Ημικρανίες σε παιδιά και εφήβους: Πώς αντιμετωπίζονται;
Ποιοι είναι οι πιο συχνοί τύποι ημικρανίας στα παιδιά;
Η ημικρανία είναι ένας μέτριος έως σοβαρός πονοκέφαλος που διαρκεί από 2 έως 48 ώρες και συνήθως εμφανίζεται δύο έως τέσσερις φορές το μήνα.
Η ημικρανία ή αλλιώς οξύς επαναλαμβανόμενος πονοκέφαλος, εμφανίζεται σε περίπου 3% των παιδιών προσχολικής ηλικίας, 4% έως 11% των παιδιών δημοτικού σχολείου και 8% έως 15% των παιδιών λυκείου. Στην πρώιμη παιδική ηλικία και πριν από την εφηβεία, η ημικρανία παρατηρείται συχνότερα στα αγόρια παρά στα κορίτσια. Στην εφηβεία, η ημικρανία επηρεάζει τις νέες γυναίκες περισσότερο από τους νέους άνδρες. Ως ενήλικες, οι γυναίκες έχουν τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες να έχουν ημικρανία από τους άνδρες.
Τι τύποι ημικρανίας εμφανίζονται σε παιδιά και εφήβους;
Υπάρχουν δύο βασικοί τύποι:
- Ημικρανία χωρίς αύρα (που ονομάζεται κοινή ημικρανία) και εμφανίζεται στο 60% έως 85% των παιδιών και των εφήβων.
- Ημικρανία με αύρα (που ονομάζεται κλασική ημικρανία) η οποία εμφανίζεται στο 15% έως 30% των παιδιών. Συνήθως ξεκινά αργά το απόγευμα, όμως καθώς το παιδί μεγαλώνει μπορεί να ξεκινά και νωρίς το πρωί.
Υπάρχουν αρκετές παραλλαγές ημικρανίας και ορισμένες φορές μπορεί να συγχέονται με άλλες νευρολογικές διαταραχές. Μια βασική διαφορά είναι ότι οι παραλλαγές ημικρανίας επαναλαμβάνονται κατά καιρούς. Υπάρχει πλήρης ανάρρωση και κανένα σύμπτωμα μεταξύ αυτών των παραλλαγών.
Τι προκαλεί την ημικρανία;
Μέχρι πρόσφατα, η ημικρανία θεωρούνταν ότι προκαλείται από το μεταβαλλόμενο μέγεθος των αιμοφόρων αγγείων στον εγκέφαλο. Σήμερα, αποδίδεται στην εγκεφαλική δυσλειτουργία - μια διαταραχή που επηρεάζει κυρίως τον εγκέφαλο και τα νεύρα αλλά επηρεάζει και τα αιμοφόρα αγγεία. Η «δυσλειτουργία» προκαλείται, εν μέρει, από την απελευθέρωση χημικών ουσιών στον εγκέφαλο. Μία από αυτές τις χημικές ουσίες είναι η σεροτονίνη.
Η ημικρανία είναι γενετική, δηλαδή τείνει να εμφανίζεται σε οικογένειες. Περίπου το 60% έως 70% των ατόμων που έχουν πονοκέφαλο ημικρανίας έχουν επίσης ένα άμεσο μέλος της οικογένειας (μητέρα, πατέρα, αδελφή ή αδελφό) που έχουν ή μπορεί να είχαν ημικρανία.
Πώς αντιμετωπίζονται οι ημικρανίες σε παιδιά και εφήβους;
Οι βασικές αλλαγές στον τρόπο ζωής μπορούν να βοηθήσουν στον έλεγχο της ημικρανίας. Λιγότερο άγχος, περισσότερος ύπνος και σωστή διατροφή βοηθούν σημαντικά τα παιδιά να αντιμετωπίσουν τις ημικρανίες.
- Βιταμίνες , μέταλλα και φυτικά προϊόντα: Αυτά τα προϊόντα έχουν δείξει κάποια αποτελεσματικότητα στη ημικρανία. Περιλαμβάνουν μαγνήσιο, ριβοφλαβίνη και συνένζυμο Q10.
- Φάρμακα: Τα φάρμακα για τον πονοκέφαλο μπορούν να ομαδοποιηθούν σε τρεις διαφορετικές κατηγορίες: συμπτωματική ανακούφιση, αμβλυντική θεραπεία και προληπτική θεραπεία. Κάθε τύπος φαρμάκου είναι πιο αποτελεσματικός όταν χρησιμοποιείται σε συνδυασμό με άλλες ιατρικές συστάσεις, όπως αλλαγές στη διατροφή και τον τρόπο ζωής, άσκηση και θεραπεία χαλάρωσης.
- Συμπτωματική ανακούφιση: Αυτά τα φάρμακα χρησιμοποιούνται για την ανακούφιση των συμπτωμάτων που σχετίζονται με πονοκεφάλους, συμπεριλαμβανομένου της ναυτίας και του εμέτου που σχετίζονται με την ημικρανία. Περιλαμβάνουν απλά αναλγητικά (ιβουπροφαίνη ή ακεταμινοφαίνη), αντιεμετικά (για ναυτία/έμετο).
Είναι σημαντικό πριν χορηγήσετε στο παιδί οτιδήποτε ( ακόμα και βιταμίνες) να μιλήσετε πρώτα με το παιδίατρό σας.
Πηγή: my.clevelandclinic.org