Τροφικές δηλητηριάσεις το καλοκαίρι: Τι να προσέξετε

Bigstock

Πώς θα αποφύγετε τις τροφικές δηλητηριάσεις το καλοκαίρι

Το καλοκαίρι χαρακτηρίζεται για τους περισσότερους από εμάς, από εξόδους, φαγητό και ποτό. Τι γίνεται όμως όταν μας επισκέπτεται ο απρόσκλητος επισκέπτης που ονομάζεται τροφική δηλητηρίαση; Γιατί είναι πιο συχνές οι επισκέψεις το καλοκαίρι; Τι μπορούμε να κάνουμε ώστε, να ελαχιστοποιήσουμε τις πιθανότητες εμφάνισης;

Ας δούμε λοιπόν τι ισχύει….

Οι δύο πιο σημαντικοί παράγοντες που επηρεάζουν την αλλοίωση των τροφίμων είναι η θερμοκρασία και η υγρασία (το νερό που υπάρχει στα τρόφιμα). Η υγρασία, αποτελεί το βασικό περιβάλλον που χρειάζονται οι μικροοργανισμοί ώστε να αναπτυχθούν και, η θερμοκρασία είναι αυτή, που επηρεάζει την ταχύτητα ανάπτυξης των μικροοργανισμών σε ένα τρόφιμο οδηγώντας, στην εμφάνιση της αλλοίωσης. Συνεπώς, το καλοκαίρι με την άνοδο της θερμοκρασίας, πολλαπλασιάζεται αυτόματα και ο ρυθμός αλλοίωσης των τροφίμων.

Τι πρέπει να προσέξουμε;

Οι δύο πιο σημαντικοί παράγοντες που επηρεάζουν την αλλοίωση των τροφίμων είναι η θερμοκρασία και η υγρασία

  • Ελέγχουμε τα βασικά οργανοληπτικά χαρακτηριστικά των τροφίμων (χρώμα, οσμή)
  • Ελέγχουμε τις ημερομηνίες παραγωγής και λήξης.
  • Προσέχουμε η χάρτινη συσκευασία του φρέσκου γάλακτος/χυμού να μην είναι φουσκωμένη.
  • Οι διαφανείς συσκευασίες γάλακτος πρέπει επίσης να μένουν μακριά από το φως.
  • Βεβαιωνόμαστε ότι τα κονσερβοποιημένα τρόφιμα δεν έχουν χτυπήματα και παραμορφώσεις.
  • Καταψυγμένα τρόφιμα: προσέχουμε αν έχουν σχηματιστεί κρύσταλλοι πάγου στη συσκευασία τους, γιατί αυτό μπορεί να σημαίνει ότι έχουν ξεπαγώσει και ξαναπαγώσει.
  • Δεν επιλέγουμε τρόφιμα που είναι εκτεθειμένα στον ήλιο ή σε έντομα.
  • Επιλέγουμε χυμούς και εμφιαλωμένο νερό που φυλάσσονται σε δροσερά σκιερά μέρη.

Στη συσκευασία των τυριών:

  • Απαραίτητο να αναγράφεται η ημερομηνία παραγωγής τους
  • Η γεύση και η οσμή πρέπει να είναι ευχάριστες.
  • Ελέγχουμε την επιφάνεια για μούχλα.

Τα αλλαντικά:

  • Πρέπει να έχουν καθαρό, στεγνό και γυαλιστερό περίβλημα,
  • Να μην έχουν δυσάρεστη οσμή και γεύση.
  • Να μην έχουν αλλοιώσεις στο χρώμα τους.

Διαχωρισμός των τροφίμων:

  • Ξεχωρίστε τα κρέατα, τα ψάρια και τα αυγά σε διαφορετικούς χώρους και ράφια αποθήκευσης.
  • Χρησιμοποιήστε ξεχωριστούς πάγκους κοπής και σκεύη για κρέατα, ψάρια και λαχανικά
  • Μην επαναχρησιμοποιείτε μαρινάδες που χρησιμοποιήθηκαν σε ωμά προϊόντα όπως κρέατα, πουλερικά, αυγά και θαλασσινά

Μαγείρεμα:

