Γρίπη και θηλασμός: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Bigstock

Μύθοι και αλήθειες για την γρίπη και τον θηλασμό.

Η γρίπη είναι μια οξεία μεταδοτική ασθένεια της αναπνευστικής οδού που προκαλείται από τους ιούς της γρίπης που μολύνουν τη μύτη, το λαιμό και τους πνεύμονες και μπορεί να προκαλέσει από ήπιες μέχρι και πολύ σοβαρές επιπλοκές.

Οι έγκυες γυναίκες και τα μικρά παιδιά, ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου, δεδομένου οτι διατρέχουν υψηλό κίνδυνο να αναπτύξουν επιπλοκές σχετιζόμενες με τη γρίπη.

Το... θαυματουργό μητρικό γάλα, παρέχει προστασία έναντι πολλών αναπνευστικών ασθενειών, συμπεριλαμβανομένης και της γρίπης.

Ο θηλασμός, αν μια μητέρα νοσήσει, επιβάλλεται να συνεχίζεται κανονικά, ενώ η θηλάζουσα συμβουλεύουμε να λαμβάνει όλες τις δυνατές προφυλάξεις για να αποφύγει τη μετάδοση του ιού στο βρέφος (συχνό πλύσιμο χεριών, χρήση ιατρικής μάσκας προσώπου κτλ).

Μετάδοση της γρίπης και θηλασμός

Είναι γεγονός! Η γρίπη ΔΕΝ ΜΕΤΑΔΙΔΕΤΑΙ ΜΕΣΩ ΤΟΥ ΜΗΤΡΙΚΟΥ ΓΑΛΑΚΤΟΣ.

Η μετάδοσή της γίνεται από άτομο σε άτομο μέσω σταγονιδίων της αναπνευστικής οδού (βήχας, φτέρνισμα, ομιλία, άγγιγμα μολυσμένης επιφάνειας με το χέρι και κατόπιν το άγγιγμα του στόματος ή της μύτης).

Αν μια μητέρα που θηλάζει διαγνωστεί θετική στον ιό της γρίπης ή έρθει σε επαφή με κάποιον που πάσχει από γρίπη, πρέπει να συνεχίσει να θηλάζει. Το μητρικό γάλα περιέχει αντισώματα για την προστασία του βρέφους από τη γρίπη. Το μητρικό γάλα είναι η συνιστώμενη πηγή διατροφής για το βρέφος, ακόμη και όταν η μητέρα είναι άρρωστη. Βέβαια, αν η μητέρα είναι καταπονημένη και δεν μπορεί να ταΐσει το μωρό της, ένας άλλος υγιής φροντιστής θα αναλάβει να σιτίζει το μωρό με αντλημένο μητρικό γάλα.

Θυμηθείτε:

Πριν, αλλά και στη διάρκεια της άντλησης, η μητέρα πρέπει να τηρεί κανόνες υγιεινής για αποφυγή μετάδοσης του ιού.

Επειδή η παροχή γάλακτος μπορεί να μειωθεί παροδικά αν η μητέρα ασθενεί, καλό είναι να λαμβάνει πάντα βοήθεια από εκπαιδευμένο στο θηλασμό επαγγελματία υγείας.

Και αν το βρέφος νοσήσει από γρίπη;

Τα βρέφη που είναι άρρωστα χρειάζονται υγρά για να παραμείνουν ενυδατωμένα και το μητρικό γάλα είναι και πάλι η ιδανική επιλογή.

Σημείωση: Το αντλημένο μητρικό γάλα μπορεί επίσης να χορηγηθεί από ένα κύπελλο, σύριγγα ή μπιμπερό αν το βρέφος δεν μπορεί να θηλάσει απευθείας από μαστό.

Πώς μπορούν οι γονείς ή/και οι φροντιστές να αποτρέψουν τη μετάδοση της γρίπης στα βρέφη;

Για την προστασία των βρεφών, ειδικά εκείνων ηλικίας κάτω των 6 μηνών που δεν μπορούν να εμβολιαστούν, πρέπει οι γονείς, τα αδέλφια, τα άλλα μέλη του συγγενικού περιβάλλοντος να λαμβάνουν ετήσιο εμβολιασμό* κατά της γρίπης (εκτός από σπάνιες περιπτώσεις).

Οι καθημερινές προληπτικές ενέργειες, όπως η αποφυγή της στενής επαφής με άρρωστα άτομα, η κάλυψη της μύτης και του στόματος του ατόμου με γρίπη, η σωστή υγιεινή των χεριών μπορούν να βοηθήσουν στην προστασία όλων των βρεφών από τη γρίπη.

Τα βρέφη που θηλάζουν είναι λιγότερο ευάλωτα σε λοιμώξεις, από τα βρέφη που δεν θηλάζουν.

Οι γυναίκες που λαμβάνουν το εμβόλιο της γρίπης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή του θηλασμού αναπτύσσουν αντισώματα κατά της γρίπης που μπορούν να μεταφερθούν στα βρέφη τους μέσω του μητρικού γάλακτος.

Ο ετήσιος εμβολιασμός* κατά της γρίπης συνιστάται για όλα τα άτομα ηλικίας 6 μηνών και άνω (εκτός από σπάνιες περιπτώσεις) και είναι ιδιαίτερα σημαντικός.

Η μητέρα που νοσεί από γρίπη και θηλάζει, είναι ασφαλές να λάβει αντιιικά* φάρμακα;

Ενώ τα δεδομένα σχετικά με την επίδραση των συνιστώμενων σήμερα αντιιικών φαρμάκων κατά τη διάρκεια του θηλασμού είναι περιορισμένα, συνιστάται η χορήγησή τους για τον περιορισμό του υψηλού κινδύνου επιπλοκών της γρίπης. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα φάρμακα και τη γαλουχία, πάντοτε πρέπει να λαμβάνετε τη συμβουλή του επαγγελματία υγείας που σας παρακολουθεί.

Kάθε διάδα μητέρας-μωρού είναι διαφορετική, συνεπώς συστήνεται πάντα εξατομικευμένη συμβουλευτική καθοδήγηση. Οι παραπάνω πληροφορίες αποτελούν γενικές συμβουλές που είναι πιθανό να αλλάζουν ανάλογα με τις ανάγκες κάθε μωρού ή τις επιθυμίες κάθε μητέρας.

*Ο θεράπων ιατρός είναι αποκλειστικά υπεύθυνος να συμβουλεύσει/καθοδηγήσει τη μητέρα σχετικά με τον εμβολιασμό ή τη φαρμακευτική αγωγή.

Φανή Ζαχείλα-Δαμαρλάκη, Μαία-Σύμβουλος θηλασμού
Website: www.maia.authorway.com
Ε-mail: fani.damarlaki@gmail.com
Social media
Facebook: https://www.facebook.com/maia.Kifissia
Instagram: https://www.instagram.com/fani_zachila_damarlaki_maia/
Youtube: https://www.youtube.com/channel/UCjfwc72MNCrcBqNL9aTJbQA

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved