Πώς μπορείτε να νιώθετε λιγότερο κουρασμένη κατά τη διάρκεια της ημέρας;
Είναι πολύ φυσιολογικό να περνάτε κάποια στιγμή μια μέρα που μοιάζει ατελείωτη.
Όμως αν βλέπετε ότι δεν μπορείτε να σταθείτε χωρίς καφέ και το μόνο που σκέφτεστε κατά τη διάρκεια της ημέρας είναι πότε θα ξαπλώσετε στο κρεβατάκι σας, ίσως είναι καιρός να επαναξιολογήσετε τις συνήθειες σας και να αλλάξετε αυτές που σας στερούν την ενέργεια σας.
Αν η κόπωση που αισθάνεστε είναι ένα καινούριο φαινόμενο που συνοδεύεται από άλλα συμπτώματα, ή βλέπετε πως δεν είστε λειτουργική, τότε πρέπει να επισκεφτείτε έναν γιατρό.
Αν η υγεία σας είναι καλή όμως η κόπωση σας κυνηγάει κάθε μέρα, ίσως μπορείτε να δοκιμάσετε να κάνετε κάποιες μικρές αλλαγές που θα ανεβάσουν τα επίπεδα της χαμένης σας ενέργειας και θα σας θυμίσουν πόσο καλύτερη διάθεση έχετε όταν δεν σας βαραίνει η κούραση.
Τι μπορείτε να κάνετε;
Είναι προφανές ότι ο λίγος ύπνος δεν θα σας ξεκουράσει. Αν κοιμάστε περισσότερο από μια φορά την εβδομάδα, λιγότερο από 7 ώρες, το πιο πιθανό είναι ότι θα είστε εξουθενωμένη.
Κινδυνεύετε ακόμα να πάρετε κιλά, υπάρχουν περισσότερες πιθανότητες να οδηγηθείτε στην κατάθλιψη, οι κίνδυνοι για κάποιο ατύχημα αυξάνονται, οι άμυνες σας μειώνονται, αυξάνεται ο κίνδυνος για εμφάνιση διαβήτη και καρδιακών παθήσεων και η μνήμη φθίνει. Κάτι άλλο;
Ενώ ο λίγος ύπνος είναι το πιο κοινό αίτιο της εξουθένωσης που νιώθουμε, τα δείγματα κάποιων ερευνών, βγήκαν στο συμπέρασμα ότι ο τακτικός ύπνος διάρκειας μεγαλύτερης από 9 ώρες μπορεί να είναι και αυτός βλαπτικός. Αυξάνει τις πιθανότητες συχνών πονοκεφάλων αλλά και τον κίνδυνο εκδήλωσης διαβήτη!
Το καλύτερο βρίσκεται κάπου στο ενδιάμεσο. Δηλαδή 7 με 8 ώρες ύπνου την νύχτα.
Κάτι άλλο που δεν υπολογίζουμε και μας κάνει κακό, είναι το snooze button. Δηλαδή η αναβολή στο ξυπνητήρι μας. Δεν αναπληρώνει τον χαμένο ύπνο μας και είναι καλύτερο για εμάς να σηκωθούμε αμέσως καθώς αυτά τα έξτρα λεπτά μπορεί να μας κάνουν να μας κάνουν να νιώσουμε πιο κουρασμένες μετά από αυτό το σύντομο ύπνο.
Είναι πολύ σημαντικό να είμαστε σίγουρες ότι λαμβάνουμε αρκετή πρωτεΐνη, η οποία συμβάλλει στο να μας δίνει ενέργεια.
Προσέξτε τα επίπεδα του άγχους σας
Το μόνο σίγουρο είναι ότι το πολύ άγχος και η αρνητικότητα ρίχνουν και τα επίπεδα της ενέργειας μας. Όσο είναι στο χέρι σας, ελέγξτε κάποια πράγματα.
Μπορείτε να δοκιμάσετε τα παρακάτω:
- Εθελοντισμό: Το να βοηθάμε τους άλλους είναι ένα από τα καλύτερα θεραπευτικά για την διάθεση και την ενέργεια μας.
- Κρατάτε ημερολόγιο: Αφιερώστε λίγη ώρα πριν κοιμηθείτε καταγράφοντας τα highlights της ημέρας.
- Συγχωρήστε: Μην κρατάτε τον θυμό σας για κάτι που δεν είναι στον έλεγχο σας. Αφήστε την αρνητικότητα και επικεντρωθείτε σε άλλα πιο παραγωγικά συναισθήματα τα.
- Διαλογιστείτε: Ακόμα και 3 λεπτά διαλογισμού την ημέρα, με λίγη συγκέντρωση στην αναπνοή σας μπορεί να σας ηρεμήσουν όσο δεν φαντάζεστε.
- Πνευματικότητα: Προσπαθήστε να εκτιμάτε ότι έχετε, υπενθυμίζοντας στον εαυτό σας πριν πέσετε για ύπνο συνεχώς για τι είστε ευγνώμων.
Όπως και να έχει, ο ύπνος είναι μαζί με την διατροφή και την άσκηση είναι τα θεμέλια μιας καλής υγείας. Μην αγνοείτε τη σημασία του και φροντίστε να πειθαρχείτε τον εαυτό σας όσο μπορείτε..