Πώς συνδέεται η διάθεσή μας με τις ενοχλήσεις στο γαστρεντερολογικό σύστημα
Οι γαστρεντερολογικές διαταραχές παρατηρούνται συχνά σε περιόδους έντονου άγχους.
Οι ενοχλήσεις στο γαστρεντερολογικό σύστημα που οφείλονται σε ψυχολογικά αίτια ολοένα και αυξάνονται.
«Το ελικοβακτηρίδια θεωρούσαμε και θεωρούμε ότι είναι υπεύθυνα για ένα κομμάτι δυσπεψίας, και ίσως το είχαμε δαιμονοποιήσει περισσότερο από ότι έπρεπε στην αρχή. Νομίζω ότι το κυριότερο αίτιο πόνου στο στομάχι σαφέστατα παραμένει το άγχος», εξήγησε ο γαστρεντερολόγος, Παντελής Καρατζάς, στην εκπομπή «Όλα για τη Ζωή μας» και τον Μιχάλη Κεφαλογιάννη.
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το εάν ο πόνος στομάχι μπορεί να δείξει κάποιο μεγαλύτερο πρόβλημα, απάντησε θετικά, αλλά όπως τόνισε, σημασία έχει οι ειδικοί να δουν το ιστορικό του ασθενούς.
«Πρέπει να δούμε και αν ο ασθενής έχει άλλα συμπτώματα. Είναι τελείως διαφορετικό να πονάει το στομάχι σε έναν άνθρωπο 20 χρόνων απ΄ότι σε έναν 60 χρονών. Άρα η ηλικία είναι το πρώτο και βασικό. Από κει και πέρα εξίσου σημαντικό είναι το αν έχει άλλα συμπτώματα, όπως είναι οι διάρροιες, η απώλεια βάρους, το οικογενειακό ιστορικό, η αναιμία».
Από την πλευρά της η δημοσιογράφος Αφροδίτη Γραμμέλη, που ήταν επίσης καλεσμένη στην εκπομπή, είπε πως αντιμετωπίζει χρόνιο πρόβλημα με το στομάχι της και με το που αγχώνεται το πρώτο πράγμα που νιώθει είναι πόνος.
«Το να σε ξυπνάει ο πόνος κατευθείαν σημαίνει για μας ότι χρειάζεται διερεύνηση, μπορεί να είναι κάτι πολύ σημαντικό. Γιατί όλα τα ψυχοσωματικά γίνονται κατά τη διάρκεια της ημέρας. Άρα, η νυχτερινή αφύπνιση είναι σημείο οργανικής νόσου και θέλει πάντα διερεύνηση», εξήγησε ο ειδικός.
Επιπλέον, επισήμανε πως στο πεπτικό σύστημα δεν υπάρχει διάγνωση νεύρωσης στομάχου αλλά υπάρχει σαφής συσχέτιση του νευρικού συστήματος με συμπτώματα που νιώθουμε στο πεπτικό μας σύστημα.