Φραγμένοι πόροι στο στήθος - Τι πρέπει να γνωρίζετε αν θηλάζετε
Εβδομάδα Μητρικού Θηλασμού: Αποφραγμένος γαλακτοφόρος πόρος - Αιτίες και αντιμετώπιση
Τι εννοούμε όταν λέμε "φραγμένοι πόροι του στήθους";
Όταν η μητέρα είναι πολύ κουρασμένη, τμήματα του στήθους που φράσσουν κατά τη διάρκεια της παραγωγής γάλακτος, σκληραίνουν. Συνήθως συνυπάρχει κάποιο μηχανικό εμπόδιο, λόγου χάρη το σουτιέν πιέζει ένα πλάγιο τμήμα του στήθους την ώρα του θηλασμού. Το γάλα στο σημείο που δέχεται την πίεση πήζει, το τμήμα του στήθους που βρίσκεται πίσω από το πήγμα συνεχίζει να παράγει γάλα και το γάλα και δεν μπορεί να βγει. Εάν το πήγμα φτάνει ως τη θηλή, μπορεί να φανεί μια λευκωπή περιοχή στην κορυφή της θηλής από την οποία δεν βγαίνει γάλα.
Τα τμήματα του στήθους που αντιστοιχούν σε φραγμένους πόρους είναι σκληρά και επώδυνα.
Συμβαίνουν επίσης όταν το στήθος χάσει κάποιο γεύμα (γιατί το μωρό κοιμήθηκε περισσότερες ώρες τη νύχτα ή η μητέρα δεν πρόλαβε να αντλήσει γάλα στη δουλειά), όταν η μητέρα αρχίσει να δίνει πιπίλα ή συμπλήρωμα, βάλει πρόγραμμα στο θηλασμό, δεν τρέφεται καλά, δεν πίνει αρκετά, όταν γενικώς βρίσκεται σε κατάσταση ψυχικής και σωματικής καταπόνησης.
Οι φραγμένοι πόροι μπορεί να συνοδεύονται από πυρετό 38,4 αλλά η γυναίκα να νιώθει καλά εκτός από την ενόχληση στο στήθος. Εάν εκτός από τον πυρετό που εμφανίζεται και μπορεί να είναι υψηλότερος αισθάνεστε πόνο στα κόκκαλα και γενική αδιαθεσία, τότε έχετε μαστίτιδα.
Φαίνεται πως υπάρχουν κάποιες γυναίκες που έχουν προδιάθεση στους φραγμένους πόρους και τους εμφανίζονται συχνά ενώ στις περισσότερες δεν συμβαίνει ποτέ κάτι τέτοιο.
Και τώρα;
Τι μπορεί να κάνει μια θηλάζουσα μαμά για να ανακουφιστεί:
- θηλάστε με το πηγούνι του μωρού στραμμένο προς τη σκληρή και ίσως επώδυνη περιοχή και θηλάστε περισσότερο από το προσβεβλημένο στήθος. Για να το κάνετε αυτό μπορεί να χρειαστεί να χρησιμοποιήσετε τη στάση θηλασμού "γονατιστή πάνω το μωρό".
- βάλτε ζεστές κομπρέσες στην περιοχή ή βουτήξτε όλο το στήθος σε μία λεκανίτσα με ζεστό νερό, πριν από το θηλασμό.
- την ώρα που κάνετε ντους με πολύ ζεστό νερό να τρέχει στην πλάτη σας, σκύψτε μπροστά και "αρμέξτε" αυτό το στήθος πιέζοντας σταθερά πρώτα προς το θωρακικό τοίχωμα και μετά προς τα κάτω τη σκληρή περιοχή.
- χρησιμοποιείστε τοπικά, μια οικιακή συσκευή μασάζ, με κραδασμούς να εφαρμόζονται πάνω στα σκληρά σημεία και από τα σημεία αυτά, προς τη θηλή. Αυτό θα κάνει τα πήγματα να ξεκολλήσουν. Εναλλακτικά κάντε το με μία ηλεκτρική οδοντόβουρτσα.
- βοηθάει τοπικά η εφαρμογή πράσινης αργίλου διαλυμένη σε νερό. Κάντε κατάπλασμα για 15 λεπτά και μετά αφαιρέστε τη με νερό.
Αποφραγμένος γαλακτοφόρος πόρος: Πρόληψη
Είναι σημαντικό για τη μητέρα να καταλάβει τι την οδήγησε σε αυτή την κατάσταση. Συνήθως είναι η σωματική εξάντληση. Για να μη σας ξανασυμβεί κάντε τα παρακάτω:
- ξεκουραστείτε όσο πιο πολύ γίνεται
- αποφύγετε να θηλάζετε φορώντας στενό σουτιέν
- μην τρώτε λίπος εκτός από αγνό παρθένο ελαιόλαδο, που δεν έχει μαγειρευτεί, κι αυτό σε μικρές ποσότητες. Θα πρέπει δηλαδή να κόψετε το ολόπαχο γάλα, την κρέμα γάλακτος, το παγωτό παρφέ, τα γλυκά με βούτυρο, τον γύρο, το ζωικό λίπος γενικότερα και αυτό για να είναι λεπτόρρευστο το γάλα σας.
Δρ. Άννα Πατσούρου
Παιδίατρος - Πιστοποιημένη σύμβουλος μητρικού θηλασμού
Απόσπασμα από το βιβλίο "Θηλασμός, μια υπέροχη εμπειρία" από τις εκδόσεις Σύγχρονοι Ορίζοντες