω τον χρόνο να μετρήσω όλα τα λάθη που ξεκάθαρα έκανα.

Το επιλόχειο άγχος μπορεί να είναι αόρατο για εσάς αλλά είναι πραγματικό για μένα

Μην ξέροντας τι να κάνω, επέμεινα στο αρχικό μου σχέδιο. Σε όλα όσα είχα σκεφτεί ότι θα κάνω πριν ακόμη φέρω στον κόσμο το μωρό μου. Ήξερα ότι η καθιέρωση ενός προγράμματος (ρουτίνας) μπορεί να βοηθήσει το μωρό να νιώσει ασφάλεια και ακόμη και να κοιμάται καλύτερα τη νύχτα, οπότε προσπάθησα να βρω εκείνο το μοτίβο που θα λειτουργούσε για εμάς. Ήλπιζα επίσης ότι αυτή η συνέπεια θα βοηθούσε να ηρεμήσουν τα νεύρα μου. Οι ώρες μεσημεριανού ύπνου και το τάισμα δεν πήγαιναν πάντα σύμφωνα με τα σχέδια που εγώ έκανα, αλλά η ανάγνωση βιβλίων την ώρα του ύπνου έγινε αμέσως μέρος της νυχτερινής ρουτίνας του νεογέννητου μωρού μου.

Ξαπλωμένοι στην κούνια, περνούσαμε μαζί ποιοτικό χρόνο λέγοντας καληνύχτα στο φεγγάρι, χαϊδεύοντας το λαγουδάκι και βλέποντας τι είδε η πολική αρκούδα. Ο ήχος της φωνής μου φαινόταν να ηρεμεί το μωρό μου. Δεν είναι τυχαίο που μελέτες δείχνουν ότι μεγαλύτερες περιοχές του εγκεφάλου ενός μωρού ενεργοποιούνται όταν ακούνε τη φωνή της μητέρας τους. Έτσι, συνέχισα την ανάγνωση παραμυθιών πριν τον ύπνο, έτοιμη να μεταδώσω όλα τα οφέλη που είχε να προσφέρει η ανάγνωση δυνατά: ενίσχυση των γλωσσικών δεξιοτήτων και ανάπτυξη της ενσυναίσθησης.

Αυτό που δεν σκέφτηκα ποτέ όμως, ήταν όλα εκείνα που προσέφερε αυτή η ανάγνωση σε μένα - μια νευρική νέα μαμά μετά από μια γεμάτη μέρα με ευθύνες της μητρότητας.

Μετά από μερικές εβδομάδες ανάγνωσης παραμυθιών, έπιασα τον εαυτό μου να σκέφτεται ποια βιβλία θα μπορούσα να επιλέξω για το βράδυ. Αντί να φτιάξω κάθε πιθανό σενάριο καταστροφής... όπου άθελά μου μπορεί να διάλεγα το λάθος βιβλίο με εικόνες σημαδεύοντας ψυχικά το παιδί μου για όλη του τη ζωή, ένιωσα χαλαρή.

Ίσως ήταν λογικό, καθώς το διάβασμα ήταν πάντα μια αγαπημένη μου ασχολία. Ως παιδί, κρυβόμουν σε μια άνετη γωνιά του δωματίου μου και χανόμουν σε ένα καλό βιβλίο. Και με τα χρόνια, αυτό δεν είχε αλλάξει πολύ, εκτός από το ότι δεν διάβαζα πια στις μικρές γωνιές. Το να αγκαλιάζω τον γιο μου στο ένα χέρι και να κρατάω ένα βιβλίο στο άλλο ένιωθα, λοιπόν, ότι ήταν κάτι φυσικό.

Πώς επωφελείται το παιδί όταν ο μπαμπάς του διαβάζει ιστορίες πριν τον ύπνο

Χρησιμοποιώντας τη φωνή μου για να μας συνδέσω, εξεπλάγην που είχα βρει έναν τρόπο να συνδεθώ και με τον ίδιο μου τον εαυτό.

Η ανάγνωση, μου έδωσε την ευκαιρία να βγω ξεφύγω από τις ανησυχίες της νέας μαμάς. Μελέτες δείχνουν ότι το διάβασμα δυνατά μπορεί να αυξήσει το δεσμό μεταξύ γονέα και μωρού, αλλά ποτέ δεν πίστευα ότι το να διαβάζω δυνατά ένα καλό παιδικό βιβλίο θα με βοηθούσε να προσγειωθώ και να δημιουργήσω έναν υπέροχο δεσμό ανάμεσα σε εμένα και το παιδί μου.

*ελεύθερη μετάφραση mom.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved