Aιδοιοδυνία: Τι είναι, πώς προκαλείται και ποια τα συμπτώματα
Πόσο συχνή είναι η αιδοιοδυνία;
Με τον όρο αιδοιοδυνία αναφερόμαστε στον πόνο στα γεννητικά όργανα της γυναίκας (το αιδοίο).
Όπως αναφέρεται και σε μελέτη του 2007 ο πόνος στο αιδοίο περιγράφηκε για πρώτη φορά ως κλινική οντότητα στα τέλη του 19ου αιώνα. Χαρακτηριστικά είναι τα λεγόμενα του γυναικολόγου T. G. Thomas, ο οποίος έδρασε τότε και περιέγραφε την αιδοιοδυνία ως: «υπερβολική ευαισθησία των νεύρων, που κατανέμονται στο βλεννογόνο (έτσι ονομάζεται ο ιστός, που καλύπτει εσωτερικά τα γεννητικά όργανα) τμήματος του αιδοίου…».
Αντίστοιχά ο γυναικολόγος A. J. C. Skene (ο οποίος ανεγνώρισε τους ομώνυμους αδένες, που λιπαίνουν τον κόλπο) το 1889 περιέγραψε την πάθηση αυτή ως εξής: «χαρακτηρίζεται από υπερευαισθησία του αιδοίου… Εντούτοις, όταν το δάκτυλο του εξετάζοντος έρχεται σε επαφή με το μέρος, που παρουσιάζει υπεραισθητικότητα, η ασθενής παραπονιέται για άλγος, το οποίο ενίοτε εκδηλώνεται με τέτοια ένταση, ώστε αυτή φωνάζει. ».
Η Διεθνής Κοινότητα για τη Μελέτη των Αιδοιοκολπικών Παθήσεων (The International Society for the Study of Vulvovaginal Disease/ ISSVD) ιδρύθηκε το 1970 στα πλαίσια του 6ου Παγκοσμίου Συνεδρίου της Διεθνούς Ομοσπονδίας Μαιευτήρων και Γυναικολόγων (International Federation of Obstetricians and Gynecologists/ FIGO). Στην κοινότητα αυτή συμμετέχουν διαφόρων ειδικοτήτων επιστήμονες της υγείας, όπως Γυναικολόγοι, Δερματολόγοι, Γενικοί Ιατροί, Φυσιοθεραπευτές, Νοσηλευτές κ.α.. Σκοπός της είναι η μελέτη και η αντιμετώπιση των παθολογιών της αιδοιοκολπικής περιοχής.
Τι ονομάζουμε αιδοιοδυνία;
Σύμφωνα με την προαναφερθείσα μελέτη του 2007, ως αιδοιοδυνία ορίζεται από την ISSVD το χρόνιο άλγος ή η χρόνια δυσφορία στην περιοχή του αιδοίου, η οποία διαρκεί για πλέον των τριών μηνών, ενώ δεν έχει καταστεί δυνατόν να εντοπισθούν συγκεκριμένα αίτια, που να σχετίζονται με αυτήν.
Έτσι, αν υφίσταται κάποιο συγκεκριμένο παθολογικό αίτιο, το οποίο θα μπορούσε να δικαιολογεί την κλινική αυτήν κατάσταση, όπως για παράδειγμα τοπική φλεγμονή, τότε δεν μιλάμε για αιδοιοδυνία.
Ποια είναι τα συμπτώματα της αιδοιοδυνίας;
Οι γυναίκες, που υποφέρουν από αιδοιοδυνία, αναφέρουν κατά περίπτωσιν κνησμό (φαγούρα), αίσθημα καύσου (κάψιμο), διαπεραστικό πόνο (σαν «τρύπημα») ή ερεθισμό.
Ποια είναι τα είδη της αιδοιοδυνίας;
Η κατάταξη των διαφόρων ειδών αιδοιοδυνίας εξαρτάται από τα χαρακτηριστικά αυτού καθαυτού του πόνου και συγκεκριμένα:
- Εντοπισμός: Τα συμπτώματα ενδέχεται να «διαχέονται» στο σύνολο του αιδοίου (γενικευμένη αιδοιοδυνία) ή να εντοπίζονται σε συγκεκριμένα τμήματα αυτού, όπως στην κλειτορίδα ή στον πρόδομο του κολεού (την «είσοδο» του κόλπου)
- Τρόπος έναρξης συμπτωμάτων: Τα συμπτώματα ενδέχεται να είναι «προκλητά» και να εκδηλώνονται μετά από συγκεκριμένα ερεθίσματα, όπως είναι η επαφή με κάποιο αντικείμενο ή η σεξουαλική επαφή, ή «μη – προκλητά» και να εκδηλώνονται ανεξαρτήτως ερεθισμάτων. Ενίοτε δε τα συμπτώματα ενδέχεται να παρουσιάζουν «μικτό» χαρακτήρα και να είναι άλλοτε «προκλητά» και άλλοτε «μη – προκλητά».
- Η αιδοιοδυνία ενδέχεται να είναι διαλείπουσα («σποραδική»), εμμένουσα («δεν φεύγει καθόλου»), σταθερή («δεν αλλάζει η έντασή της»), άμεση (εμφανίζεται άμεσα μετά από ερέθισμα) ή όψιμη (εμφανίζεται μετά την παρέλευση διαστήματος από το ερέθισμα).
Πόσο συχνή είναι η αιδοιοδυνία;
Σύμφωνα με μελέτη του 2012, στην οποία συμμετείχαν 2269 γυναίκες διαφόρων ηλικιών, ο επιπολασμός (η συχνότητα) της αιδοιοδυνίας ανήρχετο στο 8,3%. Το ποσοστό αυτό μάλιστα παρέμενε περίπου σταθερό σε όλο το ηλικιακό φάσμα των ερωτικά ενεργών γυναικών, ενώ κάμψη του κατεγράφετο μετά την ηλικία των 70 ετών.
Έτερη μελέτη του 2020 «ανέβαζε» το ποσοστό των γυναικών, που αναφέρουν αιδοιοδυνία στο 16%. Οι ερευνητές και στην περίπτωση αυτή ανεγνώρισαν, πως το συγκεκριμένο ποσοστό είναι κατά προσέγγισιν κοινό για τις γυναίκες όλων των ηλικιών και των εθνικοτήτων.
Δείτε ΕΔΩ πώς μπορείτε να βελτιώσετε τη σεξουαλική σας ζωή χάρη στους υπερήχους HIFU!
Δείτε ΕΔΩ πώς μπορείτε να βελτιώσετε τη σεξουαλική σας ζωή χάρη στο υαλουρονικό οξύ!
Δρ ΜΕΝΕΛΑΟΣ ΚΩΝ. ΛΥΓΝΟΣ, MSc, PhD
ΜΑΙΕΥΤΗΡ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ
Master of Science University College London
Διδάκτωρ Μαιευτικής Γυναικολογίας
www.eleftheia.gr
Ενδεικτική βιβλιογραφία
Haefner HK. Report of the International Society for the Study of Vulvovaginal Disease terminology and classification of vulvodynia. J Low Genit Tract Dis. 2007 Jan;11(1):48-9. doi: 10.1097/01.lgt.0000225898.37090.04. PMID: 17194952.
Reed BD, Harlow SD, Sen A, et al. Prevalence and demographic characteristics of vulvodynia in a population-based sample. Am J Obstet Gynecol. 2012;206(2):170.e1-170.e1709. doi:10.1016/j.ajog.2011.08.012
Vasileva P, Strashilov SA, Yordanov AD. Aetiology, diagnosis, and clinical management of vulvodynia. Prz Menopauzalny. 2020;19(1):44-48. doi:10.5114/pm.2020.95337