Πώς θα εξασφαλίσουμε επαρκή ενυδάτωση στην εγκυμοσύνη;

Η αφυδάτωση και η ενυδάτωση στην εγκυμοσύνη.

Ευσταθία Παπαδά
Πώς θα εξασφαλίσουμε επαρκή ενυδάτωση στην εγκυμοσύνη;
Bigstock

Το νερό είναι απαραίτητο για τον οργανισμό καθώς ρυθμίζει την εσωτερική θερμοκρασία του σώματος, βοηθά στη δόμηση των κυττάρων, μεταφέρει πρωτεΐνες και υδατάνθρακες μέσω της κυκλοφορίας του αίματος, λιπαίνει τις αρθρώσεις, βοηθά στην απομάκρυνση των αποβλήτων και σχηματίζει το σάλιο. Ο ιδρώτας, η παραγωγή ούρων και οι εντερικές κινήσεις οδηγούν σε απώλεια νερού η οποία θα πρέπει να αναπληρώνεται επαρκώς μέσω της ενυδάτωσης.

Πέντε τροφές για καλή ενυδάτωση στην εγκυμοσύνη

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ωστόσο το σώμα χρειάζεται περισσότερο νερό για να παράγει περισσότερο αίμα, να προωθεί την κυκλοφορία του αίματος του μωρού και να σχηματίζει το αμνιακό υγρό, το οποίο είναι το υγρό που περιβάλλει το μωρό. Επιπλέον, η δυσκοιλιότητα είναι ένα κοινό πρόβλημα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και η επαρκής ενυδάτωση μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη και την αντιμετώπισή της.

Πόσο νερό πρέπει να πίνετε καθημερινά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;

Κατά την περίοδο αυτή οι γυναίκες πρέπει να πίνουν 8 έως 12 φλιτζάνια υγρών την ημέρα που αντιστοιχεί περίπου σε 1,9 λίτρα έως 2,8 λίτρα καθημερινά. Οι ανάγκες σε νερό αυξάνονται σταδιακά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης κι ενώ στην αρχή της εγκυμοσύνης μπορεί να μη χρειάζεται να πίνετε πολύ περισσότερο νερό, από το δεύτερο τρίμηνο θα πρέπει να αρχίσετε να αυξάνετε την πρόσληψη υγρών. Αν ωστόσο έχετε πρωινή ναυτία κι εμετούς από την αρχή της εγκυμοσύνης τότε θα πρέπει να αναπληρώνετε αυτές τις απώλειες.

Τροφές που θα σας κρατήσουν ενυδατωμένες στην εγκυμοσύνη

Ποια είναι τα σημάδια της αφυδάτωσης στην εγκυμοσύνη;

Εάν δεν πίνετε αρκετό νερό κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, μπορεί να εμφανίσετε αφυδάτωση που σημαίνει ότι το σώμα σας χάνει περισσότερο νερό από αυτό που λαμβάνετε. Τα σημάδια αφυδάτωσης περιλαμβάνουν ούρα που είναι σκουρόχρωμα, πιο σπάνια ούρηση, έντονη δίψα, ζάλη, κόπωση και σύγχυση, ενώ μπορεί να επηρεαστεί και η διάθεσή σας. Τα ήπια συμπτώματα αφυδάτωσης συνήθως υποχωρούν όταν πίνετε νερό, αλλά μπορεί να χρειαστείτε ιατρική βοήθεια εάν έχετε σοβαρή ή συνεχή αφυδάτωση. Η σοβαρή αφυδάτωση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να επηρεάσει τα επίπεδα του αμνιακού σας υγρού, ενώ μπορεί επίσης να προκαλέσει κι άλλες επιπλοκές όπως το πρήξιμο, οι πέτρες στα νεφρά και οι λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος.

Πώς θα παραμείνετε καλά ενυδατωμένες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;

  • Ακούστε το σώμα σας. Θα πρέπει να πίνετε αρκετά υγρά ώστε να μην αισθάνεστε συχνά διψασμένες.
  • Χρησιμοποιήστε σούπες, γάλα, χυμούς και αφεψήματα για να αυξήσετε την πρόσληψη υγρών.
  • Προσθέστε στο νερό σας φρούτα όπως λάιμ και κατεψυγμένα μούρα για να το κάνετε πιο ελκυστικό.
  • Να έχετε πάντα μαζί σας ένα επαναγεμιζόμενο μπουκάλι νερό.
  • Τρώτε περισσότερα λαχανικά και φρούτα, όχι μόνο για μια καλά ισορροπημένη διατροφή, αλλά κι επειδή περιέχουν πολύ νερό. Λαχανικά όπως το λάχανο, το σέλινο και το σπανάκι και φρούτα όπως το καρπούζι, το πεπόνι και οι φράουλες έχουν 90% έως 100% περιεκτικότητα σε νερό. Γαλακτοκομικά προϊόντα όπως το γιαούρτι, φρούτα όπως τα σταφύλια, τα αχλάδια και τα πορτοκάλια έχουν περιεκτικότητα 70% έως 80% σε νερό.

Δρ Ευσταθία Παπαδά, RD, FHEA
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, MSc, PhD
Πτυχιούχος Χαροκοπείου Πανεπιστημίου &
University College London (UCL)
Διδάκτωρ Χαροκοπείου Πανεπιστημίου

e-mail: efpapada@gmail.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved