5 φρούτα με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη, σύμφωνα με διατροφολόγο
Πρωτεΐνη δεν έχει μόνο το κρέας και τα γαλακτοκομικά αλλά και ορισμένα φρούτα.
Τα φρούτα είναι υγιεινά και πλούσια σε θρεπτικά συστατικά. Γνωρίζετε, όμως, ότι ορισμένα αποτελούν πηγή πρωτεΐνης;
Αν και η περιεκτικότητά τους - σε πρωτεϊνη- δεν είναι τόσο μεγάλη όσο στο κρέας, στα αυγά, στα φασόλια ή το τόφου, ωστόσο, όπως εξηγεί στο EntirelyNourished.comη Michelle Routhenstein, MS, RD, διαιτολόγος προληπτικής καρδιολογίας «τα φρούτα συμβάλλουν στη συνολική πρόσληψη πρωτεΐνης ενώ το κύριο όφελός τους είναι η ποικιλία των αντιοξειδωτικών και των φλαβανολών που είναι μοναδική σε πολλά από αυτά».
Ποια είναι τα διατροφικά οφέλη των φρούτων και λαχανικών του φθινοπώρου;
Ποια φρούτα έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη
Φρούτο του πάθους (Passion fruit)
Ένα φλιτζάνι από το φρούτο του πάθους έχει περίπου 5 γραμμάρια πρωτεΐνης καθώς και άφθονη βιταμίνη C. «Η βιταμίνη C ενισχύει το ανοσοποιητικό αλλά και την υγεία της καρδιάς, του δέρματος, των νυχιών και των μαλλιών επειδή βοηθά στη σύνθεση κολλαγόνου», εξηγεί η Michelle Routhenstein.
Γκουάβα
Πράσινο εξωτερικά και ροζ στο εσωτερικό, αυτό το τροπικό φρούτο έχει περισσότερα από 4 γραμμάρια πρωτεΐνης ανά φλιτζάνι. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την γκουάβα τόσο σε γλυκά όσο και σε αλμυρά πιάτα.
Αδυνατίζει το αβοκάντο; Τι απαντά ένας ειδικός
Αβοκάντο
Ένα φλιτζάνι αβοκάντο σε κύβους έχει 3 γραμμάρια πρωτεΐνης. Τα αβοκάντο είναι πλούσια σε καλά λιπαρά. Αυτά τα ακόρεστα, υγιεινά λιπαρά παρέχουν αντιοξειδωτικά, μειώνουν τη φλεγμονή αλλά και τη χοληστερόλη. Αποτελούν, επίσης, σημαντική πηγή φυτικών ινών, βιταμινών C, E και K και χαλκού.
Ακτινίδιo
Το γλυκόξινο ακτινίδιο έχει περίπου 2 γραμμάρια πρωτεΐνης ανά φλιτζάνι και περιέχει επίσης ένα ένζυμο που υποστηρίζει την υγιή πέψη, καθώς και κάλιο, που μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης αλλλά και φυτικές ίνες, που συμβλάλλουν στη μείωση της χοληστερόλης.
Βατόμουρα και σμέουρα
Μην αφήσετε το μέγεθός τους να σας ξεγελάσει. Τα μικροσκοπικά βατόμουρα περιέχουν 2 γραμμάρια πρωτεΐνης ανά φλιτζάνι και τα σμέουρα 1,1 γρ ανά 80 γρ. Και τα δύο φρούτα είναι πλούσια σε φυτικές ίνες - περίπου 8 γραμμάρια σε ένα φλιτζάνι - και αντιοξειδωτικά.
Πόσο υγιεινές είναι οι μπάρες πρωτεΐνης;
Πόση πρωτεΐνη χρειάζομαι;
Οι ανάγκες του καθενός σε πρωτεΐνη είναι διαφορετικές, επομένως η ποσότητα δεν είναι ίδια για όλους. «Εξαρτάται από την ηλικία, το φύλο, τη φυσική δραστηριότητα του ατόμου», λέει η Michelle Routhenstein. Για τους περισσότερους ανθρώπους, αρκεί 1 έως 1,2 γραμμάρια πρωτεΐνης ανά κιλό σωματικού βάρους την ημέρα ή περίπου 20 έως 30 γραμμάρια ανά γεύμα.
Ποιες τροφές έχουν τις περισσότερες πρωτεΐνες;
Το κρέας, τα πουλερικά, τα ψάρια, τα θαλασσινά, τα αυγά και τα γαλακτοκομικά προϊόντα περιέχουν τις περισσότερες πρωτεΐνες. Αυτές είναι πλήρεις πρωτεΐνες , όπως και η κινόα και η σόγια (όπως το tofu ή το edamame). Άλλες καλές φυτικές πηγές πρωτεΐνης είναι τα φασόλια, τα μπιζέλια, τα όσπρια (όπως οι φακές) και οι ξηροί καρποί.