Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών PCOS και περιεμμηνόπαυση: μία διπλή πρόκληση για το σώμα και το μυαλό

Το Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών PCOS και η περιεμμηνόπαυση είναι δύο ορμονοεξαρτώμενες καταστάσεις που μπορούν ανεξάρτητα να προκαλέσουν χάος στο σώμα μιας γυναίκας.

Όταν όμως “συγκρούονται”, όπως μπορεί να συμβεί σε γυναίκες που διανύουν τη δεκαετία των 40, το αποτέλεσμα μπορεί να έχει ολέθριες επιπτώσεις στη σωματική και ψυχική τους υγεία.

Το Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών PCOS, μια μεταβολική και ορμονική διαταραχή, είναι συχνά παρεξηγημένο και μπορεί να παραμείνει για πολλά χρόνια αδιάγνωστο. Η περιεμμηνόπαυση, η μεταβατική φάση προς την εμμηνόπαυση, φέρνει μαζί της εκτός από ορμονικές διαταραχές, πιθανή αύξηση του σωματικού βάρους, διακυμάνσεις της διάθεσης, διαταραχές στον ύπνο και πολλά άλλα. Μαζί, δημιουργούν ένα σύνολο προκλήσεων που είναι δύσκολο να αγνοηθούν.

Η “μάχη” μεταξύ Συνδρόμου Πολυκυστικών Ωοθηκών PCOS και περιεμμηνόπαυσης

Για τις γυναίκες με Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών PCOS, ο δρόμος προς την περιεμμηνόπαυση μπορεί να έχει πολλά εμπόδια. Το PCOS προκαλεί ήδη ακανόνιστες περιόδους, υπερβολική τριχοφυΐα, ακμή και αντίσταση στην ινσουλίνη. Η περιεμμηνόπαυση προσθέτει άλλο ένα επίπεδο δυσκολίας στις ήδη υπάρχουσες ορμονικές διαταραχές. Κατά τη διάρκεια της περιεμμηνόπαυσης, τα επίπεδα των οιστρογόνων μειώνονται, αλλά στις γυναίκες με Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών PCOS, τα επίπεδα αυτά είναι συχνά ήδη μη φυσιολογικά, οδηγώντας σε ένα ακόμη πιο χαοτικό ορμονικό προφίλ.

Αυτός ο συνδυασμός PCOS και περιεμμηνόπαυσης εάν δεν αντιμετωπισθεί, μπορεί να οδηγήσει σε μία εντατικοποίηση συμπτωμάτων όπως:

Αύξηση βάρους: Τόσο το PCOS όσο και η περιεμμηνόπαυση συμβάλλουν στην αύξηση του σωματικού βάρους, ιδίως γύρω από την κοιλιά. Το PCOS σχετίζεται με αντίσταση στην ινσουλίνη, η οποία μπορεί να δυσκολέψει τις γυναίκες να χάσουν βάρος, ενώ η περιεμμηνόπαυση μπορεί να οδηγήσει σε μείωση του μεταβολισμού. Μαζί, αυτοί οι παράγοντες καθιστούν τη διατήρηση ενός υγιούς βάρους εξαιρετικά δύσκολη.

Εναλλαγές της διάθεσης και άγχος: Το PCOS συνδέεται με υψηλότερα ποσοστά κατάθλιψης και άγχους λόγω ορμονικών ανισορροπιών και η περιεμμηνόπαυση χαρακτιρίζεται από ακανόνιστα επίπεδα οιστρογόνων και προγεστερόνης. Αυτές οι ορμόνες συνδέονται στενά με τη ρύθμιση της διάθεσης και οι διακυμάνσεις τους μπορεί να οδηγήσουν σε συναισθηματική αστάθεια. Οι γυναίκες σε αυτό το στάδιο συχνά αναφέρουν αυξημένη ευερεθιστότητα, θλίψη και άγχος, τα οποία μπορεί να επηρεάσουν τις σχέσεις, την εργασία και τη συνολική ποιότητα ζωής.

Κόπωση: Ο συνδυασμός των ορμονικών διαταραχών, της αντίστασης στην ινσουλίνη και του κακού ύπνου (συνηθισμένο περιεμμηνοπαυσιακό σύμπτωμα) μπορεί να κάνει τις γυναίκες να αισθάνονται διαρκώς εξαντλημένες. Η κόπωση που σχετίζεται με το PCOS μπορεί να επιδεινωθεί από την περιεμμηνόπαυση, καθιστώντας δύσκολη τη λειτουργία σε φυσιολογικά επίπεδα καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας.

Ο δύσκολος αγώνας της υπογονιμότητας

Για πολλές γυναίκες, το Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών PCOS και η περιεμμηνόπαυση δημιουργούν μία ωρολογιακή βόμβα όταν πρόκειται για τη γονιμότητα. Οι γυναίκες με PCOS βιώνουν συχνά ανωμαλίες στην ωορρηξία τους και κατ’ επέκταση έχουν συχνά ακανόνιστες ή απούσες περιόδους, γεγονός που μπορεί να καταστήσει δύσκολη τη σύλληψη ακόμη και στα καλύτερα αναπαραγωγικά τους χρόνια. Καθώς αρχίζει η περιεμμηνόπαυση, η ποιότητα των ωαρίων μειώνεται και οι εμμηνορρυσιακοί κύκλοι μπορεί να γίνουν ακόμη πιο προβληματικοί.

Αυτό καθιστά πιο δύσκολη την πρόβλεψη της ωορρηξίας ή, λόγω της κακής ποιότητας των ωαρίων και τις ορμονικές ανισορροπίες, τη διατήρηση μιας εγκυμοσύνης.

Μέχρι να φτάσει η περιεμμηνόπαυση, πολλές γυναίκες με Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών PCOS μπορεί να προσπαθούν ακόμη να συλλάβουν λόγω υπογονιμότητας, με τις συνθήκες να δυσκολεύουν ακόμα περισσότερο. Αυτή η διπλή πρόκληση μπορεί να προκαλέσει έντονο συναισθηματικό στρες, οδηγώντας σε συναισθήματα απελπισίας, απογοήτευσης και θλίψης για όσες εξακολουθούν να επιθυμούν να αποκτήσουν παιδιά.

Ο αντίκτυπος στην ψυχική υγεία

Η συνδυασμένη συναισθηματική και ψυχολογική επιβάρυνση του Συνδρόμου Πολυκυστικών Ωοθηκών PCOS και της περιεμμηνόπαυσης δεν πρέπει να υποτιμάται. Οι συνεχείς διακυμάνσεις των ορμονών μπορεί να οδηγήσουν σε συντριπτικά συναισθήματα θλίψης, άγχους και χαμηλής αυτοεκτίμησης. Οι γυναίκες μπορεί να βρεθούν να παλεύουν με θέματα εικόνας σώματος λόγω της αύξησης του σωματικού βάρους και άλλων σωματικών συμπτωμάτων του PCOS, όπως η ακμή ή η υπερβολική τριχοφυΐα στο σώμα, η οποία επιδεινώνεται με τις αλλαγές της περιεμμηνόπαυσης.

Επιπλέον, η κόπωση και η εγκεφαλική ομίχλη που συνοδεύουν και τις δύο καταστάσεις μπορεί να κάνουν τις καθημερινές εργασίες να μοιάζουν ανυπέρβλητες. Ο συνδυασμός καριέρας, οικογένειας και προσωπικής υγείας γίνεται ακόμη πιο δύσκολος για τις γυναίκες που αντιμετωπίζουν τόσο έντονες ορμονικές διαταραχές.

Τι μπορείτε να κάνετε εάν πάσχετε από Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών και βρίσκεστε ήδη στην περιεμμηνόπαυση

Διαχειριστείτε τις ορμονικές ανισορροπίες: Ανάλογα με τους αναπαραγωγικούς σας στόχους, επιλέγεται η κατάλληλη ορμονική θεραπεία για τη ρύθμιση του κύκλου σας. Επιπλέον, φάρμακα όπως η μετφορμίνη, που συνήθως συνταγογραφείται για την αντίσταση στην ινσουλίνη στο PCOS, μπορούν να βοηθήσουν στη βελτίωση της μεταβολικής λειτουργίας και να μειώσουν τον κίνδυνο αύξησης βάρους και διαβήτη. Για μία πιο φυσική προσέγγιση και έξτρα διαιτητική υποστήριξη υπάρχει το εξειδικευμένο ορθομοριακό συμπλήρωμα διατροφής Fertilovit® F PCOS.

Δώστε προτεραιότητα στην ψυχική υγεία: Οι επιπτώσεις του PCOS και της περιεμμηνόπαυσης στην ψυχική υγεία είναι σημαντικές και η αναζήτηση επαγγελματικής βοήθειας είναι ζωτικής σημασίας. Η θεραπεία, οι ομάδες υποστήριξης και, σε ορισμένες περιπτώσεις, η φαρμακευτική αγωγή για το άγχος ή την κατάθλιψη μπορούν να κάνουν τεράστια διαφορά στη διαχείριση του συναισθηματικού οδοστρωτήρα που προκαλούν αυτές οι καταστάσεις. Οι πρακτικές ενσυνειδητότητας, όπως ο διαλογισμός, η γιόγκα και οι ασκήσεις βαθιάς αναπνοής, μπορούν επίσης να είναι απίστευτα χρήσιμες στη διαχείριση του άγχους και των εναλλαγών της διάθεσης.

Επικεντρωθείτε σε έναν υγιεινό τρόπο ζωής: Η υγιεινή διατροφή και η τακτική άσκηση είναι πιο σημαντικές από ποτέ κατά τη διάρκεια αυτού του σταδίου. Για τις γυναίκες με Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών PCOS, μια αντιφλεγμονώδης δίαιτα χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση της αντίστασης στην ινσουλίνη και το μεταβολισμό, ενώ η άσκηση μπορεί να υποστηρίξει τη διαχείριση του βάρους και να βελτιώσει τη διάθεση. Η προπόνηση δύναμης και οι αερόβιες ασκήσεις μπορεί να είναι ιδιαίτερα ευεργετικές για την αντιμετώπιση της απώλειας μυών και την ενίσχυση του μεταβολισμού, οι οποίοι τείνουν να επιβραδύνονται κατά την περιεμμηνόπαυση.

Young Woman Cooking. Healthy Food - Vegetable Salad. Diet. Dieting Concept. Healthy Lifestyle. Cooking At Home. Prepare FoodBigstock

Να θυμάστε:

Ενώ ο συνδυασμός Συνδρόμου Πολυκυστικών Ωοθηκών PCOS και περιεμμηνόπαυσης μπορεί πράγματι να είναι τρομακτικός, είναι σημαντικό να θυμάστε ότι δεν χρειάζεται να αντιμετωπίσετε μόνες σας αυτή τη διπλή πρόκληση. Η εξατομικευμένη ιατρική παρακολούθηση, η υποστήριξη της ψυχικής υγείας και η πραγματοποίηση υγιεινών αλλαγών στον τρόπο ζωής μπορούν να σας δώσουν τη δυνατότητα να αναλάβετε ξανά τον έλεγχο της υγείας σας κατά τη διάρκεια αυτής της μεταβατικής φάσης και να απολάυσετε την ποιότητα ζωής που αξίζετε.

Χαρούλα Μπιλάλη BSc MMedSc

Μοριακής Βιολόγου με εξειδίκευση στην Ιατρικώς Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή & το Μικροβίωμα, Πιστοποιημένης Health Coach - Conscious Fertility Institute ( Athens - London ) - επιστημονική συνεργάτιδα Institute of Life ΙΑΣΩ

© 2012-2025 Mothersblog.gr - All rights reserved