  • Τα προϊόντα θα πρέπει να καταναλώνονται σύντομα μετά το μαγείρεμα (λιγότερο από 2 ώρες) σε διαφορετική περίπτωση, θα πρέπει να αποθηκεύονται στο ψυγείο το γρηγορότερο δυνατό από τη στιγμή που έρθουν σε θερμοκρασία δωματίου
  • Αν η θερμοκρασία του περιβάλλοντος ξεπερνάει τους 30 βαθμούς τα ψημένα ή μαγειρεμένα τρόφιμα δεν θα πρέπει να παραμείνουν έξω παραπάνω από μία ώρα
  • Μην ψήνετε τρόφιμα που δεν έχουν αποψυχθεί ολοκληρωτικά

Αποθήκευση & ψύξη:

  • Μην αφήνετε τα μαγειρεμένα τρόφιμα εκτός ψυγείου για περισσότερο από 2 ώρες
  • Τα προϊόντα θα πρέπει να ψύχονται το γρηγορότερο δυνατό μετά την αγορά τους.
  • Οι ειδικές θερμομονωτικές σακούλες χρησιμεύουν για τη σωστή μεταφορά και τη διατήρηση της ποιότητας, των ευπαθών προϊόντων (κρέατα, γαλακτοκομικά και θαλασσινά).
  • Η απόψυξη των προϊόντων θα πρέπει να πραγματοποιείται στο ψυγείο, σε κρύο νερό ή σε φούρνο μικροκυμάτων και όχι εκτός ψυγείου και, τα υγρά τους δεν πρέπει να έρθουν σε επαφή με άλλα προϊόντα.

Το ψυγείο θα πρέπει να έχει χώρο και δεν πρέπει να είναι παραγεμισμένο.

  • Καταναλώστε τα προϊόντα σύμφωνα με την σειρά που τα αγοράσατε ή ανοίξατε την συσκευασία.
  • Καταναλώστε τα περισσευούμενα μαγειρεμένα τρόφιμα μέσα σε διάστημα δύο ημερών.
  • Μην παγώνετε ξανά τρόφιμα τα οποία έχουν ήδη ξεπαγώσει.
  • Η θερμοκρασία του ψυγείου θα πρέπει να είναι ρυθμισμένη στους 4 οC και της κατάψυξης στους -18 οC
  • Δεν ανοιγοκλείνουμε συχνά και άσκοπα το ψυγείο και δεν κρατάμε την πόρτα για μεγάλα χρονικά διαστήματα ανοιχτή.
  • Το ψυγείο θα πρέπει να έχει χώρο και δεν πρέπει να είναι παραγεμισμένο.
  • Καθαρίστε τακτικά το εσωτερικό και την χειρολαβή του ψυγείου.
  • Μην επαναχρησιμοποιείτε πλαστικά μπουκάλια για την αποθήκευση άλλων προϊόντων.

Στο εστιατόριο:

  • Δεν καταναλώνουμε φαγητά που έχουν ύποπτο χρώμα, μυρωδιά και γεύση.
  • Ζητάμε πάντα το κρέας, το κοτόπουλο και τα ψάρια να είναι καλοψημένα.
  • Προτιμάμε φαγητά της ώρας, γιατί τα μαγειρευτά μπορεί να μην έχουν παρασκευαστεί την ίδια μέρα.
  • Αποφεύγουμε ορεκτικά που έχουν αλοιφές και σάλτσες αμφίβολης ποιότητας.
  • Προτιμάμε την κλασική αγγουροντομάτα ή χωριάτικη. Είναι σαφώς πιο καλή επιλογή από το μαρούλι.

Δρ. Τόνια Καραγιάννη
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, M.Sc.
Διδάκτορας Πανεπιστημίου Θεσσαλίας
Διαιτολογικό Γραφείο
a: Σπ. Σπυρίδη 3, Βόλος
p: +30 2421303674 m: +30 6947827831
e-mail: toniakaragianni@gmail.com
Web: www.toniakaragianni.gr

Ενδεικτική βιβλιογραφία

  1. FDA
  2. Εγχειρίδιο με συμβουλές υγιεινής διατροφής και διαβίωσης. Αρωγή ΑΜΚΕ.
  3. https://www.beuc.eu (The European Consumer Organization)
© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved