Bιταμίνη D: Βοηθάει ή όχι στην απώλεια βάρους;
Ο ρόλος της βιταμίνης D στην απώλεια βάρους.
Τα επίπεδα βιταμίνης D στον οργανισμό κατά την έναρξη μιας δίαιτας χαμηλών θερμίδων βοηθούν την απώλειας βάρους, σύμφωνα με μια μελέτη. Τα αποτελέσματα, τα οποία υποδηλώνουν έναν πιθανό ρόλο της βιταμίνης D στην απώλεια βάρους, παρουσιάστηκαν στο 91ο Ετήσιο Συνέδριο της Ενδοκρινικής Εταιρείας στην Ουάσιγκτον.
Βιταμίνη D: Μύθοι και αλήθειες για την απορρόφησή της
«Η ανεπάρκεια της βιταμίνης D σχετίζεται με την παχυσαρκία, αλλά δεν είναι σαφές αν η ανεπαρκής βιταμίνη D προκαλεί την παχυσαρκία ή το αντίθετο», δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, Shalamar Sibley, MD, MPH, επίκουρος καθηγητής ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Μινεσότα.
Στη μελέτη, οι συγγραφείς προσπάθησαν να προσδιορίσουν αν τα βασικά επίπεδα βιταμίνης D πριν από τον περιορισμό των θερμίδων επηρεάζουν την επακόλουθη απώλεια βάρους. Μέτρησαν τα κυκλοφορούντα στο αίμα επίπεδα βιταμίνης D σε 38 υπέρβαρους άνδρες και γυναίκες πριν και αφού τα άτομα ακολούθησαν ένα πρόγραμμα διατροφής για 11 εβδομάδες που περιελάμβανε 750 θερμίδες την ημέρα λιγότερες από τις εκτιμώμενες συνολικές ανάγκες τους. Είχαν επίσης μετρήσει την κατανομή του λίπους τους με τη μέθοδο DXA.
Ο ρόλος της βιταμίνης Ε στην ανδρική και γυναικεία γονιμότητα
Κατά μέσο όρο, τα άτομα είχαν επίπεδα βιταμίνης D που πολλοί ειδικοί θα θεωρούσαν ότι είναι ανεπαρκή, σύμφωνα με τον Shalamar Sibley. Ωστόσο, οι συγγραφείς διαπίστωσαν ότι τα βασικά επίπεδα βιταμίνης D πριν από τη δίαιτα προέβλεπαν την απώλεια βάρους με γραμμική σχέση. Για κάθε αύξηση κατά 1 ng/mL στο επίπεδο της 25-υδροξυχοληκαλσιφερόλης - της πρόδρομης μορφής της βιταμίνης D και ενός ευρέως χρησιμοποιούμενου δείκτη της κατάστασης της βιταμίνης D - τα άτομα κατέληγαν να χάνουν σχεδόν μισό κιλό (0,196 kg) περισσότερο στη δίαιτα περιορισμένων θερμίδων. Για κάθε αύξηση κατά 1-ng/mL της ενεργούς ή «ορμονικής» μορφής της βιταμίνης D (1,25-διυδροξυχοληκαλσιφερόλη), έχασαν σχεδόν 0,107 kg περισσότερο.
Επιπλέον, τα υψηλότερα βασικά επίπεδα βιταμίνης D (τόσο της πρόδρομης όσο και της ενεργού μορφής) προέβλεπαν μεγαλύτερη απώλεια κοιλιακού λίπους.
«Τα αποτελέσματα υποδηλώνουν ότι η προσθήκη βιταμίνης D σε μια δίαιτα μειωμένων θερμίδων μπορεί να οδηγήσει σε καλύτερη απώλεια βάρους», τόνισε ο Shalamar Sibley.
Ανεπάρκεια βιταμίνης D: Ποιες οι επιπτώσεις στον οργανισμό
Ωστόσο, προειδοποίησε ότι χρειάζονται περισσότερες έρευνες. «Τα ευρήματά μας πρέπει να υποστηριχτούν από το κατάλληλο είδος ελεγχόμενης κλινικής δοκιμής για να διαπιστωθεί αν πρέπει να χορηγείται βιταμίνη D στους ανθρώπους που προσπαθούν να μειώσουν το φαγητό τους, προκειμένου να χάσουν βάρος», τόνισε χαρακτηριστικά.