Ο θηλασμός μετά από εξωσωματική

Εξωσωματική και μαστός - Τι πρέπει να γνωρίζετε

Ο θηλασμός μετά από εξωσωματική
Bigstock

Μείνατε έγκυος μετά από θεραπεία με εξωσωματική γονιμοποίηση;

Μπορείτε να επιλέξετε να θηλάσετε το μωρό σας χωρίς καμία διαφορά σε σχέση με τις μανούλες που είχαν εγκυμοσύνη μετά από φυσιολογική σύλληψη! Η μόνη ουσιαστική διαφορά είναι όταν πρόκειται για δίδυμα, καθώς περίπου το 20-25% των κυήσεων από εξωσωματική είναι δίδυμες.

Θηλασμός διδύμων μετά από εξωσωματική

Ο θηλασμός των διδύμων αποτελεί μια πρόκληση για τη νέα μαμά για πολλούς λόγους:

  • χρειάζεται χρόνο να αναρρώσει από τον τοκετό, ειδικά αν έχει γίνει καισαρική τομή, όπως συνηθίζεται στις περισσότερες δίδυμες κυήσεις,
  • μπορεί να αντιμετωπίσει δυσκολίες στο να εδραιωθεί ο θηλασμός για το ένα ή και για τα δυο μωράκια.

Στην περίπτωση διδύμων, είναι ακόμα πιο σημαντικός ο υποστηρικτικός ρόλος του περιβάλλοντος της νέας μαμάς, δηλαδή η βοήθεια που λαμβάνει από τον μπαμπά και από το ευρύτερο οικογενειακό/φιλικό περιβάλλον.

Ας τονίσουμε εδώ ότι, σύμφωνα με μελέτες, πολλές νέες μανούλες που απέκτησαν τα μωράκια τους με τη βοήθεια της εξωσωματικής, επιλέγουν το θηλασμό ως μέσο σύνδεσης με το μωρό τους, επιμένουν να αντιμετωπίσουν τις όποιες δυσκολίες μέχρι την εδραίωση του θηλασμού και παρατείνουν το χρονικό διάστημα ως τον αποθηλασμό.

Tips για να υποστηρίξετε τη νέα μαμά που θηλάζει:

  • αναλάβετε τη φροντίδα του νοικοκυριού – νεογέννητο μωρό στο σπίτι σημαίνει περισσότερα άπλυτα ρούχα-περισσότερο σιδέρωμα και ελάχιστος χρόνος της μαμάς για τις δουλειές του σπιτιού
  • φροντίστε την προμήθεια τροφίμων και ετοιμάστε σπιτικά, καλομαγειρεμένα, θρεπτικά γεύματα για τη θηλάζουσα μαμά – θηλασμός σημαίνει αυξημένη ανάγκη της μαμάς σε θερμίδες
  • αναλάβετε την φροντίδα του μωρού για λίγη ώρα ώστε να έχει χρόνο η μαμά να απολαύσει ένα μπάνιο, να κάνει ήπια γυμναστική για την αποκατάσταση του πυελικού εδάφους ή απλά για λίγο me-time!

Extra tip για τη μαμά:

Μείνετε σε επαφή με το μαία σας, η οποία μπορεί να σας παρέχει υποστήριξη προσαρμοσμένη στις ιδιαίτερες ανάγκες σας όχι μόνο στο μαιευτήριο, αλλά και αφού γυρίσετε στο σπίτι!

Ευχαριστούμε την Εύη Συνοδινού, MSc – μαία τοκετών και συνεργάτιδα του γυναικολόγου αναπαραγωγής Ευριπίδη Μαντούδη.

Ευριπίδης Μαντούδης
Γυναικολόγος αναπαραγωγής – υπεύθυνος θεραπειών υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, Γέννημα IVF ΜΙΥΑ

evripidis-mantoudis.JPG

www.gennima.com

facebook.com/Gennima

Instagram.com/gennimaivf

Δείτε όλο το αφιέρωμα για την Εβδομάδα Θηλασμού 2022 εδώ

© 2012-2025 Mothersblog.gr - All rights reserved