Γιατί ο θηλασμός δεν ωφελεί μόνο το μωρό σου, αλλά και εσένα
- Τα οφέλη του θηλασμού για το βρέφος
- Τα οφέλη του θηλασμού για τη θηλάζουσα μητέρα
Κάθε χρόνο η πρώτη εβδομάδα του Νοεμβρίου είναι αφιερωμένη στον μητρικό θηλασμό με στόχο την ανάδειξη της σπουδαιότητας του θηλασμού και του μητρικού γάλακτος για την υγεία και την ανάπτυξη των παιδιών. Το εορτασμό της Εβδομάδας Μητρικού Θηλασμού καθιέρωσε το 1992 η διεθνής κοινότητα.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συνιστά τον αποκλειστικό θηλασμό του βρέφους για τουλάχιστον έξι μήνες, ενώ μετά τον έκτο μήνα που οι στερεές τροφές εντάσσονται στη διατροφή του παιδιού, προτείνεται ο θηλασμός για τουλάχιστον ένα ή και δύο έτη.
Τα οφέλη του θηλασμού για το βρέφος
Ο θηλασμός σαν διαδικασία αλλά και το μητρικό γάλα έχουν πολλά οφέλη για το μωρό.
Πρώτα από όλα το μητρικό γάλα προσφέρει στο βρέφος ακριβώς τα θρεπτικά συστατικά που έχει ανάγκη και μάλιστα στις ακριβείς ποσότητες. Ακόμα πιο εντυπωσιακό είναι ότι η σύσταση του μητρικού γάλακτος αλλάζει ανά μήνα, ανάλογα με τις εκάστοτε ανάγκες του μωρού.
Επίσης, το μητρικό γάλα περιέχει αντισώματα τα οποία προστατεύουν το βρέφος από ιώσεις και ασθένειες, ενώ ολοένα και περισσότερες έρευνες αναδεικνύουν τα οφέλη του θηλασμού για την εγκεφαλική ανάπτυξη του βρέφους. Μελέτη, μάλιστα, που πραγματοποιήθηκε από το Πανεπιστήμιο του Brown έδειξε ότι ο θηλασμός μπορεί να αυξήσει την ανάπτυξη του εγκεφάλου του μωρού κατά 20-30%.
Εξαιρετικά ωφέλιμος θεωρείται ο θηλασμός και συγκεκριμένα αμέσως μετά τον τοκετό. Το στήθος τότε παράγει το πρωτόγαλα, ένα κιτρινωπό, πηκτό υγρό, πλούσιο σε πρωτεΐνες που θεωρείται η ιδανική πρώτη τροφή για το νεογέννητο.
Σε συναισθηματικό και ψυχολογικό επίπεδο, ο θηλασμός και η δερματική επαφή που συνεπάγεται προσφέρει στο μωρό ένα αίσθημα ασφάλειας, χαλάρωσης και ηρεμίας.
Τα οφέλη του θηλασμού για τη θηλάζουσα μητέρα
Εξίσου σημαντικά είναι τα οφέλη του θηλασμού και για τη θηλάζουσα μαμά, αναφέρει το healthychildren.org.
Γρήγορη ανάρρωση μετά τον τοκετό
Οι μαμάδες που θηλάζουν αναρρώνουν πιο εύκολα και γρήγορα μετά τον τοκετό. Η ορμόνη ωκυτοκίνη (οξυτοκίνη) η οποία απελευθερώνεται κατά τον θηλασμό, βοηθάει τη μήτρα να επανέλθει στο φυσιολογικό της μέγεθος μετά τον τοκετό και μειώνει την αιμορραγία.
Προστασία από τον καρκίνο
Σύμφωνα με έρευνες, οι γυναίκες που θηλάζουν έχουν λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν καρκίνο του μαστού ή των ωοθηκών.
Μειώνει τις πιθανότητες εμφάνισης διαφόρων ασθενειών
Άλλες έρευνες που έχουν γίνει σχετικά με την επίδραση του θηλασμού στην υγεία της μητέρας, δείχνουν ότι θηλάζουσες μαμάδες έχουν λιγότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν ασθένειες όπως διαβήτη τύπου 2, ρευματοειδή αρθρίτιδα, καρδιαγγειακές παθήσεις, υψηλή πίεση ή χοληστερίνη.
Συμβάλλει στην απώλεια βάρους
Οι δίαιτες δεν ενδείκνυνται την περίοδο του θηλασμού. Για όσο διάστημα θηλάζεις είναι σημαντικό αν τρέφεσαι σωστά και να καταναλώνεις τροφές πλούσιες θρεπτικά συστατικά. Ωστόσο, κατά τον θηλασμό, καις από 300 μέχρι 500 θερμίδες την ημέρα και αυτό γιατί χρειάζεσαι ενέργεια για την παραγωγή του γάλακτος.
Θηλασμός και επιλόχειος κατάθλιψη
Οι μητέρες που θηλάζουν έχουν λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν συμπτώματα επιλόχειου κατάθλιψης, επιβεβαιώνει νέα μεγάλη έρευνα που πραγματοποιήθηκε από το Florida Atlantic University. Στην έρευνα συμμετείχαν 29.685 νέες μητέρες από τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, από τις οποίες το 13% εμφάνισε συμπτώματα επιλόχειου κατάθλιψης. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, οι γυναίκες που θήλαζαν όλο το διάστημα της έρευνα, είχαν αρκετά λιγότερες πιθανότητες να πάθουν επιλόχειο κατάθλιψη.
Επίσης, οι ειδικοί μελέτησαν και την επίδραση της διάρκειας του θηλασμού. Όπως φαίνεται, ακόμα και γυναίκες που είχαν επιλόχειο κατάθλιψη, παρατείνοντας το διάστημα που θήλαζαν το μωρό τους, μείωναν τα συμπτώματα της επιλόχειο κατάθλιψης που βίωναν οι ίδιες.