Ταμπόν και θάλασσα- Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζετε για ασφαλή και άνετη χρήση ταμπόν τους καλοκαιρινούς μήνες και όχι μόνο.

Ταμπόν και θάλασσα- Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε
Bigstock

Η χρήση ταμπόν είναι ένα καίριο θέμα για πολλές γυναίκες, ειδικά κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού όταν οι εξορμήσεις στη θάλασσα γίνονται αρκετά συχνές. Τα ταμπόν προσφέρουν πρακτικότητα και ευκολία, αλλά υπάρχουν πολλά ερωτήματα γύρω από τη χρήση τους.

Από ποια ηλικία επιτρέπεται το ταμπόν

Για τα εφηβάκια αυτή η πληροφορία είναι ιδιαίτερα χρήσιμη. Δεν υπάρχει συγκεκριμένη ηλικία για να ξεκινήσει μια κοπέλα να χρησιμοποιεί ταμπόν, αλλά συνήθως τα κορίτσια στην εφηβεία αισθάνονται πιο άνετα να το δοκιμάσουν όταν έχουν εξοικειωθεί με την περίοδο και το σώμα τους. Είναι σημαντικό να επιλέξουν το σωστό μέγεθος και να διαβάσουν τις οδηγίες χρήσης προσεκτικά.

Σημείωση: Η εισαγωγή του ταμπόν στον κόλπο δεν ενέχει τον κίνδυνο διάρρηξης του παρθενικού υμένα .

Σταματάει το ταμπόν την περίοδο;

Το ταμπόν δεν σταματά την περίοδο. Αντίθετα, απορροφά το αίμα της περιόδου εσωτερικά, προσφέροντας μεγαλύτερη άνεση και ελευθερία κινήσεων. Αυτό το καθιστά ιδανικό για κολύμβηση και άλλες δραστηριότητες , καθώς δεν υπάρχει κίνδυνος διαρροής.

Αυτό που μπορεί να παρατηρηθεί είναι σε περιπτώσεις που τα νερά είναι πολύ κρύα, επειδή το κρύο κάνει αγγειοσυστολή, δηλαδή μειώνεται η διάμετρος των αγγείων, με έναν μηχανισμό, να μειωθεί η ροή του αίματος και σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις έχει παρατηρηθεί, ναι, να διακοπεί για εκείνο το μήνα.

Μπορώ να κάνω μπάνιο στη θάλασσα αν έχω περίοδο;

Μπορώ να κάνω μπάνιο στη θάλασσα χωρίς ταμπόν;

Οι ειδικοί συνιστούν τη χρήση των ταμπόν ή κυπέλλων περιόδου, καθώς τα ταμπόν εφαρμόζουν ψηλά στον κόλπο . Τα κύπελλα εμμήνου ρύσεως έχουν η εύκαμπτη σιλικόνη, η οποία σφραγίζει κατά μήκος των κολπικών τοιχωμάτων για να αποτρέψει τις διαρροές. Και οι δύο επιλογές είναι ασφαλείς.

Τα συνηθισμένα σερβιετάκια, ωστόσο, δεν αποτελούν καλή επιλογή για να κάνετε άνετα τις βουτιές σας. Οι σερβιέτες μίας χρήσης απορροφούν το νερό και μετά από την πρώτη σας βουτιά στην ουσία καθίστανται άχρηστες.

10 must have πράγματα που πρέπει μια μαμά να έχει στη τσάντα της παραλίας

Πώς τοποθετείται το ταμπόν- Οδηγίες

Ηρεμήστε και χαλαρώστε. Για όλα υπάρχει η πρώτη φορά και η τοποθέτηση του ταμπόν δεν είναι τόσο δύσκολη όσο φαντάζεστε.

Προσοχή: Ποτέ μη φοράτε ταμπόν περισσότερο από 8 ώρες καθώς υπάρχει κίνδυνος για το Σύνδρομο Τοξικού Σοκ.

Βήμα 1: Πλύνετε τα χέρια σας

Βήμα 2: Χαλαρώστε

Βήμα 3: Κρατήστε το ταμπόν όπως φαίνεται και στο παρακάτω βίντεο

Βήμα 4: Τοποθετήστε το

Βήμα 5: Αφαιρέστε το σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας

Δείτε το παρακάτω βίντεο και διαβάστε περισσότερα εδώ.

Μπορώ να πάθω μόλυνση από ταμπόν;

Δεν υπάρχουν επιστημονικά δεδομένα που να αποδεικνύουν πως τα ταμπόν προκαλούν μολύνσεις. Τα υλικά από τα οποία φτιάχνονται τα ταμπόν δε βοηθούν στην ανάπτυξη βακτηρίων και δεν επηρεάζουν τη φυσική μικροχλωρίδα του κόλπου.

Μια σπάνια αλλά σοβαρή κατάσταση, όπως αναφέρθηκε και νωρίτερα, είναι το Σύνδρομο Τοξικού Σοκ (TSS), το οποίο μπορεί να προκληθεί από τη μακροχρόνια χρήση ταμπόν. Για να μειώσετε τον κίνδυνο , αλλάζετε τα ταμπόν κάθε 3 ώρες και επιλέγετε το κατάλληλο απορροφητικότητας για τη ροή σας.

Βέβαια, ο κίνδυνος της μυκητίασης υπάρχει, είτε είναι στο νερό, είτε είναι και εκτός νερού όταν φοράτε για πολλές ώρες τη σερβιέτα ή και το ταμπόν καμιά φορά.

Μυκητιασική κολπίτιδα: Μπορεί να προκαλέσει υπογονιμότητα;

Σωστό μέγεθος ταμπόν

Τα πιο κοινά μεγέθη είναι τα εξής:

  • Μίνι ή μικρά (light)
  • Κανονικά (regular)
  • Υψηλής απορροφητικότητας (super)
  • Πολύ υψηλής απορροφητικότητας (super plus)

Όπως είχε αναφέρει και ο γυναικολόγος του Mothersblog Μενέλαος Λυγνός σε άρθρο του «Πώς επιλέγω το κατάλληλο ταμπόν;» :

1. Ίσως χρειαστεί να χρησιμοποιείτε ταμπόν με διαφορετική απορροφητικότητα ανάλογα με την ημέρα της περιόδου (τις πρώτες ημέρες, που η ροή είναι μεγαλύτερη, χρησιμοποιείτε και ταμπόν μεγαλύτερης απορροφητικότητας, ενώ μετά προσαρμόζετε την απορροφητικότητα ανάλογα με τη ροή).

3. Αν δεν έχετε χρησιμοποιήσει ξανά ταμπόν, καλύτερα ξεκινήστε με εκείνα που έχουν σχετικά μικρή απορροφητικότητα, τα οποία έχουν και μικρότερο μέγεθος και καλύτερα τοποθετήστε το τις πρώτες ημέρες της περιόδου, όταν η ροή είναι και μεγαλύτερη, διότι η ροή αυτή βοηθάει το ταμπόν να «γλιστρήσει» ευκολότερα στη σωστή θέση.

4. Με εφαρμοστή ή χωρίς εφαρμοστή; Αυτό μάλλον επαφίεται στην προσωπική σας προτίμηση .

Είναι φυσιολογικό να μην έχω οργασμό; (vid)

Ξεχασμένο ταμπόν- Συμπτώματα

Η ύπαρξη ενός ξεχασμένου ταμπόν μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα όπως:

  • Δυσάρεστη οσμή
  • Κολπικό ερεθισμό ή πόνο
  • Ασυνήθιστη κολπική έκκριση
  • Πυρετό
  • Συμπτώματα παρόμοια με γρίπη

Αν υποψιάζεστε ότι έχετε ξεχάσει ένα ταμπόν, συμβουλευτείτε τη/το γιατρό σας εάν εμφανίζετε κάποια από τα παραπάνω συμπτώματα .

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved