Νέα μαμά: Οι τροφές που δεν πρέπει να λείπουν από τη διατροφή σας

Η καλή διατροφή μετά τον τοκετό είναι απαραίτητη για την ανάρρωση, την υγεία και την καλή ψυχολογία της νέας μαμάς.

Νέα μαμά: Οι τροφές που δεν πρέπει να λείπουν από τη διατροφή σας
Bigstock

Οι πρώτες εβδομάδες με το νεογέννητο στο σπίτι είναι εβδομάδες προσαρμογής και ανάρρωσης από τον τοκετό. Η διατροφή την περίοδο εκείνη είναι πολύ σημαντική, ένα παραπάνω εάν θηλάζετε, καθώς τα θρεπτικά συστατικά που λαμβάνετε από τα γεύματά σας είναι απαραίτητα για την υγεία τη δική σας και του μωρού.

Είσαι νέα μαμά; Τι να πάρεις μαζί σου στις διακοπές

Εξίσου σημαντική είναι η ισορροπημένη διατροφή για την ψυχική σας υγεία. Έρευνες δείχνουν ότι οι κακές διατροφικές συνήθειες σχετίζονται με την επιλόχειο κατάθλιψη, ενώ, αντίθετα, οι υγιεινές διατροφικές επιλογές θα σας βοηθήσουν να αντιμετωπίσετε τη μόνιμη κόπωση.

neogennito-onoma-(1).jpg

Ποια θρεπτικά συστατικά χρειάζονται περισσότερο οι νέες μητέρες;

Την περίοδο μετά τον τοκετό οι ανάγκες του οργανισμού είναι αυξημένες. Εάν θηλάζετε χρειάζεστε περισσότερο ασβέστιο, πρωτεΐνες, επαρκή ενυδάτωση και γενικά μία διατροφή με ποικιλία τροφών για να εξασφαλίσετε την επαρκή πρόσληψη των θρεπτικών συστατικών που χρειάζεστε.

5+1 tips για να διατηρήσετε περισσότερο τα φρούτα και λαχανικά φρέσκα

Ιώδιο και χολίνη

Αυτά τα δύο θρεπτικά συστατικά υποστηρίζουν την ανάπτυξη του εγκεφάλου και του νευρικού συστήματος του μωρού. Σύμφωνα με το Baby Center θα πρέπει να λαμβάνετε 290 mcg ιωδίου και 550 mg χολίνης κάθε μέρα τον πρώτο χρόνο μετά τον τοκετό. Καλές πηγές είναι τα γαλακτοκομικά προϊόντα και τα θαλασσινά για ιώδιο και τα φασόλια, οι φακές, ο αρακάς και το αυγό για χολίνη.

gunaika-trwei-avga.jpg

Σίδηρος και βιταμίνη Β12

Και τα δύο θα σας δώσουν ένα boost ενέργειας εάν θηλάζετε, ενώ μπορούν να ενισχύσουν την υγεία του εγκεφάλου και των κυττάρων του αίματος του μωρού. Τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε σίδηρο είναι το κόκκινο κρέας, τα σκούρα φυλλώδη λαχανικά και τα όσπρια. Αντίστοιχα, τροφές πλούσιες σε βιταμίνη Β12 είναι τα πουλερικά, το ψάρι, το κόκκινο κρέας, τα οστρακοειδή και το αυγό.

Κάλιο

Οι τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε κάλιο έχουν αντιφλεγμονώδη δράση, αναφέρει το Babycenter. Καλές πηγές καλίου είναι η μπανάνα, η πατάτα, το αβοκάντο και το σπανάκι. Επίσης, στις αντιφλεγμονώδεις τροφές συγκαταλέγονται οι ντομάτες, το ελαιόλαδο και το λάχανο.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved