Αν αντλείτε γάλα θα πρέπει να διαβάσετε αυτό το άρθρο

  • Διαφορές στη σύσταση πρωινού και βραδινού μητρικού γάλακτος
  • Το μητρικό γάλα πρέπει να καταναλώνεται την ώρα που παράγεται
  • Άλλα θρεπτικά συστατικά που βρίσκονται στο μητρικό γάλα

Οι περισσότερες εργαζόμενες μαμάδες που δεν θέλουν να σταματήσουν τον μητρικό θηλασμό με την επιστροφή στη δουλειά τους, αντλούν με θήλαστρα μητρικό γάλα ώστε ο φροντιστής του μωρού τους, να το δώσει τη στιγμή που το μωρό θα πεινάσει. Γνωρίζετε όμως, ότι άλλο το γάλα το πρωί και άλλο το βράδυ;

Διαφορές στη σύσταση πρωινού και βραδινού μητρικού γάλακτος

Σύμφωνα με ερευνητές, περίπου το 85% των μητέρων που θηλάζουν αντλούν ή βγάζουν το μητρικό γάλα, πράγμα που σημαίνει ότι τα μωρά δεν καταναλώνουν πάντα εκείνο το γάλα που πρέπει και την ακριβή ώρα της ημέρας που παρήχθη.

Έρευνα έδειξε ότι το μητρικό γάλα που παράγεται το πρωί μπορεί να περιέχει τριπλάσια κορτιζόλη, μια ορμόνη που μπορεί να κάνει τα μωρά πιο ζωηρά. Έχει επίσης περισσότερες πρωτεΐνες και αμινοξέα για να καλύψει τις φυσικές απαιτήσεις της εγρήγορσης. Αντίθετα, το μητρικό γάλα της νύχτας περιέχει περισσότερη μελατονίνη, την ορμόνη που προάγει τον ύπνο.

Το μητρικό γάλα πρέπει να καταναλώνεται την ώρα που παράγεται

Υπάρχει μια μελέτη του 2009 που υποστηρίζει τη θεωρία ότι το μητρικό γάλα πρέπει να καταναλώνεται την ίδια ώρα της ημέρας που παράγεται, λόγω της παρουσίας ορμονών που «διεγείρουν ή χαλαρώνουν το κεντρικό νευρικό σύστημα».

Τα επίπεδα των συστατικών στο μητρικό γάλα αλλάζουν κάθε 24 ώρες ανάλογα με τις ανάγκες του μωρού. Μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nutrition Neuroscience δείχνει, για παράδειγμα, πώς αυτό το γάλα θα μπορούσε να βοηθήσει τα νεογέννητα μωρά να κοιμηθούν.

Το μητρικό γάλα περιέχει διάφορα συστατικά, όπως νουκλεοτίδια, τα οποία διαδραματίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στη ρύθμιση του ύπνου των μωρών. Η νέα μελέτη επιβεβαιώνει ότι η σύνθεση του μητρικού γάλακτος αλλάζει αρκετά κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Οι επιστήμονες αναζήτησαν τρία νουκλεοτίδια (τα νουκλεοτίδια είναι οργανικές ενώσεις, σύνθετα οργανικά μόρια, που σχηματίζουν τη βασική μονάδα των νουκλεϊκών οξέων (DNA και RNA)) στο μητρικό γάλα (αδενοσίνη, γουανοσίνη και ουριδίνη), τα οποία διεγείρουν ή χαλαρώνουν το κεντρικό νευρικό σύστημα, προάγοντας την ηρεμία και τον ύπνο, και παρατήρησαν πώς αυτά ποικίλλουν σε ένα 24ωρο.

Το γάλα, που συλλέχθηκε από 30 γυναίκες που ζούσαν στην Εξτρεμαδούρα, αντλούταν σε μια περίοδο 24 ωρών και συλλέχθηκαν περίπου έξι έως οκτώ δείγματα (καθημερινά). Οι υψηλότερες συγκεντρώσεις νουκλεοτιδίων βρέθηκαν στα νυχτερινά δείγματα (8 μ.μ. έως 8 π.μ.).

«Αυτό μας έκανε να συνειδητοποιήσουμε ότι το γάλα προκαλεί ύπνο στα μωρά», ανέφερε η Cristina L. Sánchez, επικεφαλής συγγραφέας του άρθρου και ερευνήτρια στο Εργαστήριο Chrononutrition στο Πανεπιστήμιο της Extremadura και συνέχισε, «Δεν θα δίνατε σε κανέναν καφέ το βράδυ, και το ίδιο ισχύει και για το γάλα – το πρωινό γάλα έχει συστατικά ειδικά για την ημέρα που διεγείρουν τη δραστηριότητα του βρέφους και το νυχτερινό γάλα έχει άλλα συστατικά που βοηθούν το μωρό να ξεκουραστεί».

Άλλα θρεπτικά συστατικά που βρίσκονται στο μητρικό γάλα

Μελατονίνη

Η μελατονίνη μετά βίας μπορεί να ανιχνευθεί στο γάλα κατά τη διάρκεια της ημέρας, αλλά αυξάνεται το βράδυ και κορυφώνεται γύρω στα μεσάνυχτα. (Δείτε την έρευνα εδώ)

Αντισώματα και λευκά αιμοσφαίρια

Μεταξύ των μητέρων που παρείχαν στους ερευνητές δείγματα γάλακτος κατά τον πρώτο μήνα μετά τον τοκετό, τα συστατικά του ανοσοποιητικού (συμπεριλαμβανομένων βασικών αντισωμάτων και λευκών αιμοσφαιρίων) φαινόταν υψηλότερα στο γάλα ημέρας σε σύγκριση με το νυχτερινό γάλα. (Δείτε την έρευνα εδώ)

Σίδηρος

Ο σίδηρος στο γάλα κορυφώνεται γύρω στο μεσημέρι.

Βιταμίνη Ε

Η βιταμίνη Ε κορυφώνεται το βράδυ.

Μαγνήσιο, κάλιο, ψευδάργυρος και νάτριο

Τα μέταλλα όπως το μαγνήσιο, ο ψευδάργυρος, το κάλιο και το νάτριο είναι όλα τα υψηλότερα επίπεδα το πρωί. (Δείτε τα αποτελέσματα έρευνας εδώ)

Αν αντλείτε, τι να κάνετε

Με τα παραπάνω αποτελέσματα κανείς δεν θέλει να αποτρέψει για γυναίκα από το να αντλεί. Το σώμα της μητέρας είναι απίθανο και το μόνο που έχουμε εμείς να σας πούμε είναι απλά, εκτός από την ημερομηνία άντλησης επάνω στη συσκευασία με το μητρικό γάλα να αναγράφετε και την ώρα. (Αυτό μπορεί να είναι ιδιαίτερα χρήσιμο εάν το μικρό σας αντιμετωπίζει προβλήματα ύπνου.)

Αν πάλι δεν έχετε χρόνο να γράφετε ημερομηνίες και ώρα; Κανένα πρόβλημα. Είστε μια καταπληκτική μαμά και τα καταφέρνετε μια χαρά.

Υ.Γ: Εμείς ποτέ δεν γράψαμε ημέρα και ώρα επάνω στο σακουλάκι με το μητρικό γάλα και τα μικρά μας κοιμόντουσαν σαν πουλάκια το βράδυ.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved