Μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τις εξάψεις στην εμμηνόπαυση χωρίς φάρμακα;

Μενέλαος Λυγνός

Υπάρχει τρόπος να αντιμετωπισθούν οι εξάψεις;

Η πλειονότητα των γυναικών περιγράφουν τις εξάψεις στην εμμηνόπαυση ως ένα αίσθημα αιφνίδιου και σύντομου ξεσπάσματος θερμότητας. Το αίσθημα αυτό ενδέχεται να εξαπλώνεται σε όλο το σώμα, αλλά συνηθέστερα εντοπίζεται στο πρόσωπο, στο λαιμό και στο στήθος.

Οι εξάψεις σε αρκετές περιπτώσεις συνοδεύονται από εφίδρωση και παροδική ερυθρότητα του δέρματος, ειδικά στο πρόσωπο.

Μία έξαψη ενδέχεται να διαρκέσει από 1 με 2 λεπτά, έως ακόμα και 5 λεπτά, ενώ συχνά συνοδεύεται από ταχυπαλμία και διαταραχές στη διάθεση (ταραχή). Η αποδρομή της έξαψης συνοδεύεται από αίσθημα δροσιάς.

Υπάρχει τρόπος να αντιμετωπισθούν οι εξάψεις;

Θα πρέπει να σημειώσουμε, ότι οι εξάψεις εξασθενούν και εξαφανίζονται κατά κανόνα χωρίς να χρειαστεί κάποια θεραπεία. Εντούτοις, σε κάποιες περιπτώσεις αυτές είναι ιδιαιτέρως ενοχλητικές για τη γυναίκα, τόσο όσον αφορά την ένταση, όσο και όσον αφορά τη συχνότητά τους, οπότε και αναζητείται η ιατρική συνδρομή.

Δια των διαθεσίμων θεραπειών για τις εξάψεις κατά κανόνα δεν επιτυγχάνεται πλήρης εξάλειψη αυτών, αλλά περιορισμός των ενοχλητικών συμπτωμάτων.Τα μέτρα αντιμετώπισης των εξάψεων κατατάσσονται σχηματικά σε τρεις κατηγορίες:

Ποια είναι τα μη φαρμακευτικά σκευάσματα, που θα μπορούσαν να χορηγηθούν για να αντιμετωπισθούν οι εξάψεις;

Με τον όρο «μη φαρμακευτικά σκευάσματα» αναφερόμαστε κατά κύριο λόγο σε συμπληρώματα διατροφής.

Διάφορα συμπληρώματα διατροφής για την αντιμετώπιση των εξάψεων έχουν κατά καιρούς προταθεί. Μείζον μερίδιο μεταξύ των σκευασμάτων αυτών καταλαμβάνουν αυτά, που περιέχουν σόγια.

Η σόγια αποτελεί βασικό στοιχείο της διατροφής στην Ασία και κατά κύριο λόγο στην Άπω Ανατολή. Έχει αναφερθεί, πως το ποσοστό των γυναικών, οι οποίες παρουσιάζουν εξάψεις και κατοικούν στις περιοχές αυτές, ακολουθώντας την τοπική, πλούσια σε σόγια, δίαιτα, είναι χαμηλότερο από το αντίστοιχο, που καταγράφεται σε άλλες περιοχές του πλανήτη.

Έχει διατυπωθεί η υπόθεση, πως στη σόγια, καθώς και κάποια δημητριακά, όσπρια και φυτά περιέχονται ουσίες, οι οποίες ονομάζονται φυτοοιστρογόνα. Η επίδραση των ουσιών αυτών στον οργανισμό της γυναίκας «προσομοιάζει» τη δράση των οιστρογόνων των ωοθηκών. Ως εκ τούτου η χορήγησή τους σε γυναίκες, που βρίσκονται κοντά στην εμμηνόπαυση ή μετά από αυτήν, ως αποτέλεσμα έχει τον περιορισμό της έντασης και της συχνότητας των εξάψεων.
Τέτοια προϊόντα διαφημίζονται εξάλλου ως πιο «ασφαλή» από αυτά καθαυτά τα οιστρογόνα, αφού η δράση τους θεωρείται ηπιότερη. Ως εκ τούτου «ηπιότερες» θεωρούνται και οι όποιες παρενέργειές τους.

Πάντως, θα πρέπει να σημειωθεί, πως οι διαθέσιμες μελέτες στην διεθνή ιατρική βιβλιογραφία, που αναλύουν τη δράση των σκευασμάτων αυτών είναι ολιγάριθμες, περιορισμένης έκτασης και τα όποια συμπεράσματά τους μάλλον θέτουν εν αμφιβόλω την αποτελεσματικότητά τους, όσον αφορά την αντιμετώπιση των εξάψεων.

Επιπροσθέτως και οι όποιες παρενέργειές τους δεν έχουν επαρκώς τεκμηριωθεί. Ως εκ τούτου και η ασφάλειά τους δεν είναι σε καμία περίπτωση εξακριβωμένη.
Τα συμπληρώματα διατροφής εξάλλου δεν υπόκεινται στους ελέγχους, στους οποίους υπόκεινται τα φαρμακευτικά σκευάσματα από διεθνείς εξειδικευμένους οργανισμούς. Επομένως, και η ποιότητά τους δεν είναι πάντα εξασφαλισμένη…

Πώς μπορώ να αλλάξω την καθημερινότητά μου, ώστε να αντιμετωπίσω τις εξάψεις;

Ο περιορισμός της έντασης και της συχνότητας των εξάψεων είναι δυνατόν να επιτευχθεί δια μέτρων, που αποσκοπούν στην αποφυγή παραγόντων, που θεωρούνται «εκλυτικοί», δηλαδή «προκαλούν εξάψεις». Τέτοιοι παράγοντες είναι:

  • η παχυσαρκία
  • η ψυχολογική πίεση (το λεγόμενο και stress)
  • η κατανάλωση οινοπνευματωδών, καφεΐνης και «πικάντικων» γευμάτων
  • το κάπνισμα
  • η υψηλή θερμοκρασία περιβάλλοντος

Η παχυσαρκία αντιμετωπίζεται καταρχάς δια της ισορροπημένης διατροφής και της ήπιας άσκησης. Είδη άσκησης, που θα μπορούσαν να ωφελήσουν είναι το περπάτημα, η κολύμβηση, η ποδηλασία και – γιατί όχι – ο χορός. Η άσκηση μάλιστα συμβάλλει και στον περιορισμό του stress.

Κάποιες γυναίκες καταφέρνουν να ελέγξουν – ως ένα βαθμό – το stress με ασκήσεις αναπνοής. Για παράδειγμα επί ένα τέταρτο το πρωί και επί ένα τέταρτο πριν την κατάκλιση ασκούνται στην αργή (6 έως 8 αναπνοές το λεπτό) διαφραγματική αναπνοή. Τέτοιες ασκήσεις μπορείτε να ακολουθήσετε και ανά πάσα στιγμή αισθάνεστε την έναρξη της εκδήλωσης εξάψεων.

Φυσικά η θερμοκρασία του περιβάλλοντος δεν είναι πάντα δυνατόν να ελεγχθεί. Για το λόγο αυτό επιλέγετε άνετα και κατά προτίμηση βαμβακερά ενδύματα. Ίσως μάλιστα να ήταν καλή ιδέα να «ντύνεστε με στρώματα», οπότε να μπορείτε, αν νιώσετε κάποιο επεισόδιο έξαψης, να αφαιρέσετε – για παράδειγμα – μία μπλούζα και να μείνετε με ένα φανελάκι.

Μπορεί η θερμοκρασία να μην είναι πάντα υπό τον έλεγχό μας, αλλά η σωστή ενυδάτωση είναι. Φαίνεται, πως δια αυτής επιτυγχάνεται ενός βαθμού έλεγχος των εξάψεων. Φροντίστε επομένως να πίνετε άφθονο παγωμένο νερό ή χυμούς.

Επίσης, αν αισθανθείτε έξαψη, μπορείτε να βρέξετε λίγο το πρόσωπό σας. Η κίνηση αυτή συνήθως προσφέρει κάποια – παροδική φευ – ανακούφιση.
Τέλος, καλό θα ήταν να προτιμάτε το χλιαρό έναντι του ζεστού νερό, όταν κάνετε μπάνιο.

Δείτε ΕΔΩ πώς μπορείτε να βελτιώσετε τη σεξουαλική σας ζωή χάρη στους υπερήχους HIFU!

Δείτε ΕΔΩ πώς μπορείτε να βελτιώσετε τη σεξουαλική σας ζωή χάρη στο υαλουρονικό οξύ!

Δρ ΜΕΝΕΛΑΟΣ ΚΩΝ. ΛΥΓΝΟΣ, MSc, PhD
ΜΑΙΕΥΤΗΡ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ
Master of Science University College London
Διδάκτωρ Μαιευτικής Γυναικολογίας
www.eleftheia.gr

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved