Τροφικές δηλητηριάσεις το καλοκαίρι: Τι να προσέξετε
Πώς θα αποφύγετε τις τροφικές δηλητηριάσεις το καλοκαίρι
Το καλοκαίρι χαρακτηρίζεται για τους περισσότερους από εμάς, από εξόδους, φαγητό και ποτό. Τι γίνεται όμως όταν μας επισκέπτεται ο απρόσκλητος επισκέπτης που ονομάζεται τροφική δηλητηρίαση; Γιατί είναι πιο συχνές οι επισκέψεις το καλοκαίρι; Τι μπορούμε να κάνουμε ώστε, να ελαχιστοποιήσουμε τις πιθανότητες εμφάνισης;
Ας δούμε λοιπόν τι ισχύει….
Οι δύο πιο σημαντικοί παράγοντες που επηρεάζουν την αλλοίωση των τροφίμων είναι η θερμοκρασία και η υγρασία (το νερό που υπάρχει στα τρόφιμα). Η υγρασία, αποτελεί το βασικό περιβάλλον που χρειάζονται οι μικροοργανισμοί ώστε να αναπτυχθούν και, η θερμοκρασία είναι αυτή, που επηρεάζει την ταχύτητα ανάπτυξης των μικροοργανισμών σε ένα τρόφιμο οδηγώντας, στην εμφάνιση της αλλοίωσης. Συνεπώς, το καλοκαίρι με την άνοδο της θερμοκρασίας, πολλαπλασιάζεται αυτόματα και ο ρυθμός αλλοίωσης των τροφίμων.
Τι πρέπει να προσέξουμε;
- Ελέγχουμε τα βασικά οργανοληπτικά χαρακτηριστικά των τροφίμων (χρώμα, οσμή)
- Ελέγχουμε τις ημερομηνίες παραγωγής και λήξης.
- Προσέχουμε η χάρτινη συσκευασία του φρέσκου γάλακτος/χυμού να μην είναι φουσκωμένη.
- Οι διαφανείς συσκευασίες γάλακτος πρέπει επίσης να μένουν μακριά από το φως.
- Βεβαιωνόμαστε ότι τα κονσερβοποιημένα τρόφιμα δεν έχουν χτυπήματα και παραμορφώσεις.
- Καταψυγμένα τρόφιμα: προσέχουμε αν έχουν σχηματιστεί κρύσταλλοι πάγου στη συσκευασία τους, γιατί αυτό μπορεί να σημαίνει ότι έχουν ξεπαγώσει και ξαναπαγώσει.
- Δεν επιλέγουμε τρόφιμα που είναι εκτεθειμένα στον ήλιο ή σε έντομα.
- Επιλέγουμε χυμούς και εμφιαλωμένο νερό που φυλάσσονται σε δροσερά σκιερά μέρη.
Στη συσκευασία των τυριών:
- Απαραίτητο να αναγράφεται η ημερομηνία παραγωγής τους
- Η γεύση και η οσμή πρέπει να είναι ευχάριστες.
- Ελέγχουμε την επιφάνεια για μούχλα.
Τα αλλαντικά:
- Πρέπει να έχουν καθαρό, στεγνό και γυαλιστερό περίβλημα,
- Να μην έχουν δυσάρεστη οσμή και γεύση.
- Να μην έχουν αλλοιώσεις στο χρώμα τους.
Διαχωρισμός των τροφίμων:
- Ξεχωρίστε τα κρέατα, τα ψάρια και τα αυγά σε διαφορετικούς χώρους και ράφια αποθήκευσης.
- Χρησιμοποιήστε ξεχωριστούς πάγκους κοπής και σκεύη για κρέατα, ψάρια και λαχανικά
- Μην επαναχρησιμοποιείτε μαρινάδες που χρησιμοποιήθηκαν σε ωμά προϊόντα όπως κρέατα, πουλερικά, αυγά και θαλασσινά
Μαγείρεμα:
- Τα προϊόντα θα πρέπει να καταναλώνονται σύντομα μετά το μαγείρεμα (λιγότερο από 2 ώρες) σε διαφορετική περίπτωση, θα πρέπει να αποθηκεύονται στο ψυγείο το γρηγορότερο δυνατό από τη στιγμή που έρθουν σε θερμοκρασία δωματίου
- Αν η θερμοκρασία του περιβάλλοντος ξεπερνάει τους 30 βαθμούς τα ψημένα ή μαγειρεμένα τρόφιμα δεν θα πρέπει να παραμείνουν έξω παραπάνω από μία ώρα
- Μην ψήνετε τρόφιμα που δεν έχουν αποψυχθεί ολοκληρωτικά
Αποθήκευση & ψύξη:
- Μην αφήνετε τα μαγειρεμένα τρόφιμα εκτός ψυγείου για περισσότερο από 2 ώρες
- Τα προϊόντα θα πρέπει να ψύχονται το γρηγορότερο δυνατό μετά την αγορά τους.
- Οι ειδικές θερμομονωτικές σακούλες χρησιμεύουν για τη σωστή μεταφορά και τη διατήρηση της ποιότητας, των ευπαθών προϊόντων (κρέατα, γαλακτοκομικά και θαλασσινά).
- Η απόψυξη των προϊόντων θα πρέπει να πραγματοποιείται στο ψυγείο, σε κρύο νερό ή σε φούρνο μικροκυμάτων και όχι εκτός ψυγείου και, τα υγρά τους δεν πρέπει να έρθουν σε επαφή με άλλα προϊόντα.
- Καταναλώστε τα προϊόντα σύμφωνα με την σειρά που τα αγοράσατε ή ανοίξατε την συσκευασία.
- Καταναλώστε τα περισσευούμενα μαγειρεμένα τρόφιμα μέσα σε διάστημα δύο ημερών.
- Μην παγώνετε ξανά τρόφιμα τα οποία έχουν ήδη ξεπαγώσει.
- Η θερμοκρασία του ψυγείου θα πρέπει να είναι ρυθμισμένη στους 4 οC και της κατάψυξης στους -18 οC
- Δεν ανοιγοκλείνουμε συχνά και άσκοπα το ψυγείο και δεν κρατάμε την πόρτα για μεγάλα χρονικά διαστήματα ανοιχτή.
- Το ψυγείο θα πρέπει να έχει χώρο και δεν πρέπει να είναι παραγεμισμένο.
- Καθαρίστε τακτικά το εσωτερικό και την χειρολαβή του ψυγείου.
- Μην επαναχρησιμοποιείτε πλαστικά μπουκάλια για την αποθήκευση άλλων προϊόντων.
Στο εστιατόριο:
- Δεν καταναλώνουμε φαγητά που έχουν ύποπτο χρώμα, μυρωδιά και γεύση.
- Ζητάμε πάντα το κρέας, το κοτόπουλο και τα ψάρια να είναι καλοψημένα.
- Προτιμάμε φαγητά της ώρας, γιατί τα μαγειρευτά μπορεί να μην έχουν παρασκευαστεί την ίδια μέρα.
- Αποφεύγουμε ορεκτικά που έχουν αλοιφές και σάλτσες αμφίβολης ποιότητας.
- Προτιμάμε την κλασική αγγουροντομάτα ή χωριάτικη. Είναι σαφώς πιο καλή επιλογή από το μαρούλι.
Δρ. Τόνια Καραγιάννη
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, M.Sc.
Διδάκτορας Πανεπιστημίου Θεσσαλίας
Διαιτολογικό Γραφείο
a: Σπ. Σπυρίδη 3, Βόλος
p: +30 2421303674 m: +30 6947827831
e-mail: toniakaragianni@gmail.com
Web: www.toniakaragianni.gr
Ενδεικτική βιβλιογραφία
- FDA
- Εγχειρίδιο με συμβουλές υγιεινής διατροφής και διαβίωσης. Αρωγή ΑΜΚΕ.
- https://www.beuc.eu (The European Consumer Organization)