Ποιο είναι το ρόφημα με περισσότερο ασβέστιο και μαγνήσιο από το αγελαδινό γάλα
Η εναλλακτική του γάλακτος με ακόμα περισσότερα θρεπτικά συστατικά.

Για να διατηρήσετε ένα υγιές σώμα, είναι απαραίτητο να ακολουθείτε μια ισορροπημένη διατροφή που περιλαμβάνει όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά.
Μέταλλα όπως το ασβέστιο και το μαγνήσιο παίζουν καθοριστικό ρόλο στην ενδυνάμωση των οστών, τη μυϊκή λειτουργία και την καρδιαγγειακή υγεία.
Από τις βασικές πηγές ασβεστίου, είναι το γάλα. Τι γίνεται όμως όταν δεν σας αρέσει, έχετε δυσανεξία στη λακτόζη ή είστε vegan;
Δυσανεξία στη λακτόζη - Από τη γέννηση μέχρι την ενηλικίωση
Μπορείτε να πιείτε γάλα από σουσάμι.

Γάλα από σουσάμι: διατροφική αξία
Το γάλα από σουσάμι είναι η νέα τάση στα vegan ροφήματα καθώς αποτελεί εξαιρετική πηγή ασβεστίου, μαγνησίου αλλά και φυτικών ινών. Επίσης, είναι μια εναλλακτική λύση αν έχετε δυσανεξία στη λακτόζη ή αλλεργία στο γάλα.
Σύμφωνα με το Nutrition.org, το γάλα σουσαμιού έχει 7% περισσότερο ασβέστιο από το αγελαδινό ενώ η γεύση του θυμίζει αυτή των ξηρών καρπών.
Τα οφέλη του σησαμιού για την υγεία
Το γάλα σουσαμιού, που παρασκευάζεται από εμποτισμένο και αναμεμειγμένο σουσάμι, είναι ένα ρόφημα που προσφέρει πολλά οφέλη για την υγεία. Όπως :
Πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά
Αποτελεί μια εξαιρετική πηγή απαραίτητων βιταμινών και μετάλλων, συμπεριλαμβανομένων ασβεστίου, μαγνησίου, φωσφόρου, σιδήρου, ψευδαργύρου, βιταμίνης Β6 και βιταμίνης Ε που βοηθούν το δέρμα να δείχνει λαμπερό και υγιές. Περιέχει επίσης υγιή λιπαρά, όπως ωμέγα-3 λιπαρών οξέων τα οποία είναι σημαντικά για την υγεία της καρδιάς.
Χαμηλό σε θερμίδες
Το γάλα σουσαμιού είναι χαμηλό σε θερμίδες, καθιστώντας το μια εξαιρετική επιλογή για όσους θέλουν να χάσουν ή να διατηρήσουν ένα υγιές βάρος.
Πλούσιο σε αντιοξειδωτικά
Είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά τα οποία μπορούν να βοηθήσουν στην προστασία των κυττάρων σας από βλάβες.
Βοηθά την πέψη
Το γάλα σουσαμιού είναι μια καλή πηγή φυτικών ινών οι οποίες μπορούν να βοηθήσουν στη βελτίωση της πέψης και να διατηρήσουν το πεπτικό σύστημα υγιές.

Ποιοι δεν πρέπει να πίνουν γάλα σουσαμιού
Παρά τα πολλά οφέλη του, το γάλα σουσαμιού δεν είναι κατάλληλο για όλους. Ποιοι θα πρέπει να το αποφεύγουν:
Αλλεργία στο σουσάμι
Τα άτομα με αλλεργία στο σουσάμι θα πρέπει να αποφεύγουν την κατανάλωσή του, καθώς μπορεί να προκαλέσει σοβαρές αλλεργικές αντιδράσεις, συμπεριλαμβανομένης της δυσκολίας στην αναπνοή αλλά και αναφυλαξία.
Άτομα με εντερικές παθήσεις
Λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς του σε φυτικές ίνες, μπορεί να ερεθίσει όσους πάσχουν από εκκολπωματίτιδα ή σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου.
Άτομα με προβλήματα θυρεοειδούς και διαταραχές πήξης
Λόγω της επίδρασής του στη λειτουργία του θυρεοειδούς και της αλληλεπίδρασής του με αντιπηκτικά, τα άτομα με προβλήματα θυρεοειδούς ή που υποβάλλονται σε ιατρική θεραπεία, θα πρέπει να συμβουλευτούν έναν επαγγελματία πριν το καταναλώσουν.

Πώς να ετοιμάσετε γάλα από σουσάμι
Η Malena Ramos Mejía είναι διατροφολόγος και στον λογαριασμό της στο Instagram μοιράστηκε μια πρακτική και υγιεινή συνταγή για να ετοιμάσετε γάλα σουσαμιού στο σπίτι :
Χρειάζεστε μόνο 100 γραμμάρια σουσάμι και ένα λίτρο νερό.
Εκτέλεση
- Για να το φτιάξετε, μουλιάστε τους σπόρους για 8 ώρες.
- Στη συνέχεια, σουρώστε σε λεπτή σήτα και ξεπλύντε.
- Ρίξτε το σουσάμι στο μπλέντερ μαζί με 500 ml νερό μέχρι να πολτοποιηθεί και να ασπρίσει το νερό.
- Προσθέστε το υπόλοιπο νερό και συνεχίστε το χτύπημα.
- Σουρώστε το μείγμα μέχρι να μείνει μόνο ο πολτός.
- Αδειάστε το γάλα σε ένα γυάλινο μπουκάλι ή βάζο, που κλείνει αεροστεγώς και μπορείτε να το διατηρήσετε για 2 έως 3 ημέρες στο ψυγείο ( όχι για περισσότερο).
Αν σας ενοχλεί η έντονη γεύση του γάλακτος σουσαμιού, η Malena Ramos Mejía πρότεινε τη χρήση γλυκαντικών ή μπαχαρικών ανάλογα με τις προτιμήσεις σας.
Ομοίως, συνέστησε τη χρήση των υπολειμμάτων των σπόρων ως διατροφικό συμπλήρωμα σε σαλάτες ή πουτίγκες.