Μητρικός θηλασμός και ψυχολογία: Η ειδικός λύνει όλες σας τις απορίες

Μυρτώ Κογεβίνα
Bigstock

Η ψυχολόγος λύνει όλες μας τις απορίες για τον μητρικό θηλασμό!

Με αφορμή την Εβδομάδα Μητρικού Θηλασμού (1-7 Νοεμβρίου) δίνουμε απαντήσεις σε ερωτήματα που έχουν πολλές μέλλουσες και θηλάζουσες μαμάδες.

Παρακάτω ακολουθούν επτά ερωτήσεις έτσι όπως τις θέσατε εσείς στο site μας.

Σε ποιες περιπτώσεις εμφανίζεται η επιλόχειος κατάθλιψη;

Η επιλόχειος κατάθλιψη μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε γυναίκα, αν και η ύπαρξη κάποιων παραγόντων (ιστορικό κατάθλιψης, δύσκολη εγκυμοσύνη ή/και γέννα, έλλειψη υποστηρικτικού δικτύου) μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες εμφάνισής της. Η επιλόχειος κατάθλιψη και ο μητρικός θηλασμός συνδέονται από πολλές απόψεις. Από τη μία πλευρά, οι δυσκολίες θηλασμού μπορεί να συντελέσουν στην εμφάνιση επιλόχειου κατάθλιψης, ενώ από την άλλη γνωρίζουμε γενικά ότι ο μητρικός θηλασμός μπορεί να προστατέψει από την επιλόχειο κατάθλιψη κατά τους πρώτους τέταρτους μήνες μετά τον τοκετό. Τέλος, η εμφάνιση επιλόχειου κατάθλιψης μπορεί να δυσχεράνει ή και να εμποδίσει την εδραίωση του μητρικού θηλασμού.

Γιατί είναι σημαντική επαφή με το μωρό από την πρώτη κιόλας στιγμή;

Η επαφή με το μωρό από την πρώτη στιγμή αυξάνει τις πιθανότητες να εδραιωθεί ο θηλασμός και επιπλέον συντελεί στο δέσιμο μεταξύ μητέρας και παιδιού.

Γιατί δεν πρέπει να νιώθουν άσχημα οι γυναίκες που δεν μπορούν να θηλάσουν;

Σε κάποιες περιπτώσεις, όσο κι αν το επιθυμεί μία νέα μητέρα, ο θηλασμός δεν είναι εφικτός ή κατάλληλος για τη σίτιση του μωρού της. Ευτυχώς, πλέον τα βρεφικά γάλατα που είναι διαθέσιμα στην αγορά έχουν εξελιχθεί και προσεγγίζουν κατά πολύ το μητρικό γάλα ως προς τα θρεπτικά στοιχεία που περιέχουν, αποτελώντας μία καλή λύση στις περιπτώσεις όπου μία γυναίκα είτε δε μπορεί, είτε για τους δικούς της λόγους δεν επιθυμεί να θηλάσει. Το πιο σημαντικό πράγμα που μπορεί να προσφέρει μια μητέρα στο παιδί της είναι η στοργή.

Γιατί είναι ευαίσθητη αυτή η πρώτη περίοδος με το μωρό στο σπίτι;

Η πρώτη περίοδος με το μωρό στο σπίτι είναι ευαίσθητη, καθώς όλα είναι καινούργια τόσο για τη μαμά, όσο και για το παιδί. Ακόμα κι αν δεν πρόκειται για το πρώτο παιδί μιας γυναίκας, το κάθε παιδί είναι μοναδικό, με τους δικούς του ρυθμούς και τις δικές του ιδιαίτερες ανάγκες και προτιμήσεις, κάτι το οποίο ισχύει και με το θηλασμό, ιδιαίτερα το πρώτο διάστημα, έως ότου να εδραιωθεί η παραγωγή γάλακτος. Μέχρι λοιπόν μαμά και παιδί να μάθουν ο ένας τον άλλον και να βρουν το ρυθμό τους με το θηλασμό, χρειάζεται λίγη υπομονή.

Βοηθά ο θηλασμός στην ψυχολογία της νέας μητέρας;

Τα δεδομένα τα οποία έχουμε δείχνουν ότι, στατιστικά, οι θηλάζουσες μητέρες αναφέρουν πιο θετική διάθεση και λιγότερο άγχος σε σχέση με τις μητέρες που ταΐζουν τα παιδιά τους με φόρμουλα.

Θηλασμός με δυσκολίες

Παρότι ο θηλασμός είναι μια διαδικασία απολύτως φυσιολογική, αυτό δε σημαίνει ότι είναι και μία εύκολη διαδικασία για κάθε μητέρα. Ενώ για κάποιες γυναίκες ο θηλασμός έρχεται εύκολα, σε πολλές περιπτώσεις μπορεί να υπάρχουν δυσκολίες όπως πόνος, ένα μωρό που δυσκολεύεται να “πιάσει το νόημα”, μειωμένη παραγωγή ή/και ροή γάλακτος κ.ο.κ. Είναι σημαντικό να υπάρχει ενημέρωση ως προς τα θέματα αυτά, προκειμένου οι μητέρες που επιθυμούν να θηλάσουν να μην εκπλήσσονται και να μη νιώθουν αποτυχημένες εάν ο θηλασμός δεν βγαίνει εύκολα από την αρχή. Ευτυχώς, υπάρχουν πολλοί ειδικοί και πόροι που μπορούν να προσφέρουν συμβουλές και λύσεις για κοινά προβλήματα που προκύπτουν όσον αφορά το θηλασμό.

Ποιος ο ρόλος του συντρόφου, της οικογένειας και της κοινωνίας;

Ο θηλασμός είναι ένα έργο πολύ όμορφο αλλά και ενίοτε πολύ δύσκολο, και οπωσδήποτε χρονοβόρο. Ο σύντροφος και η οικογένεια της θηλάζουσας μητέρας μπορούν να τη στηρίξουν ψυχικά αλλά και πρακτικά, αναλαμβάνοντας δουλειές του σπιτιού αλλά και εξωτερικές και δίνοντάς της ευκαιρίες και χρόνο για ξεκούραση και αυτοφροντίδα, ώστε να μπορεί να αντεπεξέλθει.

Μυρτώ Κογεβίνα, MSc.
Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια

Email: myrtokogevina@gmail.com
Facebook: https://www.facebook.com/myrto.kogevina.336

www.kolonakipsychologist.com

Δείτε όλο το αφιέρωμα για την Εβδομάδα Θηλασμού 2022 εδώ

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved