Άσκηση και θηλασμός: Τι να προσέξετε

Επιτρέπεται η άσκηση κατά τη διάρκεια του θηλασμού;

Άσκηση και θηλασμός: Τι να προσέξετε
Bigstock

Τα σωματικά και ψυχικά οφέλη της σωματικής άσκησης έχουν τεκμηριωθεί από τη σχετική έρευνα.

Μάλιστα, ο συνδυασμός άσκησης και ισορροπημένης διατροφής διασφαλίζει μια ποιοτική και υγιή ζωή, με την ευεργετική επίδραση του να επεκτείνεται σε όλη τη διάρκεια της περιγεννητικής περιόδου.

thilasmos-pote-na-stamatisete-(1).jpg

Γυμναστική και θηλασμός

Συγκεκριμένα, η έγκυος ενθαρρύνεται να ακολουθεί κάποιο ήπιο πρόγραμμα άσκησης, εφόσον δεν υπάρχει ιατρική αντένδειξη. Ομοίως, λίγες εβδομάδες μετά τον τοκετό η μητέρα μπορεί να υιοθετήσει κάποιο ήπιο πρόγραμμα γυμναστικής ή ήπια σωματική δραστηριότητα (πχ. περίπατο με το καρότσι). Η σωματική άσκηση βοηθά στην βελτίωση της διάθεσης και στην επαναφορά του σωματικού βάρους (χάσιμο των κιλών της κύησης).

Μια γυναίκα που γυμνάζεται μπορεί να δαπανήσει 300-600 θερμίδες την ώρα. Μια μητέρα που θηλάζει αποκλειστικά (τους πρώτους 6 μήνες ζωής του βρέφους της) χρειάζεται επιπλέον 500 θερμίδες ημερησίως.

Αποκλειστικός θηλασμός: Πώς θα καταλάβω ότι το μωρό πίνει αρκετό γάλα;

Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω, μια θηλάζουσα που ασκείται οφείλει να γνωρίζει πως τόσο η γαλουχία, όσο και η άσκηση είναι δύο φυσιολογικές διαδικασίες που απαιτούν ενέργεια (πρόσληψη θερμίδων) και ως εκ τούτου η άσκηση στη διάρκεια της γαλουχίας απαιτεί καλή ενυδάτωση και ικανοποιητική σίτιση της μητέρας.

Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού σε περιπτώσεις έντονης σωματικής άσκησης αυξάνεται το γαλακτικό οξύ και μειώνονται οι ανοσολογικοί παράγοντες IgA, επηρεάζοντας τη γεύση και τη σύσταση του μητρικού γάλακτος.

Η κατάσταση είναι αναστρέψιμη 30 λεπτά μετά την ολοκλήρωση της σωματικής δραστηριότητας. Για τον λόγο αυτό, ιδανικά συστήνεται η μητέρα να θηλάσει μετά το πέρας αυτού του διαστήματος.

mpaxarika-kai-mitrikos-thilasmos.jpg

Χρήσιμα tips

Προκειμένου μια θηλάζουσα να αθληθεί με ασφάλεια συστήνεται:

  • η επαρκής πρόσληψη θερμίδων
  • η επαρκής ενυδάτωση
  • η σταδιακή έναρξη της άσκησης (κατά προτίμηση ήπια σωματική άσκηση) και
  • η υποστήριξη των μαστών (για αποφυγή τραυματισμού και αποφράξεων).
© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved