Τροφικές δηλητηριάσεις το καλοκαίρι: Τι να προσέξετε

Πώς θα αποφύγετε τις τροφικές δηλητηριάσεις το καλοκαίρι

Τόνια Καραγιάννη
Τροφικές δηλητηριάσεις το καλοκαίρι: Τι να προσέξετε
Bigstock

Το καλοκαίρι χαρακτηρίζεται για τους περισσότερους από εμάς, από εξόδους, φαγητό και ποτό. Τι γίνεται όμως όταν μας επισκέπτεται ο απρόσκλητος επισκέπτης που ονομάζεται τροφική δηλητηρίαση; Γιατί είναι πιο συχνές οι επισκέψεις το καλοκαίρι; Τι μπορούμε να κάνουμε ώστε, να ελαχιστοποιήσουμε τις πιθανότητες εμφάνισης;

Ας δούμε λοιπόν τι ισχύει….

Οι δύο πιο σημαντικοί παράγοντες που επηρεάζουν την αλλοίωση των τροφίμων είναι η θερμοκρασία και η υγρασία (το νερό που υπάρχει στα τρόφιμα). Η υγρασία, αποτελεί το βασικό περιβάλλον που χρειάζονται οι μικροοργανισμοί ώστε να αναπτυχθούν και, η θερμοκρασία είναι αυτή, που επηρεάζει την ταχύτητα ανάπτυξης των μικροοργανισμών σε ένα τρόφιμο οδηγώντας, στην εμφάνιση της αλλοίωσης. Συνεπώς, το καλοκαίρι με την άνοδο της θερμοκρασίας, πολλαπλασιάζεται αυτόματα και ο ρυθμός αλλοίωσης των τροφίμων.

Τι πρέπει να προσέξουμε;

trofiki-dilitiriasi-to-kalokairi.jpg

Οι δύο πιο σημαντικοί παράγοντες που επηρεάζουν την αλλοίωση των τροφίμων είναι η θερμοκρασία και η υγρασία

  • Ελέγχουμε τα βασικά οργανοληπτικά χαρακτηριστικά των τροφίμων (χρώμα, οσμή)
  • Ελέγχουμε τις ημερομηνίες παραγωγής και λήξης.
  • Προσέχουμε η χάρτινη συσκευασία του φρέσκου γάλακτος/χυμού να μην είναι φουσκωμένη.
  • Οι διαφανείς συσκευασίες γάλακτος πρέπει επίσης να μένουν μακριά από το φως.
  • Βεβαιωνόμαστε ότι τα κονσερβοποιημένα τρόφιμα δεν έχουν χτυπήματα και παραμορφώσεις.
  • Καταψυγμένα τρόφιμα: προσέχουμε αν έχουν σχηματιστεί κρύσταλλοι πάγου στη συσκευασία τους, γιατί αυτό μπορεί να σημαίνει ότι έχουν ξεπαγώσει και ξαναπαγώσει.
  • Δεν επιλέγουμε τρόφιμα που είναι εκτεθειμένα στον ήλιο ή σε έντομα.
  • Επιλέγουμε χυμούς και εμφιαλωμένο νερό που φυλάσσονται σε δροσερά σκιερά μέρη.

Στη συσκευασία των τυριών:

  • Απαραίτητο να αναγράφεται η ημερομηνία παραγωγής τους
  • Η γεύση και η οσμή πρέπει να είναι ευχάριστες.
  • Ελέγχουμε την επιφάνεια για μούχλα.

Τα αλλαντικά:

  • Πρέπει να έχουν καθαρό, στεγνό και γυαλιστερό περίβλημα,
  • Να μην έχουν δυσάρεστη οσμή και γεύση.
  • Να μην έχουν αλλοιώσεις στο χρώμα τους.

Διαχωρισμός των τροφίμων:

  • Ξεχωρίστε τα κρέατα, τα ψάρια και τα αυγά σε διαφορετικούς χώρους και ράφια αποθήκευσης.
  • Χρησιμοποιήστε ξεχωριστούς πάγκους κοπής και σκεύη για κρέατα, ψάρια και λαχανικά
  • Μην επαναχρησιμοποιείτε μαρινάδες που χρησιμοποιήθηκαν σε ωμά προϊόντα όπως κρέατα, πουλερικά, αυγά και θαλασσινά

Μαγείρεμα:

  • Τα προϊόντα θα πρέπει να καταναλώνονται σύντομα μετά το μαγείρεμα (λιγότερο από 2 ώρες) σε διαφορετική περίπτωση, θα πρέπει να αποθηκεύονται στο ψυγείο το γρηγορότερο δυνατό από τη στιγμή που έρθουν σε θερμοκρασία δωματίου
  • Αν η θερμοκρασία του περιβάλλοντος ξεπερνάει τους 30 βαθμούς τα ψημένα ή μαγειρεμένα τρόφιμα δεν θα πρέπει να παραμείνουν έξω παραπάνω από μία ώρα
  • Μην ψήνετε τρόφιμα που δεν έχουν αποψυχθεί ολοκληρωτικά

Αποθήκευση & ψύξη:

  • Μην αφήνετε τα μαγειρεμένα τρόφιμα εκτός ψυγείου για περισσότερο από 2 ώρες
  • Τα προϊόντα θα πρέπει να ψύχονται το γρηγορότερο δυνατό μετά την αγορά τους.
  • Οι ειδικές θερμομονωτικές σακούλες χρησιμεύουν για τη σωστή μεταφορά και τη διατήρηση της ποιότητας, των ευπαθών προϊόντων (κρέατα, γαλακτοκομικά και θαλασσινά).
  • Η απόψυξη των προϊόντων θα πρέπει να πραγματοποιείται στο ψυγείο, σε κρύο νερό ή σε φούρνο μικροκυμάτων και όχι εκτός ψυγείου και, τα υγρά τους δεν πρέπει να έρθουν σε επαφή με άλλα προϊόντα.
trofiki-dilitiriasi-kalokairi-(2).jpg

Το ψυγείο θα πρέπει να έχει χώρο και δεν πρέπει να είναι παραγεμισμένο.

  • Καταναλώστε τα προϊόντα σύμφωνα με την σειρά που τα αγοράσατε ή ανοίξατε την συσκευασία.
  • Καταναλώστε τα περισσευούμενα μαγειρεμένα τρόφιμα μέσα σε διάστημα δύο ημερών.
  • Μην παγώνετε ξανά τρόφιμα τα οποία έχουν ήδη ξεπαγώσει.
  • Η θερμοκρασία του ψυγείου θα πρέπει να είναι ρυθμισμένη στους 4 οC και της κατάψυξης στους -18 οC
  • Δεν ανοιγοκλείνουμε συχνά και άσκοπα το ψυγείο και δεν κρατάμε την πόρτα για μεγάλα χρονικά διαστήματα ανοιχτή.
  • Το ψυγείο θα πρέπει να έχει χώρο και δεν πρέπει να είναι παραγεμισμένο.
  • Καθαρίστε τακτικά το εσωτερικό και την χειρολαβή του ψυγείου.
  • Μην επαναχρησιμοποιείτε πλαστικά μπουκάλια για την αποθήκευση άλλων προϊόντων.

Στο εστιατόριο:

  • Δεν καταναλώνουμε φαγητά που έχουν ύποπτο χρώμα, μυρωδιά και γεύση.
  • Ζητάμε πάντα το κρέας, το κοτόπουλο και τα ψάρια να είναι καλοψημένα.
  • Προτιμάμε φαγητά της ώρας, γιατί τα μαγειρευτά μπορεί να μην έχουν παρασκευαστεί την ίδια μέρα.
  • Αποφεύγουμε ορεκτικά που έχουν αλοιφές και σάλτσες αμφίβολης ποιότητας.
  • Προτιμάμε την κλασική αγγουροντομάτα ή χωριάτικη. Είναι σαφώς πιο καλή επιλογή από το μαρούλι.

Δρ. Τόνια Καραγιάννη
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, M.Sc.
Διδάκτορας Πανεπιστημίου Θεσσαλίας
Διαιτολογικό Γραφείο
a: Σπ. Σπυρίδη 3, Βόλος
p: +30 2421303674 m: +30 6947827831
e-mail: toniakaragianni@gmail.com
Web: www.toniakaragianni.gr

Ενδεικτική βιβλιογραφία

  1. FDA
  2. Εγχειρίδιο με συμβουλές υγιεινής διατροφής και διαβίωσης. Αρωγή ΑΜΚΕ.
  3. https://www.beuc.eu (The European Consumer Organization)
© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved