Τι πρέπει να γνωρίζει μία γυναίκα πριν και μετά την υστερεκτομή
Πότε γίνεται αφαίρεση της μήτρας.
Η δεύτερη συχνότερη γυναικολογική επέμβαση είναι η αφαίρεση της μήτρας, η λεγόμενη υστερεκτομή.
Οι περισσότερες γυναίκες πιστεύουν πως η υστερεκτομή γίνεται μόνο όταν βρεθεί μια κακοήθεια. Όμως, η συγκεκριμένη επέμβαση μπορεί να γίνει για πολλούς άλλους λόγους.
Πότε πρέπει να αφαιρείται η μήτρα
Ο μαιευτήρας -χειρουργός, γυναικολόγος, Στέλιος Μανουσάκης, μιλώντας στην εκπομπή του Mega «Όλα για τη Ζωή μας» και στον Μιχάλη Κεφαλογιάννη είπε πως η υστερεκτομή είναι ένα περίπλοκο πρόβλημα.
«Δεν αφορά μόνο την κακοήθεια καθώς οι περισσότερες επεμβάσεις γίνονται λόγω καλοήθειας. Το μεγαλύτερο ποσοστό σχετίζεται με τα ινομυώματα. Υπάρχουν πολλές περιπτώσεις. Στη προληπτική αφαίρεση μήτρας πρέπει η γυναίκα να ενημερωθεί για όλα και για το τι συνεπάγεται. Το σύνδρομο Λιντς δείχνει μία προδιάθεση ανάπτυξης καρκίνου του ενδομήτριου, των ωοθηκών ή ακόμα και του εντέρου. Σε αυτές τις περιπτώσεις προληπτικά θα πρέπει να αφαιρείται η μήτρα».
Ο γυναικολόγος εξήγησε πως υπάρχουν διάφορα είδη υστερεκτομής και εξαρτάται από την παθογένεια του καθένα από αυτά για το εάν θα αφαιρεθούν όλα τα όργανα.
«Στην καλοήθεια συνήθως αφαιρούμε είτε ολόκληρη τη μήτρα είτε αφήνουμε τον τράχηλο. Σε περιπτώσεις κακοήθειας ή πρόληψης πρέπει να αφαιρέσουμε και τις σάλπιγγες και τις ωοθήκες», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Τι αλλάζει στον οργανισμό μετά την αφαίρεση της μήτρας
Όπως εξήγησε ο κ. Μανουσάκης, σε μία απλή υστερεκτομή για καλοήθεις παθήσεις, δεν αφαιρούνται οι ωοθήκες, οπότε δεν υπάρχει ορμονική αλλαγή.
«Το πρώτο που συμβαίνει (σ.σ στους κακοήθεις) είναι πως η γυναίκα παύει να έχει έμμηνο ρύση που έχει ως συνέπεια να μη μπορεί να τεκνοποιήσει. Αφαιρείται ένα όργανο που δεν έχει καμία σχέση με τη σεξουαλικότητά της ή με την καθημερινότητά της ως γυναίκα.Εάν δεν αφαιρεθούν οι ωοθήκες στην υστερεκτομή, οι οποίες παράγουν τα οιστρογόνα, δεν τελειώνει η σεξουαλική ζωή διότι οι ορμόνες υπάρχουν. Η σεξουαλική επαφή δεν είναι μόνο η μήτρα άλλα συμμετέχει όλο το σώμα. Οπότε, όχι , δεν τελειώνει η σεξουαλική ζωή», πρόσθεσε.
Εκείνο για το οποίο πρέπει να φροντίσει η γυναίκα που έχει υποβληθεί σε υστερεκτομή είναι η διατροφή τους να είναι πλούσια σε ασβέστιο, Ωμέγα 3 λιπαρά και σίδηρο.
«Η επίσκεψη στον γυναικολόγο μετά την υστερεκτομή θα πρέπει να συνεχίσει να γίνεται κανονικά κάθε χρόνο . Μεταξύ των εξετάσεων που θα κάνει είναι ένας διακολπικός υπέρηχος, εξέταση του μαστού και ένα ιστορικό», εξήγησε ο κ. Μανουσάκης.
«Κλειδί» η ψυχολογική στήριξη
Μετά την υστερεκτομή θα πρέπει να υπάρχει ένα δίκτυο υποστήριξης της ασθενούς. Ο ψυχολόγος είναι κομβικής σημασίας ενώ και ο γυναικολόγος θα πρέπει να ενημερώσει την ασθενή εξαρχής για το τι πρέπει να γίνει μετά.
Σε σχέση με τη μεταμόσχευση μήτρας ο κ.Μανουσάκης είπε πως το 2011 πραγματοποιήθηκε η πρώτη επέμβαση στη Σουηδία. «Μέχρι τώρα έχουν γίνει περίπου 90-100 μεταμοσχεύσεις. Είναι ένα πολύ δύσκολο χειρουργείο και θέλει έναν πολύ καλό γιατρό. Δύο γυναίκες, μάλιστα έχουν καταφέρει να τεκνοποιήσουν», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Για το δικό της πρόβλημα υγείας το οποίο διαπίστωσε μετά από μία προσπάθεια εξωσωματικής, μίλησε στην εκπομπή η ηθοποιός Δώρα Χρυσικού.
Όπως είπε «το πιο δύσκολο ήταν οι χημειοθεραπείες. Αυτό που ακόμα μου δημιουργεί θέμα είναι πως ορμονικά είμαι απορυθμισμένη. Αυτό είναι το πιο δύσκολο κομμάτι».
Μπορείτε να δείτε και να ακούσετε τι είπαν οι δύο καλεσμένοι για την υστερεκτομή στο βίντεο που ακολουθεί: