Είναι το πλήρες γάλα καλύτερο από το γάλα με χαμηλά λιπαρά και το άπαχο;

Μαργαρίτα Νικολάου
Είναι το πλήρες γάλα καλύτερο από το γάλα με χαμηλά λιπαρά και το άπαχο;
Bigstock

Πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι το άπαχο γάλα μπορεί να μην είναι πάντα η καλύτερη επιλογή για την προαγωγή της υγείας. Αν και πολλές επίσημες οδηγίες συνιστούν εδώ και καιρό την αποφυγή του πλήρους γάλακτος, μπορεί στην πραγματικότητα να είναι μια εξαιρετική επιλογή όταν κάποιος ακολουθεί μια δίαιτα που εστιάζει στα θρεπτικά συστατικά.

Γάλα αμυγδάλου: Τα οφέλη για την απώλεια βάρους και συνταγές για να το χρησιμοποιήσετε

Το γάλα είναι ένα από τα πιο φυσικά θρεπτικά ροφήματα στον πλανήτη, γεγονός που εξηγεί γιατί είναι συχνά βασικό στη διατροφή των παιδιών, στα γεύματα του σχολείου και γενικότερα γιατί είναι δημοφιλές στους ανθρώπους όλων των ηλικιών.

Για δεκαετίες, οι διατροφικές κατευθυντήριες γραμμές συνιστούν γαλακτοκομικά προϊόντα χαμηλών λιπαρών για όλους όσους είναι άνω των 2 ετών. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια, οι επιστήμονες έχουν αμφισβητήσει αυτή τη σύσταση.

Στο άρθρο αυτό θα μάθετε ποια είναι η καλύτερη επιλογή.

mpol-me-gala-peirama.jpg

Διαφορετικοί τύποι γάλακτος: Πλήρες, με χαμηλά λιπαρά και άπαχο

Υπάρχουν διάφοροι τύποι γάλακτος που διατίθενται στα σουπερμάρκετ, τα οποία διαφέρουν κυρίως ως προς την περιεκτικότητά τους σε λιπαρά.

Το πλήρες γάλα μερικές φορές αναφέρεται ως «κανονικό γάλα» επειδή η ποσότητα του λίπους σε αυτό δεν έχει αλλάξει. Το άπαχο και με 1% γάλα, παράγονται χωρίς λίπος.

Ακολουθεί η περιεκτικότητα σε λιπαρά των δημοφιλών ποικιλιών γάλακτος:

  • πλήρες γάλα: 3,25% λιπαρά γάλακτος
  • γάλα χαμηλών λιπαρών: 1% λιπαρά γάλακτος
  • άπαχο: λιγότερο από 0,5% λιπαρά γάλακτος

Δεδομένου ότι το λίπος περιέχει περισσότερες θερμίδες ανά μερίδα από οποιοδήποτε άλλο θρεπτικό συστατικό, το γάλα με υψηλότερη περιεκτικότητα σε λιπαρά είναι υψηλότερο σε θερμίδες.

Αν και κάθε τύπος γάλακτος περιέχει παρόμοια ποσότητα μικροθρεπτικών συστατικών, η ποσότητα της βιταμίνης D μπορεί να διαφέρει ελαφρώς. Ωστόσο, επειδή οι περισσότεροι παραγωγοί γάλακτος προσθέτουν βιταμίνη D στο γάλα, κάθε ποικιλία περιέχει γενικά παρόμοια ποσότητα.

Μια άλλη σημαντική διατροφική διαφορά μεταξύ των ποικιλιών γάλακτος είναι η ποσότητα των ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, ενός τύπου λίπους που έχει συνδεθεί με πολλά οφέλη για την υγεία. Όσο περισσότερα λιπαρά περιέχει ένα φλιτζάνι γάλα, τόσο μεγαλύτερη είναι η περιεκτικότητά του σε ωμέγα-3.

Γάλα αμυγδάλου: Πλούσιο σε βιταμίνη Ε και με μόλις 37 θερμίδες ανά φλιτζάνι

Πλήρες γάλα: Είναι ανθυγιεινό;

undefined

Για χρόνια, οι διατροφικές οδηγίες συστήνουν στους ανθρώπους να αποφεύγουν το πλήρες γάλα, κυρίως λόγω της περιεκτικότητάς του σε κορεσμένα λιπαρά.

Οι βασικές διατροφικές συστάσεις συμβουλεύουν τον περιορισμό των κορεσμένων λιπαρών επειδή μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα χοληστερόλης, η οποία αποτελεί παράγοντα κινδύνου για καρδιακές παθήσεις.

Στη δεκαετία του 1970, η δημόσια πολιτική υιοθετήθηκε με βάση αυτή την υποτιθέμενη σύνδεση μεταξύ κορεσμένου λίπους και καρδιακών παθήσεων. Ως αποτέλεσμα, οι οδηγίες να συστήνουν στους ανθρώπους τη μειωμένη πρόσληψη κορεσμένων λιπαρών.

Ένα φλιτζάνι (237 mL) πλήρες γάλα περιέχει 4,5 γραμμάρια κορεσμένων λιπαρών, που είναι περίπου το 20% της ημερήσιας ποσότητας που συνιστάται από τις Διατροφικές Κατευθυντήριες Γραμμές για τους Αμερικανούς 2020-2025. Για αυτόν τον λόγο, οι οδηγίες συνιστούν να καταναλώνετε μόνο γάλα με χαμηλά λιπαρά ή άπαχο.

Τα τελευταία χρόνια, αυτή η σύσταση έχει τεθεί υπό αμφισβήτηση. Υπάρχουν νέα δεδομένα που υποδεικνύουν ότι η κατανάλωση μέτριων ποσοτήτων κορεσμένων λιπαρών δεν προκαλεί άμεσα καρδιακές παθήσεις.

Τι πρέπει να γνωρίζετε για τα κορεσμένα λιπαρά

Αν και εξακολουθεί να είναι σημαντικό να μετριάζετε την πρόσληψη κορεσμένων λιπαρών εάν αντιμετωπίζετε παθήσεις όπως η υψηλή χοληστερόλη ή οι καρδιακές παθήσεις, μελέτες δείχνουν τώρα ότι η μέτρια κατανάλωση κορεσμένων λιπαρών δεν αυξάνει άμεσα τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων σε κατά τα άλλα υγιή άτομα. Επιπλέον, ορισμένα τρόφιμα που περιέχουν κορεσμένα λιπαρά μπορεί να επηρεάσουν διαφορετικά την υγεία της καρδιάς.

gala-kai-gonimotita.jpg

Μπορεί το πλήρες γάλα να μειώσει τον κίνδυνο για χρόνιες παθήσεις;

Μελέτες έχουν δείξει ότι το πλήρες γάλα μπορεί να συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο αρκετών χρόνιων παθήσεων, όπως:

Μεταβολικό σύνδρομο: Πολλαπλές μελέτες δείχνουν ότι η κατανάλωση πλήρους γάλακτος μπορεί να σχετίζεται με χαμηλότερο κίνδυνο μεταβολικού συνδρόμου, μιας ομάδας παραγόντων κινδύνου που μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, εγκεφαλικού και διαβήτη τύπου 2.

Διαβήτης τύπου 2: Σε μια μεγάλη μελέτη, τα άτομα με την υψηλότερη ποσότητα λιπαρών οξέων που προέρχονται από γαλακτοκομικά προϊόντα στο αίμα τους είχαν 44% χαμηλότερο ποσοστό διαβήτη.

Υπογονιμότητα: Αν και χρειάζεται περισσότερη έρευνα, ορισμένες μελέτες υποδηλώνουν ότι η κατανάλωση γάλακτος μπορεί να σχετίζεται με βελτιωμένη αναπαραγωγική υγεία και γονιμότητα στις γυναίκες.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι πολλοί άλλοι παράγοντες, όπως η σωματική δραστηριότητα, η καθημερινή διατροφή και το ιστορικό υγείας παίζουν ρόλο στην ανάπτυξη χρόνιων ασθενειών.

Πώς επηρεάζει η κατανάλωση γαλακτοκομικών τη γονιμότητα

Το πλεονέκτημα της επιλογής άπαχου γάλακτος

Υπάρχουν ορισμένες περιπτώσεις όπου το άπαχο γάλα μπορεί να είναι η καλύτερη επιλογή για εσάς.

Για παράδειγμα, εάν ακολουθείτε μια δίαιτα πολύ χαμηλών θερμίδων, η επιλογή άπαχου γάλακτος μπορεί να είναι καλύτερη επιλογή, καθώς έχει λιγότερες θερμίδες, αλλά περιέχει περίπου την ίδια ποσότητα πρωτεΐνης ανά φλιτζάνι (237 mL).

Το άπαχο γάλα είναι επίσης πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά, που σημαίνει ότι παρέχει μεγάλη δόση βιταμινών και μετάλλων με πολύ λίγες θερμίδες. Στην πραγματικότητα, είναι μια από τις πιο πλούσιες πηγές τροφίμων σε ασβέστιο, παρέχοντας περίπου 325 mg ανά φλιτζάνι.

Μπορεί επίσης να είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να αυξήσετε την πρόσληψη πολλών άλλων σημαντικών βιταμινών και μετάλλων, συμπεριλαμβανομένης της βιταμίνης D, του φωσφόρου και του καλίου.

Ένας εύκολος τρόπος για να απολαύσετε το γάλα είναι προσθέτοντάς το μέσα σε smoothies. Δοκιμάστε να το αναμίξετε με τα αγαπημένα σας φρούτα, λαχανικά και φυλλώδη λαχανικά και το ίδιο κάντε και για τα παιδιά σας.

8 θρεπτικά smoothies που λατρεύουν τα παιδιά

πηγή: healthline.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved