Θηλασμός και vegan διατροφή: Πώς να διασφαλίσετε ότι το μωρό σας λαμβάνει όλα τα θρεπτικά συστατικά

Ποια είναι η διατροφική αξία του μητρικού γάλακτος της μητέρας που ακολουθεί χορτοφαγική διατροφή.

Θηλασμός και vegan διατροφή: Πώς να διασφαλίσετε ότι το μωρό σας λαμβάνει όλα τα θρεπτικά συστατικά
Bigstock

Το μητρικό γάλα της μητέρας που ακολουθεί vegetarian ή vegan διατροφής μπορεί να έχει συγκρίσιμη διατροφική αξία με εκείνο των γυναικών που κάνουν μια συνηθισμένη δίαιτα, με την προϋπόθεση πως καλύπτονται οι διατροφικές της ανάγκες.

Σε περίπτωση διατροφικών ελλείψεων είναι απαραίτητη η συμπληρωματική χορήγηση των θρεπτικών συστατικών που είναι σε έλλειψη.

mpaxarika-kai-mitrikos-thilasmos.jpg

Πιθανές διατροφικές ελλείψεις μιας vegan διατροφής

Το είδος της φυτοφαγικής δίαιτας (πλήρης αποκλεισμός ζωικών προϊόντων ή κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων ή/και αυγών) επηρεάζει την πρόσληψη θρεπτικών συστατικών από τη μητέρα. Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Υγείας Παιδιού, ιδιαίτερα οι αυστηρότερες, πλήρως φυτοφαγικές (vegan) δίαιτες, είναι συχνά ελλιπείς σε πρωτεΐνες, βιταμίνη Β12 (κοβαλαμίνη), βιταμίνη D, ασβέστιο και ψευδάργυρο.

Πρωτεΐνες

Οι γυναίκες με χορτοφαγική δίαιτα, ιδιαίτερα αυτές που αποκλείουν όλα τα ζωικά τρόφιμα, θα πρέπει να φροντίζουν την κάλυψη των αναγκών σε πρωτεΐνες, (0,8 - 1,0 g πρωτεϊνης/kg σωματικού βάρους/ημέρα). Επίσης, κατά την περίοδο του θηλασμού, συστήνεται, όπως σε όλες τις μητέρες, η αύξηση της πρόσληψης πρωτεϊνών κατά 19g/ημέρα, για τους πρώτους 6 μήνες θηλασμού και κατά 13g/ημέρα για τους επόμενους μήνες, εφόσον ο θηλασμός συνεχίζεται.

Προκειμένου να καλύψει τις ανάγκες της σε πρωτεΐνες, η μητέρα που
θηλάζει και ακολουθεί χορτοφαγική δίαιτα πρέπει να καταναλώνει ποικιλία φυτικών τροφίμων από διάφορες ομάδες, σε κάθε γεύμα. Ο συνδυασμός των διαφόρων φυτικών τροφίμων, όπως για παράδειγμα ο συνδυασμός οσπρίων και δημητριακών, βελτιώνει την ποιότητα της προσλαμβανόμενης πρωτεΐνης, συγκριτικά με την πρόσληψη
πρωτεϊνών από μια μόνο ομάδα φυτικών τροφίμων.

Γιατί ο σίδηρος είναι σημαντικός και πώς θα εξασφαλίσουμε επαρκή πρόσληψη στη διατροφή μας;

thilasmos-moro.jpg

Σίδηρος

Η απορρόφηση του σιδήρου από τα φυτικά τρόφιμα (π.χ. όσπρια, ξηροί καρποί, αποξηραμένα φρούτα, πράσινα φυλλώδη λαχανικά) ή τα εμπλουτισμένα τρόφιμα (π.χ. ψωμί, δημητριακά πρωινού) είναι χαμηλότερη από εκείνη του σιδήρου από τα ζωικά τρόφιμα (κρέας, πουλερικά, ψάρια). H απορρόφησή του μπορεί να ενισχυθεί ή να μειωθεί από διάφορους διαιτητικούς παράγοντες. Η ταυτόχρονη κατανάλωση τροφίμων τα οποία αποτελούν φυτικές πηγές σιδήρου και τροφίμων που είναι πηγές βιταμίνης C, όπως τα φρούτα και τα λαχανικά, ενισχύει την απορρόφηση του σιδήρου.

Ποικιλία φυτικών πηγών σιδήρου, σε συνδυασμό με επαρκή πρόσληψη τροφίμων πλούσιων σε βιταμίνη C απαιτείται καθημερινά για την κάλυψη των αναγκών της μητέρας που θηλάζει. Σύμφωνα με τις συστάσεις, 7mg σιδήρου επαρκούν για τις ημερήσιες ανάγκες για το 50% των θηλαζουσών, ενώ τα 16mg ημερησίως καλύπτουν τις ανάγκες του 95% των γυναικών που θηλάζουν.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved