Παγκόσμια Ημέρα κατά της Ασθένειας Πάρκινσον: Τι πρέπει να γνωρίζει μια μαμά με Πάρκινσον
- Το Πάρκινσον είναι το «τρέμουλο»;
- Ποιες είναι οι πιθανότητες να νοσήσει ένα παιδί τη νόσο του Πάρκινσον εάν ο γονέας την έχει;
Σήμερα, 11 Απριλίου, είναι η Παγκόσμια Ημέρα κατά της Ασθένειας Πάρκινσον. Η Νόσος Πάρκινσον είναι η δεύτερη σε συχνότητα νευροεκφυλιστική ασθένεια, μετά τη Νόσο Αλτσχάιμερ, με πολλές επιπτώσεις όχι μόνο στην υγεία, αλλά και στην ποιότητα ζωής όσων ασθενούν.
Οι ασθενείς εμφανίζουν και μη κινητικά συμπτώματα, όπως κόπωση, διαταραχές στον ύπνο και στη μνήμη, διαταραχές στην ούρηση και ορθοστατική υπόταση. Η θεραπεία της νόσου είναι προς το παρόν συμπτωματική, δηλαδή τα φάρμακα δεν σταματούν την εξέλιξη της νόσου, όμως ανακουφίζουν τα συμπτώματα.
Η λεβοντόπα (σε συνδυασμό με καρβιντόπα/βενζεραζίδη) αποτελεί την πιο αποτελεσματική φαρμακευτική θεραπεία για τη νόσο. Ωστόσο, η έναρξη της θεραπείας με λεβοντόπα συνήθως γίνεται αργότερα, στην πορεία της νόσου. Ο λόγος γι’ αυτήν την καθυστέρηση είναι ότι η μακροχρόνια χρήση της λεβοντόπας συσχετίζεται με επιπλοκές, όπως έντονες διακυμάνσεις στην κινητικότητα.
Το Πάρκινσον είναι το «τρέμουλο»;
Το «τρέμουλο» (τρόμος) είναι από τα πιο συχνά συμπτώματα της νόσου, όμως ούτε είναι απαραίτητο να το έχει κάποιος για να διαγνωσθεί με τη νόσο του Πάρκινσον ούτε όποιος τρέμει πάσχει απαραίτητα από τη νόσο του Πάρκινσον.
Photo by Sergiu Vălenaș on Unsplash
Ποιες είναι οι πιθανότητες να νοσήσει ένα παιδί τη νόσο του Πάρκινσον εάν ο γονέας την έχει;
Οι κληρονομικές αιτίες αυτής της ασθένειας είναι σπάνιες. Μόνο περίπου το 10 έως 15 τοις εκατό όσων έχουν νόσο του Πάρκινσον έχουν οικογενειακό ιστορικό. Για τους υπόλοιπους, η αιτία της νόσου του Πάρκινσον είναι συνήθως άγνωστη. Η έρευνα δείχνει ότι ένας συνδυασμός γενετικών και περιβαλλοντικών παραγόντων μπορεί να προκαλέσει τη νόσο του Πάρκινσον.
Περίπου οι μισές από τις γυναίκες με νόσο του Πάρκινσον που μένουν έγκυες εμφανίζουν επιδείνωση των συμπτωμάτων, κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, σύμφωνα με μια νέα ανασκόπηση της αραιής ιατρικής βιβλιογραφίας για την PD και την εγκυμοσύνη. Για μερικές γυναίκες, η λήψη φαρμάκων μπορεί να βοηθήσει. Επιπλέον, η νόσος του Πάρκινσον δεν φαίνεται να αυξάνει τον κίνδυνο επιπλοκών κατά τη γέννηση ή των γενετικών ανωμαλιών.
Η νόσος του Πάρκινσον αναπτύσσεται συνήθως μετά την ηλικία των 55 ετών, αλλά περίπου 400 γυναίκες κάτω των 50 ετών διαγιγνώσκονται με Πάρκινσον στις Ηνωμένες Πολιτείες κάθε χρόνο, (είναι άγνωστο πόσες από αυτές μένουν έγκυες),
Φάρμακα με περιορισμένα αποτελέσματα θα πρέπει να αποφεύγονται και τα κινητικά συμπτώματα να ελέγχονται με φυσικοθεραπεία, εργοθεραπεία και λεβοντόπα, όπως απαιτείται.