Τι είναι η σεξουαλική δυσλειτουργία;
Τι πρέπει να γνωρίζετε για την σεξουαλική δυσλειτουργία;
Η σεξουαλικότητα είναι μία παροιμιωδώς πολύπλοκη και «πολυπαραγοντική» διαδικασία. Από «οργανικής» απόψεως σε αυτή συμμετέχει τόσο το γεννητικό σύστημα, όσο και το νευρικό, αλλά και το καρδιαγγειακό σύστημα.
Η ατομική αίσθηση της σεξουαλικότητας εξάλλου επηρεάζεται και από «μη – οργανικούς παράγοντες», όπως είναι η εικόνα, που η κάθε γυναίκα έχει για το σώμα της, την κοσμοθεωρία και τη βιοθεωρία μίας εκάστης, ενώ και η επιρροή των κοινωνικών και θρησκευτικών πιστεύω δεν μπορεί να υποτιμηθεί.
Επιπροσθέτως, στη σύγχρονη εποχή, που όλοι μας «βομβαρδιζόμαστε» από εικόνες και πληροφορίες επί παντός θέματος μέσω των ηλεκτρονικών κατά κύριο λόγω μέσων ενημέρωσης. Έτσι διαμορφώνονται απόψεις περί σεξουαλικότητας και ομορφιάς, οι οποίες έχουν και αυτές «βαρύνουσα σημασία» στη διαμόρφωση της σεξουαλικής συμπεριφοράς.
Πώς ορίζουμε τη σεξουαλική δυσλειτουργία στη γυναίκα;
Ο ορισμός της σεξουαλικής δυσλειτουργίας είναι εγγενώς δυσχερής, καθότι η περιγραφή της δυσάρεστης αυτής κατάστασης περιγράφεται ποικιλότροπος από την εκάστοτε πάσχουσα. Ενώ τα αναφερόμενα συμπτώματα είναι κατά κανόνα υποκειμενικά και δύσκολα «επιβεβαιώνονται» μέσα από κλινικές, εργαστηριακές ή απεικονιστικές εξετάσεις.
Για τον ορισμό της σεξουαλικής δυσλειτουργίας στη γυναίκα θα χρησιμοποιήσουμε τα κριτήρια, που παρατίθενται στην πέμπτη έκδοση του Διαγνωστικού και Στατιστικού Εγχειριδίου Πνευματικών Διαταραχών της Αμερικανικής Ένωσης Ψυχιάτρων (Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders – DSM-5). Αυτός είναι και κατ’ ουσίαν ο τρόπος ορισμού της σεξουαλικής δυσλειτουργίας, που τυγχάνει της ευρύτερης δυνατής αποδοχής στους κόλπους της επιστημονικής κοινότητας.
Τα συγκεκριμένα κριτήρια είναι τα εξής:
- Διαταραχή σεξουαλικής επιθυμίας/ διέγερσης
- Οργασμική διαταραχή
- Άλγος στα γεννητικά όργανα ή στο περίνεο/ διαταραχή διείσδυσης
Τι είναι η διαταραχή σεξουαλικής επιθυμίας/ διέγερσης;
Σύμφωνα με το DSM-5 προκειμένου να τεθεί διάγνωση διαταραχής σεξουαλικής επιθυμίας/ διέγερσης, θα πρέπει να πληρούνται τουλάχιστον τρία από τα παρακάτω κριτήρια:
- Μειωμένο/απόν ενδιαφέρον για σεξουαλική δραστηριότητα.
- Μειωμένες/απούσες σεξουαλικές/ερωτικές σκέψεις ή φαντασιώσεις.
- Μειωμένη/καμία πρωτοβουλία για σεξουαλική δραστηριότητα και τυπικά μη ανταπόκριση στην πρωτοβουλία του συντρόφου.
- Μειωμένη/απούσα συχνότητα ή ένταση σεξουαλικού ενθουσιασμού/ευχαρίστησης κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής δραστηριότητας.
- Μειωμένο/απόν σεξουαλικό ενδιαφέρον/σεξουαλική διέγερση ως απάντηση σε εσωτερικά ή εξωτερικά ερωτικά/σεξουαλικά ερεθίσματα (π.χ. γραπτά, λεκτικά, οπτικά κ.λπ.).
- Μειωμένη/απούσα συχνότητα ή ένταση των αισθήσεων στα γεννητικά όργανα ή σε άλλα μέρη του σώματος κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής δραστηριότητας ή συνεύρεσης.
Τι είναι η οργασμική διαταραχή;
Σύμφωνα με το DSM-5 η διάγνωση της οργασμικής διαταραχής τίθεται με βάση τα κάτωθι κριτήρια:
- Καθυστερημένη επίτευξη οργασμού, απουσία οργασμού ή οργασμός ιδιαιτέρως μειωμένης έντασης μετά από ικανοποιητική φάση διέγερσης σε όλες ή σχεδόν όλες τις περιπτώσεις σεξουαλικής δραστηριότητας.
- Αίσθημα δυσφορίας ή εμπέδωση προβλημάτων στη διαπροσωπική σχέση ένεκα οργασμικής διαταραχής
- Απουσία άλλης διαταραχής ή λήψης ουσιών, οι οποίες εν δυνάμει θα δικαιολογούσαν την οργασμική διαταραχή
Τι είναι το άλγος στα γεννητικά όργανα ή στο περίνεο/ διαταραχή διείσδυσης;
Το άλγος στη σεξουαλική επαφή ονομάζεται δυσπαρευνία και έχει διάφορες αιτίες, οι οποίες είναι πλέον εν πολλοίς αντιμετωπίσιμες, χάρη στην εξέλιξη της σύγχρονης τεχνολογίας.
Ο όρος «διαταραχή διείσδυσης» κατ’ ουσίαν έχει αντικαταστήσει τον παλαιότερο όρο «κολεόσπασμος» (vaginismus στη διεθνή ορολογία), που απαντάτο σε προηγούμενες εκδόσεις του DSM-5.
Ο όρος κολεόσπασμος φαίνεται, πως αναφέρθηκε για πρώτη φορά από Γάλλους ψυχιάτρους ήδη από το 19ο αιώνα. Με τον όρο αυτόν περιγράφεται μία ακούσια μυϊκή σύσπαση των μυών του κόλπου, όποτε επιχειρείται διείσδυση εντός αυτού. Η μυϊκή αυτή σύσπαση καθιστά τη διείσδυση εξαιρετικά επώδυνη και έτσι παρεμποδίζεται η σεξουαλική επαφή.
Καίτοι ο συγκεκριμένος όρος αφαιρέθηκε από το DSM-5 και κατ’ ουσίαν «ενσωματώθηκε» στον πιο «γενικό» όρο «διαταραχή διείσδυσης», αναγνωρίζεται και σήμερα από ετέρους σημαντικούς οργανισμούς υγείας όπως είναι η Εθνική Υπηρεσία Υγείας (National Health Service – NHS) του Ηνωμένου Βασιλείου.
Δείτε ΕΔΩ πώς μπορείτε να βελτιώσετε τη σεξουαλική σας ζωή χάρη στους υπερήχους HIFU!
Δρ ΜΕΝΕΛΑΟΣ ΚΩΝ. ΛΥΓΝΟΣ, MSc, PhD
ΜΑΙΕΥΤΗΡ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ
Master of Science University College London
Διδάκτωρ Μαιευτικής Γυναικολογίας
www.eleftheia.gr