Επιπεφυκίτιδα στα παιδιά: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε
- Ποια είναι τα αίτια της επιπεφυκίτιδας στα παιδιά;
- Ποια τα συμπτώματα;
- Πώς αντιμετωπίζεται η επιπεφυκίτιδα στα παιδιά;
- Είναι η επιπεφυκίτιδα σύμπτωμα κορονοϊού;
Η επιπεφυκίτιδα είναι μία συνηθισμένη μόλυνση του ματιού σε παιδιά και ενήλικες. Η μόλυνση αφορά τον επιπεφυκότα, δηλαδή τη λεπτή μεμβράνη που καλύπτει το μάτι και την εσωτερική επιφάνεια των βλεφάρων και στην περίπτωση των παιδιών, είναι πιο συχνή στα παιδιά μικρότερα των πέντε ετών.
Ποια είναι τα αίτια της επιπεφυκίτιδας;
Η επιπεφυκίτιδα, ανάλογα με τα αίτια που την προκαλούν, μπορεί να είναι ιογενής, βακτηριακή ή αλλεργική.
Ιογενής επιπεφυκίτιδα
Είναι η πιο κοινή μορφή επιπεφυκίτιδας. Είναι μεταδοτική και προκαλείται από κάποιον ιό που έχει προσβάλει τον οργανισμό. Εκτός από την επιπεφυκίτιδα το παιδί είναι πιθανό να έχει και άλλα συμπτώματα κλασικού κρυολογήματος όπως πονόλαιμο και ρινική καταρροή.
Βακτηριακή επιπεφυκίτιδα
Η βακτηριακή επιπεφυκίτιδα είναι επίσης μεταδοτική και οφείλεται σε λοίμωξη από βακτήρια.
Αλλεργική επιπεφυκίτιδα
Η Αλλεργική επιπεφυκίτιδα δεν είναι μεταδοτική και προκαλείται από την αλλεργική αντίδραση του οργανισμού σε αλλεργιογόνο ουσία.
Ποια τα συμπτώματα της επιπεφυκίτιδας στα παιδιά;
Το βασικό σύμπτωμα της επιπεφυκίτιδας είναι ο ερεθισμός του ματιού. Το λευκό κομμάτι του ματιού γίνεται κόκκινο, όπως και η εσωτερική επιφάνεια των βλεφάρων. Δεν αποκλείεται το μάτι να πρηστεί ή να εκκρίνει δάκρυα. Σε περίπτωση που οι εκκρίσεις είναι πυώδεις είναι πιο πιθανό να πρόκειται για βακτηριακή επιπεφυκίτιδα. Επίσης, το παιδί μπορεί να νιώθει κνησμό στην περιοχή, ιδιαίτερα εάν η επιπεφυκίτιδα είναι αλλεργική. Άλλα συμπτώματα, είναι η αίσθηση ξένου σώματος στο μάτι, ο πόνος, το πρήξιμο των βλεφάρων ή και το παροδικό θόλωμα της όρασης.
Πώς αντιμετωπίζεται η επιπεφυκίτιδα στα μάτια;
- Χρήση τεχνητών δακρύων – Τα τεχνητά δάκρυα κρατούν το μάτι ενυδατωμένο και στην περίπτωση της ιογενούς επιπεφυκίτιδας που οργανισμός καταπολεμά από μόνο του τον ιό, βοηθά το μάτι να αναρρώσει πιο γρήγορα.
- Χρήση κολλυρίων με αντιβίωση – Χρησιμοποιούνται για να αντιμετωπίσουν τη λοίμωξη από βακτήρια ή τον ιό.
- Χρήση κολλυρίων με κορτιζόνη – Χρησιμοποιούνται συνήθως σε περιπτώσεις αλλεργικής επιπεφυκίτιδας.
- Κομπρέσες με χαμομήλι – Το χαμομήλι έχει αντιβακτηριδιακές και αντιμικροβιακές ιδιότητες. Οι κομπρέσες με χαμομήλι βοηθούν στην ανακούφιση από το πρήξιμο, τον πόνο και τον κνησμό.
Είναι η επιπεφυκίτιδα σύμπτωμα κορονοϊού;
Σύμφωνα με μελέτη του 2020, η επιπεφυκίτιδα είναι ένα πιθανό σύμπτωμα κορονοϊού, ιδιαίτερα στα παιδιά. Η μελέτη πραγματοποιήθηκε στην πόλη Wuhan της Κίνας, σε παιδιά ηλικίας 2 έως 11 ετών, τα οποία είχαν βρεθεί θετικά στον κορονοϊό και εισήχθησαν στα νοσοκομεία νωρίς στην πορεία της πανδημίας (από τον Ιανουάριο έως και τα μέσα Μαρτίου 2020). Περίπου το 90% των παιδιών που εντάχθηκαν στη συγκεκριμένη μελέτη είχαν συγγενείς με ύποπτη ή επιβεβαιωμένη νόσο COVID-19. Από τα 216 παιδιά, τα 93 (ποσοστό 43%) θεωρούνταν ασυμπτωματικά, επειδή δεν είχαν κάποια από τις γνωστές εκδηλώσεις του κορονοϊού (π.χ. βήχα, πυρετό κ.λπ.). Αντίθετα, τα υπόλοιπα 123 παρουσίαζαν διάφορα συνηθισμένα συμπτώματα της λοίμωξης COVID-19.
Απ' όλα αυτά τα παιδιά, τα 36 απ' όσα είχαν και κλασικά συμπτώματα (ποσοστό 29,3%), είχαν εκδηλώσεις και από τα μάτια τους. Το ίδιο παρατηρήθηκε και σε 13 από τα παιδιά δίχως τις κλασικές εκδηλώσεις του κορονοϊού (ποσοστό 14%). Συνολικά, οφθαλμολογικά συμπτώματα είχε σχεδόν το ένα στα πέντε παιδιά της μελέτης (το 22,7%). Στα συμπτώματα από τα μάτια συμπεριλαμβάνονταν «οφθαλμικές εκδηλώσεις, όπως έκκριμα από τον επιπεφυκότα, αίσθημα καύσου στα μάτια και συμφόρηση του επιπεφυκότα», γράφουν οι ερευνητές στο ιατρικό περιοδικό JAMA Ophthalmology.
Παλαιότερες μελέτες έχουν δείξει ότι η επιπεφυκίτιδα μπορεί να εκδηλωθεί και στους ενήλικες με κορονοϊό, αλλά σε πολύ χαμηλότερα ποσοστά (1-3% των περιπτώσεων).