Γυμναστική και εγκυμοσύνη: Τι πρέπει να γνωρίζετε
Η γυμναστική κατά τη διάρκεια της κύησης βελτιώνει την καρδιακή και αναπνευστική λειτουργία, βοηθά το σώμα να διατηρεί μια καλή στάση, τονώνει την κυκλοφορία του αίματος και μειώνει τη δυσπεψία.
Επίσης η φυσική δραστηριότητα προκαλεί την έκλυση κάποιων χημικών ουσιών όπως η σεροτονίνη και οι ενδορφίνες, που βοηθούν στην εξισορρόπηση των ψυχικών μεταπτώσεων, μειώνουν το άγχος και προσδίδουν θετικό τρόπο σκέψης .
Μελέτες δείχνουν ότι ένα γυμνασμένο σώμα βοηθά μετά τη γέννηση να επανέλθει η γυναίκα πιο γρήγορα στην αρχική της σωματική κατάσταση ενώ έχει και περισσότερη ενέργεια για να ανταπεξέλθει στις ανάγκες του μωρού.
Ωστόσο, η άσκηση κατά τη διάρκεια της κύησης μπορεί να εγκυμονεί και κάποιους κινδύνους γι’αυτό φροντίστε να μιλήσετε με τον γυναικολόγο σας τι είδους γυμναστική θα κάνετε. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να έχετε υπόψιν σας τα εξής:
-Επιλέξτε με προσοχή τις ασκήσεις
Μην προχωράτε σε δραστηριότητες που θα σας θέσουν σε κίνδυνο πτώσης, απώλειας ισορροπίας ή χτυπήματος στην κοιλιά.
-Διατηρήστε το μέτρο
Να ξεκουράζεστε συχνά και φροντίστε να μην το παρακάνετε ιδίως κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου. Όταν ασκείστε προσπαθήστε να αναπνέετε ήρεμα και με ρυθμό.
-Διατηρήστε μια καλή θερμοκρασία σώματος
Η θερμοκρασία αυξάνεται ελαφρώς κατά την εγκυμοσύνη και το σώμα αποβάλει αυτή την παραπανίσια θερμότητα μέσω τους δέρματος δίνοντάς σας ένα ροδαλό χρώμα υγείας, χαρακτηριστικό της εγκυμοσύνης. Αυτή η άνοδος της θερμοκρασίας σημαίνει επίσης ότι όταν ασκείστε θα είστε επιρρεπείς στην υπερθέρμανση, θα κουράζεστε ποιο εύκολα και μπορεί να αφυδατωθείτε. Επομένως είναι σημαντικό να σταματάτε όταν ζεσταίνεστε πολύ και να πίνετε άφθονο νερό.
-Προσαρμόσετε τη στάση σας
Μην ασκείστε ξαπλωμένες με την πλάτη μετά τον τέταρτο μήνα καθώς το βάρος της μήτρας πιέζει τα αγγεία και περιορίζει τη ροή του αίματος προς την καρδιά και το μωρό. Από τον τέταρτο μήνα και μετά, κάντε ασκήσεις καθιστές, όρθιες, ή ξαπλωμένες στο πλάι.
-Να τρώτε κατάλληλα για την άσκηση
Ενισχύστε τα ενεργειακά σας αποθέματα τρώγοντας ελαφρά γεύματα βασισμένα σε σύνθετους υδατάνθρακες , όπως ψωμί ολικής άλεσης, ζυμαρικά, ρύζι, πατάτες. Να τρώτε τουλάχιστον 30-60 λεπτά πριν την άσκηση.
Πληροφορίες αντλήθηκαν από το βιβλίο "Η βίβλος της εγκυμοσύνης" εκδόσεις Ψυχογιός.