Στέρηση ύπνου: Οδηγός επιβίωσης για νέες μαμάδες

Άλκηστις Κοϊνάκη
Bigstock

Η ποιότητα και η ποσότητα του ύπνου επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό τη σωματική και ψυχική υγεία.

Ο ερχομός ενός μωρού συνεπάγεται αλλαγές στην καθημερινότητα, τις συνήθειες, τη ζωή, ακόμα και τις σχέσεις ενός ζευγαριού. Οι πρώτες μήνες χαρακτηρίζονται από μαραθώνιους αϋπνίας, κάτι το οποίο είναι πλέον επιβεβαιωμένο και επιστημονικά, σύμφωνα με έρευνα του 2019 που πραγματοποιήθηκε στη Γερμανία. Η ίδια μελέτη αναφέρει ότι οι διαταραχές ύπνου διαρκούν μέχρι το μεγαλύτερο παιδί να φτάσει στην ηλικία των έξι ετών.

Η στέρηση ύπνου, ειδικά όταν διαρκεί για μήνες, έχει αρνητικές επιπτώσεις στη σωματική και ψυχική υγεία της νέας μαμάς. Το να τη διαχειριστείτε, δεν είναι πολυτέλεια, αλλά ανάγκη.

Η σημασία του ύπνου

Για να καταλάβουμε τη σημασία του επαρκή ύπνου, είναι σημαντικό να κατανοήσουμε τα διαφορετικά στάδια του ύπνου. Ο ύπνος δεν είναι μία ενιαία κατάσταση, αλλά διακρίνεται σε δύο διαδοχικές καταστάσεις που εναλλάσσονται για όση ώρα κοιμάστε: τον REM ύπνο και τον μη-REM ύπνο.

Ο μη-REM ύπνος διακρίνεται σε τρία στάδια. Το πρώτο στάδιο ονομάζεται «εισαγωγή στον ύπνο» όπου η εγκεφαλική δραστηριότητα επιβραδύνεται και σταδιακά σας παίρνει ο ύπνος. Στο δεύτερο στάδιο («έναρξη ύπνου»), η θερμοκρασία του σώματος πέφτει, η αναπνοή γίνεται πιο αργή, το ίδιο και οι καρδιακοί παλμοί. Το τρίτο στάδιο είναι το στάδιο του βαθύ ύπνου. Δεν έχετε αντίληψη του τι συμβαίνει γύρω σας και η εγκεφαλική και μυϊκή δραστηριότητα μειώνεται σημαντικά. Τα τρία αυτά στάδια υπολογίζεται ότι διαρκούν περίπου 90 λεπτά και ακολουθεί ο REM ύπνος, κατά τον οποίο ο εγκέφαλος είναι πολύ δραστήριος και βλέπετε όλα τα όνειρα. Συνήθως περνάτε διαδοχικά από το στάδιο μη-REM στο REM στάδιο τρεις με τέσσερις φορές τη νύχτα και το κάθε στάδιο έχει τη σημασία του.

Στέρηση ύπνου δεν σημαίνει απλώς κούραση. Επηρεάζει τον τρόπο που σκέφτεστε και συμπεριφέρεστε, άρα επηρεάζει το πώς νιώθετε και τη σχέση με τους γύρω σας. Βλέπετε λιγότερα όνειρα, τα οποία σύμφωνα με την Lauren Broch, ειδικό σε θέματα ύπνου, αποτελούν και την κύρια «τροφή» για τον εγκέφαλο. Μάλιστα, όπως αναφέρει, παίζουν σημαντικό ρόλο στην ικανότητα ενός ανθρώπου να σκεφτεί καθαρά.

«Στη φάση ΡΕΜ του ύπνου, ο εγκέφαλος επεξεργάζεται ό,τι έγινε κατά τη διάρκεια της μέρας» υποστηρίζει η Margaret Moline, διευθύντρια του Sleep-Wake Disorders Center.

Η έλλειψη ύπνου μπορεί να προκαλέσει απώλεια μνήμης και να κάνει εργασίες που απαιτούν γνωστική λειτουργία να φαίνονται πιο δύσκολες. Άλλες συνέπειες της στέρησης ύπνου είναι η κυκλοθυμία, ο αυξημένος κίνδυνος ατυχημάτων και η εξασθένηση του ανοσοποιητικού συστήματος.

Πώς να διαχειριστείτε τη στέρηση ύπνου

Αναπληρώστε όποτε μπορείτε. Εάν για παράδειγμα το Σαββατοκύριακο είναι πιο εύκολο γονείς, φίλοι κτλ να σας βοηθήσουν με το μωρό, προσπαθήστε να κοιμηθείτε τότε λίγες παραπάνω ώρες.

Κοιμηθείτε μέσα στη μέρα. Εκμεταλλευτείτε την ώρα που κοιμάται το μωρό για να κοιμηθείτε κι εσείς για λίγο. Αφήστε τις δουλειές του σπιτιού για αργότερα. Η ξεκούραση στην παρούσα φάση είναι πιο σημαντική.

Αντλήστε γάλα για τα βραδινά ταΐσματα. Τα νεογέννητα τρώνε κάθε δύο με τρεις ώρες και δεν καταλαβαίνουν τη διαφορά μέρας και νύχτας. Δοκιμάστε να αντλήσετε γάλα για τα βραδινά ταΐσματα ώστε να μπορεί να τα αναλάβει και ο σύντροφός σας κάποια βράδια.

Φροντίστε τη διατροφή σας. Η ισορροπημένη διατροφή μπορεί να σας βοηθήσει να ανεβάσετε τα επίπεδα ενέργειάς σας. Ξεκινήστε τη μέρα σας με ένα χορταστικό και πλήρες πρωινό. Στοχεύστε στα μικρά και συχνά γεύματα και σε τροφές υψηλής διατροφικής αξίας που θα σας παρέχουν τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεστε. Η ενυδάτωση του οργανισμού είναι επίσης σημαντική, ένα παραπάνω ένα θηλάζετε.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved