Ανάρρωση μετά τον τοκετό: Τι να περιμένετε

Τι συμβαίνει στο σώμα τις πρώτες εβδομάδες μετά τον τοκετό;

Ανάρρωση μετά τον τοκετό: Τι να περιμένετε
Bigstock

Η περίοδος ανάρρωσης μετά τον τοκετό ξεκινά αμέσως μετά τη γέννα και συνήθως διαρκεί έξι ή και περισσότερες εβδομάδες. Είναι γνωστή και ως τέταρτο τρίμηνο εγκυμοσύνης και τα περισσότερα συμπτώματα και αλλαγές που παρατηρούνται το διάστημα αυτό είναι προσωρινά.

Τα συμπτώματα μετά τον τοκετό

Τα συμπτώματα την περίοδο μετά τη γέννα εξαρτώνται μεταξύ άλλων και από το είδος του τοκετού που είχατε (φυσιολογικός τοκετός ή τοκετός με καισαρική).

Αιμορραγία. Μετά τον τοκετό το σώμα απαλλάσσεται από την περίσσεια αίματος, ιστού και βλέννας που κάλυπτε τη μήτρα την περίοδο της εγκυμοσύνης. Η αιμορραγία της λοχείς, όπως λέγεται, διαρκεί συνήθως από τρεις έως δέκα μέρες και μειώνεται σταδιακά. Η ήπια αιμορραγία μπορεί να διαρκέσει έως και έξι εβδομάδες, σύμφωνα με το What to expect.

Κράμπες στην περιοχή της κοιλιάς. Μετά τη γέννα η μήτρα επιστρέφει σταδιακά στο φυσιολογικό της μέγεθος και πιθανά να έχετε κράμπες μέχρι και επτά έως δέκα μέρες μετά τον τοκετό. Ο πόνος μπορεί να είναι πιο ισχυρός κατά τον θηλασμό και επίσης, συνήθως είναι πιο έντονος τις πρώτες δύο με τρεις μέρες μετά τον τοκετό.

Δυσκοιλιότητα. Οι φυσιολογικές κενώσεις επανέρχονται συνήθως μερικές ημέρες μετά τον τοκετό. Η δυσκοιλιότητα είναι πιο έντονη σε περιπτώσεις τοκετού με καισαρική ή εάν έχετε εμφανίσει αιμορροΐδες πριν ή μετά την εγκυμοσύνη.

Αιμορροΐδες. Ο φυσιολογικός τοκετός ενδέχεται να προκαλέσει διόγκωση των φλεβών γύρω από τον πρωκτό. Εάν ήδη αιμορροΐδες την περίοδο της εγκυμοσύνης, η πίεση που προκαλείτε από το σπρώξιμο στον τοκετό μπορεί να επιδεινώσει το πρόβλημα μετά τη γέννα.

Πόνοι στο σώμα. Πόνος στην πλάτη, στη μέση, στα χέρια, στο στήθος. Το σώμα είναι καταπονημένο και ο πολύωρος θηλασμός, άρα και η παραμονή σε μία στάση σώματος για πολλή ώρα δε βοηθούν. Δοκιμάστε να κινήστε όσο μπορείτε, να κάνετε ζεστά χαλαρωτικά μπάνια και να χρησιμοποιήσετε κατά τόπους κρύες ή ζεστές κομπρέσες.

Έντονη εφίδρωση. Μετά τον τοκετό το σώμα αποβάλλει τα επιπλέον υγρά που αποθηκεύει. Επιπλέον, στην εγκυμοσύνη αυξάνονται τα επίπεδα της προγεστερόνης και των οιστρογόνων λόγω της συνεχής ανάπτυξης του εμβρύου. Μετά τον τοκετό, τα επίπεδα των συγκεκριμένων ορμονών μειώνονται και πάλι, με αποτέλεσμα να σημειώνονται αλλαγές και στη θερμοκρασία του σώματος.

proti-periodos-meta-ton-toketo.jpg

Φροντίδα της τομής μετά την καισαρική

Η γιατρός και συνεργάτης του Mothersblog.gr, Αγγελική Ρέβελα, συμβουλεύει:

«Το να διατηρείτε το τραύμα σας καθαρό και στεγνό βοηθά στην πρόληψη της μόλυνσης. Η πληγή θα καλύπτεται από έναν αδιάβροχο επίδεσμο για αρκετές ημέρες και συνήθως μπορείτε να κάνετε ντους με αυτό.

Μόλις αφαιρεθεί ο επίδεσμος, μπορείτε να πλύνετε απαλά την πληγή σας με νερό και να στεγνώσετε γύρω της με μια πετσέτα. Είναι καλύτερα να το αφήσετε ακάλυπτο για να στεγνώσει στον αέρα. Μπορεί να είναι πιο δύσκολο να κρατήσετε την πληγή σας στεγνή εάν είναι κάτω από μια πτυχή της κοιλιάς, επομένως ίσως χρειαστεί να τοποθετήσετε ένα μαλακό καθαρό επίθεμα κάτω από την πτυχή για να διατηρήσετε την πληγή σας όσο το δυνατόν στεγνή.

Κάποιοι μώλωπες γύρω από το τραύμα είναι συνηθισμένοι. Μούδιασμα ή φαγούρα γύρω από το τραύμα είναι επίσης συχνό. Αυτό μπορεί να διαρκέσει πολύ σε ορισμένες γυναίκες.

Φορέστε φαρδιά βαμβακερά ρούχα που δεν πιέζουν την πληγή σας. Θα χρειαστούν 6-10 εβδομάδες για να επουλωθεί πλήρως η πληγή σας.

Εάν δείτε οποιαδήποτε σημάδια μόλυνσης γύρω από το τραύμα σας, επισκεφθείτε αμέσως το γιατρό ή τη μαία σας. Τα σημάδια της μόλυνσης περιλαμβάνουν πόνο, οίδημα, δύσοσμη έκκριση ή το τραύμα που διαλύεται.

Το δέρμα γύρω από το τραύμα μπορεί επίσης να φαίνεται κόκκινο σε πιο ανοιχτόχρωμο δέρμα ή καφέ, μοβ ή γκρι σε πιο σκούρο δέρμα.»

Δυσκολία στην ούρηση. Τους τελευταίους μήνες της εγκυμοσύνης, η συχνοουρία είναι σύνηθες φαινόμενο. Μετά τον τοκετό, συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο, δηλαδή μπορεί να παρατηρήσετε δυσκολία στην ούρηση. Αυτό μπορεί να σημαίνει είτε ότι δεν νιώθετε συχνά την ανάγκη για τουαλέτα, είτε ότι πονάτε κατά την ενούρηση. Τα αίτια για αυτά τα συμπτώματα ποικίλουν. Για αρχή δοκιμάστε να πίνετε πολύ νερό και να διατηρείτε την ευαίσθητη περιοχή καθαρή.

Πηγή πληροφοριών: whattoexpect.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved