Γιατί οι γυναίκες με διαβήτη είναι πιθανότερο να παρουσιάσουν σεξουαλική δυσλειτουργία;
Γυναίκα είναι σκεπασμένη με πάπλωμα.
BigstockΤι ονομάζουμε σεξουαλική δυσλειτουργία;
Ο διαβήτης είναι μια νόσος, η οποία χαρακτηρίζεται από διαταραχές στο μεταβολισμό του σακχάρου. Οι διαταραχές αυτές ως αποτέλεσμα έχουν την μέτρηση υψηλών επιπέδων σακχάρου στο αίμα του πάσχοντος.
Πόσο συχνός είναι ο διαβήτης;
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας το ποσοστό των ανθρώπων με ηλικία μεγαλύτερη των 18 ετών, που πάσχουν από Διαβήτη, έχει ανέλθει από το 4,7% το 1980 στο 8,3% το 2014.
Γιατί τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα του διαβητικού ανεβαίνουν;
Το πάγκρεας είναι ένα όργανο, το οποίο εντοπίζεται πίσω από το στομάχι. Το όργανο αυτό παράγει την ορμόνη ινσουλίνη, που είναι και «υπεύθυνη» για τον τρόπο, που το σώμα μας χρησιμοποιεί τα σάκχαρα (αυτό ονομάζεται «μεταβολισμός των σακχάρων»), προκειμένου να εξασφαλίσει την απαραίτητη για τις λειτουργίες του ενέργεια.
Αν η παραγωγή ινσουλίνης από το πάγκρεας μειωθεί ή αν το σώμα μας – για κάποιο λόγο – πάψει να «αντιδρά» στην ινσουλίνη (οπότε και αυτή τρόπον τινά καθίσταται «ανενεργή»), τότε διαταράσσεται ο μεταβολισμός των σακχάρων και τα επίπεδά τους στο αίμα καταγράφονται υψηλά.
Διακρίνουμε 3 είδη Διαβήτη:
- Διαβήτης τύπου Ι: το πάγκρεας δεν παράγει επαρκείς ποσότητες ινσουλίνης. Παλαιότερα ο τύπος αυτός του Διαβήτη ονομαζόταν και «ινσουλινο – εξαρτώμενος» ή «νεανικός Διαβήτης». Οι λόγοι της μειωμένης παραγωγής είναι κατά βάσιν άγνωστοι, αλλά έχει διατυπωθεί η υπόθεση, πως το ανοσοποιητικό σύστημα (το σύστημα «άμυνας» του οργανισμού), έχει «στραφεί εναντίων» των κυττάρων του παγκρέατος, που παράγουν ινσουλίνη, τα οποία και καταστρέφει.
- Διαβήτης τύπου ΙΙ: το σώμα μας δεν αντιδρά με φυσιολογικό τρόπο στην ινσουλίνη. Το φαινόμενο αυτό αναφέρεται και ως «αντίσταση στην ινσουλίνη». Παλαιότερα ο τύπος αυτός του Διαβήτη ονομαζόταν και «μη – ινσουλινο – εξαρτώμενος». Η παθολογία εμφανίζεται αργότερα στη ζωή του ατόμου και συνδέεται με την παχυσαρκία, την κακή διατροφή και την καθιστική ζωή.
- Διαβήτης κύησης: αφορά γυναίκες, οι οποίες χωρίς να έχουν ιστορικό διαβήτη, εμφανίζουν για πρώτη φορά διαβήτη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
Ποιες είναι οι συνέπειες του διαβήτη;
Ο Διαβήτης, αν οι τιμές του σακχάρου δεν ελεγχθούν επαρκώς, προκαλεί σοβαρές αλλοιώσεις σε διάφορα συστήματα:
- Στα αγγεία
- Στην καρδιά
- Στα νεφρά
- Στα νεύρα
- Στους οφθαλμούς
Οι επιπλοκές από της νόσου αυτής μπορεί να οδηγήσουν σε πρόωρο θάνατο. Το 2012 υπολογίστηκε, πως 1,5 εκατομμύρια άτομα πέθαναν εξαιτίας των επιπλοκών αυτών.
Ποια είναι τα συμπτώματα του διαβήτη;
Η συμπτωματολογία εξαρτάται από το ποια όργανα έχουν επηρεαστεί και από την έκταση των σχετικών αλλοιώσεων. Όμως συνήθως τα πρώτα συμπτώματα, τα οποία θέτουν την υποψία διαβήτη, είναι η πολυδιψία (το άτομο διψάει πολύ), η πολυφαγία (τρώει πολύ), η πολυουρία (ουρεί συνεχώς και τα ούρα του είναι «αραιά»).
Τι ονομάζουμε σεξουαλική δυσλειτουργία;
Ο ορισμός της σεξουαλικής δυσλειτουργίας είναι εγγενώς δυσχερής, καθότι η περιγραφή της δυσάρεστης αυτής κατάστασης περιγράφεται ποικιλότροπος από την εκάστοτε πάσχουσα. Ενώ τα αναφερόμενα συμπτώματα είναι κατά κανόνα υποκειμενικά και δύσκολα «επιβεβαιώνονται» μέσα από κλινικές, εργαστηριακές ή απεικονιστικές εξετάσεις.
Για τον ορισμό της σεξουαλικής δυσλειτουργίας στη γυναίκα θα χρησιμοποιήσουμε τα κριτήρια, που παρατίθενται στην πέμπτη έκδοση του Διαγνωστικού και Στατιστικού Εγχειριδίου Πνευματικών Διαταραχών της Αμερικανικής Ένωσης Ψυχιάτρων (Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders – DSM-5). Αυτός είναι και κατ’ ουσίαν ο τρόπος ορισμού της σεξουαλικής δυσλειτουργίας, που τυγχάνει της ευρύτερης δυνατής αποδοχής στους κόλπους της επιστημονικής κοινότητας.
Τα συγκεκριμένα κριτήρια είναι τα εξής:
- Διαταραχή σεξουαλικής επιθυμίας/ διέγερσης
- Οργασμική διαταραχή
- Άλγος στα γεννητικά όργανα ή στο περίνεο/ διαταραχή διείσδυσης
Ο διαβήτης αυξάνει τις πιθανότητες εκδήλωσης σεξουαλικής δυσλειτουργίας στη γυναίκα;
Στο σημείο αυτό, χρήσιμο θα ήταν να αφήσουμε την ιατρική βιβλιογραφία να «μιλήσει»:
Ας ξεκινήσουμε με μία παλαιότερη μελέτη του 1987. Οι ερευνητές διαχώρισαν τις γυναίκες με Διαβήτη Τύπου Ι από εκείνες με Διαβήτη Τύπου ΙΙ και διεπίστωσαν, πως ο μεν Διαβήτης Τύπου Ι μάλλον δεν επηρεάζει ουσιαστικά την ερωτική λειτουργία της γυναίκας, ενώ αντίθετα οι γυναίκες με Διαβήτη Τύπου ΙΙ ανέφεραν εξαιρετικά συχνότερα εν σχέσει με τις μη διαβητικές γυναίκες μειωμένη ερωτική επιθυμία, δυνατότητα να φθάσουν σε οργασμό, ερωτική ικανοποίηση και ύγρανση του κόλπου. Σε ανάλογα συμπεράσματα κατέληξαν και οι συντάκτες μελέτης του 2013 οι οποίοι διατύπωσαν την άποψη, πως οι γυναίκες με Διαβήτη Τύπου ΙΙ είχαν διπλάσιες πιθανότητες να παρουσιάσουν σεξουαλική δυσλειτουργία εν συγκρίσει με τις γυναίκες, που δεν παρουσιάζουν τη συγκεκριμένη παθολογία. Εξάλλου, και ερευνητές, σε ανασκόπηση της διεθνούς βιβλιογραφίας, η οποία δημοσιεύθηκε το 2019, κατέγραψαν ποσοστό 68% των γυναικών με Διαβήτη Τύπου ΙΙ, που παρουσιάζουν σεξουαλική δυσλειτουργία.
Πάντως, σύμφωνα με τα στοιχεία, τα οποία εκτίθενται σε μελέτη του 2002 και ο Διαβήτης Τύπου Ι έχει αρνητική επιρροή επί της σεξουαλικής λειτουργίας. Στη συγκεκριμένη μελέτη συμμετείχαν 120 γυναίκες με Διαβήτη Τύπου Ι και 180 μη διαβητικές γυναίκες. Οι ερευνητές παρατήρησαν, πως μεταξύ των διαβητικών γυναικών καταγραφόταν σχεδόν διπλάσια πιθανότητα (27%) να παρουσιάσουν σεξουαλική δυσλειτουργία σε σχέση με τις μη διαβητικές γυναίκες (15%). Η δυσάρεστη αυτή κατάσταση συνδεόταν κυρίως με τη μειωμένη λίπανση του κόλπου.
Σε μελέτη του 2013 έγινε ανασκόπηση της έως τότε διαθέσιμης σχετικής βιβλιογραφίας. Ελήφθησαν υπόψη 26 επιστημονικές μελέτες, στις οποίες συμμετείχαν 3.168 διαβητικές γυναίκες και 2,823 μη διαβητικές γυναίκες. Οι συντάκτες του πονήματος αυτού κατέληξαν στο συμπέρασμα, πως η σεξουαλική δυσλειτουργία είναι συχνότερη τόσο μεταξύ των γυναικών με Διαβήτη Τύπου Ι, όσο και μεταξύ των γυναικών με Διαβήτη Τύπου ΙΙ. Παρόμοια ήταν η άποψη, που διατυπώθηκε και σε μελέτη του 2021 .
Γιατί οι γυναίκες με διαβήτη είναι πιθανότερο να παρουσιάσουν σεξουαλική δυσλειτουργία;
Οι λόγοι της συσχέτισης του Διαβήτη με τη σεξουαλική δυσλειτουργία δεν μας είναι ξεκάθαροι. Έχει υποτεθεί, πως ενδεχομένως οι βλάβες στα νεύρα και στα αγγεία του κόλπου ένεκα της απορρύθμισης των επιπέδων σακχάρου να είναι και η αιτία πίσω από το φαινόμενο αυτό.
Εντούτοις, δεν έχει αποκλειστεί και η πιθανότητα η σεξουαλική δυσλειτουργία να συνδέεται και με τα υψηλότερα εν σχέσει με το γενικό πληθυσμό ποσοστά διαγεγνωσμένης κατάθλιψης, τα οποία καταγράφονται μεταξύ των διαβητικών γυναικών. Η ψυχική αυτή νόσος έχει σαφώς συνδεθεί και με την εκδήλωση σεξουαλικής δυσλειτουργίας.
Στο παρακάτω video μπορείτε να δείτε πώς μπορείτε να βελτιώσετε την υγεία του κόλπου σας και τη σεξουαλική σας ζωή χάρη στους υπερήχους HIFU!
Δρ ΜΕΝΕΛΑΟΣ ΚΩΝ. ΛΥΓΝΟΣ, MSc, PhD
ΜΑΙΕΥΤΗΡ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ
Master of Science University College London
Διδάκτωρ Μαιευτικής Γυναικολογίας
www.eleftheia.gr
Ενδεικτική βιβλιογραφία
Schreiner-Engel P, Schiavi RC, Vietorisz D, Smith H. The differential impact of diabetes type on female sexuality. J Psychosom Res. 1987;31(1):23-33. doi: 10.1016/0022-3999(87)90094-8. PMID: 3820143.
Pontiroli AE, Cortelazzi D, Morabito A. Female sexual dysfunction and diabetes: a systematic review and meta-analysis. J Sex Med. 2013 Apr;10(4):1044-51. doi: 10.1111/jsm.12065. Epub 2013 Jan 24. PMID: 23347454.
Enzlin P, Mathieu C, Van den Bruel A, Bosteels J, Vanderschueren D, Demyttenaere K. Sexual dysfunction in women with type 1 diabetes: a controlled study. Diabetes Care. 2002 Apr;25(4):672-7. doi: 10.2337/diacare.25.4.672. PMID: 11919123.
Pontiroli AE, Cortelazzi D, Morabito A. Female sexual dysfunction and diabetes: a systematic review and meta-analysis. J Sex Med. 2013 Apr;10(4):1044-51. doi: 10.1111/jsm.12065. Epub 2013 Jan 24. PMID: 23347454.
Rahmanian E, Salari N, Mohammadi M, Jalali R. Evaluation of sexual dysfunction and female sexual dysfunction indicators in women with type 2 diabetes: a systematic review and meta-analysis. Diabetol Metab Syndr. 2019 Aug 27;11:73. doi: 10.1186/s13098-019-0469-z. PMID: 31467595; PMCID: PMC6712652.
Winkley K, Kristensen C, Fosbury J. Sexual health and function in women with diabetes. Diabet Med. 2021 Nov;38(11):e14644. doi: 10.1111/dme.14644. Epub 2021 Aug 1. PMID: 34252220.