
Η επιστροφή στη δουλειά για μια μαμά, αποτελεί μια δύσκολη περίοδο, τόσο σε πρακτικό όσο και σε συναισθηματικό επίπεδο. Πόσο μάλλον όταν αυτό το αντιμετωπίζει μια νέα μανούλα.
Τη μια στιγμή ήσασταν μαζί με το μικρό σας όλο το εικοσιτετράωρο και την άλλη καλείστε να απουσιάσετε για ένα χρονικό διάστημα μέσα στη μέρα.
Σκέψεις όπως ότι είστε ο χειρότερος άνθρωπος του κόσμου που εγκαταλείπετε το παιδί σας κάνουν την εμφάνιση τους, αγκαλιά με τις τύψεις που τις συνοδεύουν.
Αυτές είναι ικανές να φέρουν διλήμματα και αναστάτωση στη μαμά.
Το να είσαι γονιός σημαίνει ότι δεν είσαι ποτέ ξανά ο εαυτός σου
Στην ουσία θα διαπιστώσετε κι εσείς με τον χρόνο ότι τα πράγματα δεν είναι τόσο τραγικά. Ελάτε να δούμε μερικά τιπς για πιο ομαλή μετάβαση στην εργασία σας.

Αποδεχτείτε τα συναισθήματα σας
Είναι φυσιολογικό να ανησυχείτε για το αν και πως θα επηρεαστεί το μικρό σας κατά την απουσία σας. Αυτή είναι μία συνθήκη που αντιμετωπίζουν πάρα πολλές μανούλες όταν έρθει η ώρα να αποχωριστούν για κάποιες ώρες τα μικρά τους. Αποδεχτείτε τα συναισθήματα σας, συνυπολογίζοντας τους λόγους που σας κάνουν να επιστρέψετε στην εργασία σας και προχωρήσετε μπροστά. Θυμηθείτε είναι μόνο κάποιες ώρες τις ημέρας που θα είστε μακριά τους.
Ζητήστε βοήθεια
Συζητήστε με τους δικούς σας ανθρώπους, φίλους και οικογένεια ώστε να σας στηρίξουν και να αντιμετωπίσετε τις προκλήσεις που έρχονται.
Tο να είσαι μαμά δεν σημαίνει να παραμελείς τα δικά σου όνειρα
Ενισχύστε τη σύνδεση με το παιδί
Τις ώρες που θα βρίσκεστε στο σπίτι φροντίστε ο χρόνος που περνάτε μαζί με το παιδί να είναι ποιοτικός ώστε να ενισχύεται η σύνδεση σας. Παίξτε , γελάστε, διαβάστε παραμύθια, πηγαίνετε βόλτα, μαγειρέψτε μαζί ή κάντε κατασκευές. Έτσι θα δημιουργήσετε και οι δυο σας τόσες όμορφες αναμνήσεις που δεν δίνετε πια σημασία στο χρόνο που λείπετε στη δουλειά.
Υποστήριξη από ειδικό
Μην διστάσετε να ζητήσετε τη συμβουλή κάποιου ψυχολόγου προκειμένου να μειώσετε ή να εξαλείψετε τους φόβους, τους προβληματισμούς και όλα τα αρνητικά σας συναισθήματα αν δείτε πως δεν καταφέρνετε να το διαχειριστείτε.

Ποιο είναι το δυσκολότερο στάδιο της γονεϊκότητας;
Το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν είστε κακή μαμά επειδή θα λείπετε κάποιες ώρες στη δουλειά. Οι γονείς πρέπει να είναι συναισθηματικά παρόντες, να παρηγορούν το παιδί τους, να συντονίζονται με τα συναισθήματα του, να δείχνουν χαρά όταν το βλέπουν και να το υποστηρίζουν προκειμένου να έχουν μια υγιή και ασφαλή σχέση γονέα-παιδιού. Με άλλα λόγια, φροντίζουν και συνδέονται με το παιδί τους, χωρίς να θυσιάζουν τις προσωπικές τους ανάγκες. Μία από αυτές είναι και η ανάγκη για εργασία.