Σόγια και καρκίνος του μαστού: 4 μύθοι που πρέπει να καταρριφθούν

Πολλές φοβούνται ότι η σόγια αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού λόγω των ισοφλαβονών της.

Σόγια και καρκίνος του μαστού: 4 μύθοι που πρέπει να καταρριφθούν

Η σόγια είναι μία από τις πιο διαδεδομένες τροφές στη vegan και healthy διατροφή.

Μαζί με τις παραδοσιακές μορφές της, όπως το edamame, το tofu, το tempeh και το miso, η σόγια είναι επίσης μια δημοφιλής πηγή πρωτεΐνης με χαμηλά λιπαρά. Βρίσκεται στο γάλα, στα υποκατάστατα κρέατος , στα δημητριακά , στα αρτοσκευάσματα, στις ενεργειακές μπάρες και σε πολλά άλλα.

Θα πρέπει, λοιπόν, να τα αποφεύγετε αυτά τα τρόφιμα ή να τρώτε περισσότερο;

Μύθος #1: Όλες οι τροφές σόγιας αυξάνουν τον κίνδυνο για καρκίνο του μαστού.

Δεν υπάρχει λόγος να κόψετε δια ροπάλου το tofu και το edamame από τη διατροφή σας.

«Για χρόνια, η σόγια είχε κακή φήμη λόγω των ισοφλαβονών της», εξηγεί η δρ Marleen Meyers, MD, διευθύντρια του προγράμματος Perlmutter Cancer Center Survivorship στο NYU Langone Medical Center.

Αυτές οι χημικές ουσίες φυτικής προέλευσης είναι παρόμοιες με τα οιστρογόνα όσον αφορά στη δομή και ο καρκίνος του μαστού αποτελεί «θετικό υποδοχέα οιστρογόνων» ή αλλιώς ή «ER-θετικός», πράγμα που σημαίνει ότι τα οιστρογόνα τροφοδοτούν την ανάπτυξή τους.

«Υπήρχε ο φόβος ότι η σόγια λειτουργεί ως οιστρογόνο στο σώμα διεγείροντας τα καρκινικά κύτταρα», λέει η δρ Meyers.

Όμως, χρόνιες μελέτες έχουν αποδείξει πως μια διατροφή πλούσια σε σόγια δεν αυξάνει τις πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου του μαστού αλλά μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισής του.

Σε μια μελέτη σε περισσότερες από 73.000 Κινέζες γυναίκες, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όσες έτρωγαν τουλάχιστον 13 γραμμάρια πρωτεΐνης σόγιας την ημέρα, δηλαδή περίπου μία έως δύο μερίδες, είχαν 11% λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρκίνο του μαστού από όσες έτρωγαν λιγότερα από 5 γραμμάρια.

«Στην ασιατική κουλτούρα, όπου οι άνθρωποι τρώνε πολλή σόγια από νεαρή ηλικία, υπάρχουν χαμηλότερα ποσοστά καρκίνου του μαστού», τονίζει η ειδικός.

«Ως μέρος μιας υγιεινής διατροφής, τα πλήρη τρόφιμα σόγιας είναι ασφαλή», επισημαίνει η δρ Denise Millstine, MD, διευθύντρια στην Κλινική Mayo στο Scottsdale, AZ.

Γιατί ο μήνας Οκτώβριος σημαίνει κάτι περισσότερο από ροζ κορδελάκια

sogia-kai-gonimotita.jpg

Μύθος #2: Όλα τα είδη σόγιας έχουν την ίδια επίδραση στον οργανισμό

Το σώμα επεξεργάζεται τη φυσική σόγια στο tofu, το miso και το γάλα σόγιας διαφορετικά από το είδος που προστίθεται στα επεξεργασμένα τρόφιμα.

Η πρωτεΐνη σόγιας που βρίσκεται σε συμπληρώματα, σκόνες πρωτεΐνης και υποκατάστατα κρέατος είναι συνήθως «γυμνή» από θρεπτικά συστατικά, όπως οι φυτικές ίνες.

Σε μια πρώιμη μελέτη, φάνηκε ότι τα συμπληρώματα σόγιας «ενεργοποιούν» γονίδια που ενθαρρύνουν την ανάπτυξη του καρκίνου σε γυναίκες με καρκίνο του μαστού σε πρώιμο στάδιο.

Καρκίνος του μαστού: 5+2 σημαντικά facts που πρέπει να γνωρίζει κάθε γυναίκα

Μύθος #3: Αν νοσείτε ή έχετε νοσήσει, αποφεύγετε όλα τα τρόφιμα σόγιας

Όπως η κατανάλωση μέτριας ποσότητας σόγιας δεν ενισχύει την πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου έτσι δεν αυξάνει και τον κίνδυνο υποτροπής. Παρόλα αυτά, στους ασθενείς συνιστάται να αποφεύγουν τα συμπληρώματα σόγιας.

Ορισμένοι ειδικοί ανησυχούν ότι η σόγια μπορεί να επηρεάσει τα φάρμακα για τον καρκίνο του μαστού που μειώνουν τα επίπεδα των οιστρογόνων , όπως η ταμοξιφαίνη.

Πώς να κάνετε αυτοεξέταση μαστού βήμα-βήμα και τι πρέπει να προσέξετε

Μύθος #4: Η σόγια επηρεάζει μόνο τον καρκίνο του μαστού

Ενώ είναι αλήθεια ότι οι ισοφλαβόνες της σόγιας παίζουν μεγαλύτερο ρόλο στους οιστρογονικούς υποδοχείς του καρκίνου του μαστού.

Το επιστημονικό αυτό συμπέρασμα προέρχεται από μια μελέτη ανάμεσα σε σχεδόν 1800 γυναίκες οι οποίες κατανάλωναν σε καθημερινή βάση σόγια.

«Πρέπει να γίνουν ακόμη περισσότερες έρευνες. Έχουμε ακόμα δρόμο μπροστά μας. Παρόλα αυτά η ισορροπημένη διατροφή είναι το κλειδί για μία υγιή ζωή», καταλήγει η δρ Meyers

Με πληροφορίες: webmd.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved