Πώς να απαλλαγείτε από το φούσκωμα - 10 εύκολοι τρόποι

Eπειδή το πρήξιμο είναι μια αρκετά δυσάρεστη κατάσταση, υπάρχουν αρκετές στρατηγικές για να ανακουφιστείτε.

Πώς να απαλλαγείτε από το φούσκωμα - 10 εύκολοι τρόποι
Bigstock

Το φούσκωμα είναι ένα συνηθισμένο και δυσάρεστο φαινόμενο που πολλές γυναίκες βιώνουν κάποια στιγμή στη ζωή τους. Οι παράγοντες που συμβάλλουν περιλαμβάνουν τόσο την υπερκατανάλωση τροφής όσο και τη δυσπεψία .

Υπάρχουν, βέβαια, αρκετές στρατηγικές που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να ανακουφιστείτε. Ακολουθούν δέκα τρόποι για να εξαλείψετε το φούσκωμα, ώστε να αισθάνεστε πιο άνετα και να μπορείτε να επιστρέψετε να κάνετε αυτό που αγαπάτε.

1. Τρώτε αργά

Το να τρώτε πολύ γρήγορα είναι μία από τις πιο συνηθισμένες αιτίες του πρηξίματος καθώς καταπίνετε υπερβολικό αέρα μαζί με το φαγητό, ο οποίος συσσωρεύεται στο στομάχι , οδηγώντας στο δυσάρεστο αυτό φούσκωμα. Για να αποφύγετε την κατάποση επιπλέον αέρα ενώ τρώτε, καθίστε και φάτε το φαγητό σας αργά.

2. Μην καταναλώνετε τεράστιες μερίδες

Οι μεγάλες μερίδες φαγητού προκαλούν τέντωμα του στομάχου, το οποίο μπορεί να προκαλέσει φούσκωμα και αίσθημα κορεσμού . Όταν τρώτε, προσπαθήστε να προσέχετε πόσο καταναλώνετε και προσπαθήστε να μην υπερκαταναλώνετε.

3. Αποφύγετε τρόφιμα που προκαλούν αέρια

Ορισμένες τροφές παράγουν περισσότερα αέρια στον εντερικό σωλήνα από άλλες, επιδεινώνοντας το πρήξιμο. Τα συνήθη τρόφιμα που μπορεί να προκαλέσουν αέρια περιλαμβάνουν φασόλια, φακές, μπρόκολο, λάχανο , κρεμμύδια, σκόρδο, ανθρακούχα ποτά και τεχνητά γλυκαντικά.

4. Περιορίστε τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες

Οι φυτικές ίνες είναι απαραίτητες για τη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα, τη διατήρηση του κορεσμού και την υποβοήθηση της πέψης. Ωστόσο, οι τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες συχνά παράγουν αέρια στο πεπτικό σύστημα και μπορεί να επιδεινώσουν το φούσκωμα αν καταναλώνετε πάρα πολλές.

Αυτό μπορεί επίσης να συμβεί αν δεν έχετε συνηθίσει να τρώτε φυτικές ίνες και τις προσθέσετε ξαφνικά στη διατροφή σας.

5. Μείνετε ενυδατωμένες

Η κατανάλωση άφθονου νερού κατά τη διάρκεια της ημέρας βοηθά στην πρόληψη της δυσκοιλιότητας.

6. Μάθετε εάν έχετε τροφική ευαισθησία

Για ορισμένους ανθρώπους, το φούσκωμα μπορεί να προκαλείται από τροφικές δυσανεξίες, όπως η δυσανεξία στη λακτόζη ή στη γλουτένη.

Αν αντιμετωπίζετε συχνά φουσκώματα, σκεφτείτε να κρατήσετε ένα «ημερολόγιο» για να διαπιστώσετε αν το φούσκωμα σχετίζεται με την κατανάλωση συγκεκριμένων τροφίμων.

7. Πάρτε προβιοτικά

Ένα προβιοτικό συμπλήρωμα ή τρόφιμα που περιέχουν προβιοτικά, όπως το γιαούρτι ή το κεφίρ, μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του φουσκώματος διατηρώντας υγιή βακτήρια του εντέρου και βοηθώντας την πέψη .

Για να απαλλαγείτε από το πρήξιμο, εξετάστε το ενδεχόμενο να λαμβάνετε καθημερινά προβιοτικό συμπλήρωμα .

8. Ασκηθείτε τακτικά

Η σωματική δραστηριότητα συμβάλλει στην προώθηση της τακτικής κίνησης του εντέρου, η οποία μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του φουσκώματος.

Κάντε έναν περίπατο μετά τα γεύματα για να προωθήσετε την πέψη.

9. Αποφύγετε την κατάποση πολύ αέρα

Το μάσημα τσίχλας, η ομιλία κατά τη διάρκεια του φαγητού και η κατανάλωση ανθρακούχων ποτών μπορεί να προκαλέσουν κατάποση υπερβολικού αέρα, ο οποίος μπορεί να συσσωρευτεί στο στομάχι και να προκαλέσει φούσκωμα.

10. Κάντε μασάζ στην κοιλιά

Το μασάζ στην κοιλιά μπορεί να βοηθήσει στην τόνωση των κινήσεων του εντέρου και στην ανακούφιση από το πρήξιμο.

Αυτή η κατάσταση είναι αρκετά δυσάρεστη και προκαλεί δυσφορία , αλλά συνήθως είναι προσωρινή. Στις περισσότερες περιπτώσεις, μπορεί να αντιμετωπιστεί εύκολα με αλλαγές στον τρόπο ζωής και τη διατροφή, αλλά αν το φούσκωμα γίνεται επίμονο ή ενοχλητικό, προγραμματίστε ένα ραντεβού με μία/έναν γαστρεντερολόγο για να μάθετε περισσότερα σχετικά με το τι μπορεί να προκαλεί τα συμπτώματα.

Πηγή: gastroconsa.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved