Έρευνα: Γυναίκες που γεννούν μετά τα 40 ζουν μέχρι τα 95 (ίσως και παραπάνω)

Έρευνα δείχνει ότι οι γυναίκες που γέννησαν σε προχωρημένη ηλικία, μπορεί να ζήσουν περισσότερο. Ορίστε το γιατί.

Μαργαρίτα Νικολάου
Έρευνα: Γυναίκες που γεννούν μετά τα 40 ζουν μέχρι τα 95 (ίσως και παραπάνω)
Bigstock

Καθώς ο αριθμός των γυναικών που κάνουν παιδιά από την ηλικία των 30 ετών και πάνω αυξάνεται, μια μελέτη δείχνει ότι μπορεί να έχουν ένα πλεονέκτημα: μεγαλύτερη διάρκεια ζωής.

Η έρευνα, που δημοσιεύθηκε τον Οκτώβριο του 2020 στο Menopause, το περιοδικό της Βορειοαμερικανικής Εταιρείας Εμμηνόπαυσης (NAMS), διαπίστωσε ότι όσες γέννησαν το τελευταίο τους παιδί σε μεγαλύτερη ηλικία ήταν πιθανό να έχουν μεγαλύτερα τελομερή.

Έρευνα: Οι γυναίκες που αργούν να κάνουν το πρώτο παιδί τους,ζουν περισσότερο

Το τελομερές είναι μια περιοχή του DNA, χωρίς μεγάλη πληροφοριακή αξία, που βρίσκεται στο τέλος του χρωμοσώματος και προστατεύει τη χρήσιμη γενετική πληροφορία από τη φθορά όπως αναφέρει και η wikipedia. Τα τελομερή θεωρούνται «βιοδείκτης μακροχρόνιας υγείας και μακροζωίας». Τα κοντύτερα τελομερή έχουν συνδεθεί με περισσότερες ασθένειες και κακή επιβίωση, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Current Opinion in Clinical Nutrition & Metabolic Care. Και ο ρυθμός με τον οποίο μειώνονται τα τελομερή μπορεί να αυξηθεί ή να μειωθεί από τις επιλογές του τρόπου ζωής, συμπεριλαμβανομένης της διατροφής και των δραστηριοτήτων.

Επομένως, μήπως η εγκυμοσύνη αργότερα στη ζωή μιας γυναίκας είναι μία από αυτές τις επιλογές τρόπου ζωής που μπορούν να σταματήσουν τη μείωση των τελομερών; Λοιπόν, αυτό δεν είναι ακόμη σαφές. «Χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να προσδιοριστεί αν η μεγαλύτερη ηλικία της μητέρας κατά την τελευταία γέννηση προκαλεί επιμήκυνση των τελομερών ή αν το μήκος των τελομερών χρησιμεύει ως υποκατάστατο της γενικής υγείας και αντιστοιχεί στην ικανότητα μιας γυναίκας να αποκτήσει παιδί σε μεγαλύτερη ηλικία», δήλωσε η Stephanie Faubion, MD, MBA, η ιατρική διευθύντρια του NAMS.

Εγκυμοσύνη στα 40: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε πριν μείνετε έγκυος

Αλλά αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που έρευνα δείχνει μια σχέση μεταξύ μιας εγκυμοσύνης αργότερα στη ζωή μιας γυναίκας και της μεγαλύτερης διάρκειας ζωής. Μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Menopause τον Ιανουάριο του 2015, διαπίστωσε ότι οι γυναίκες που απέκτησαν το τελευταίο τους παιδί μετά τα 33 είχαν διπλάσιες πιθανότητες να ζήσουν μέχρι τα 95 ή και περισσότερο σε σχέση με εκείνες που απέκτησαν το τελευταίο τους παιδί μέχρι τα 29. Μια άλλη μελέτη έδειξε ότι οι γυναίκες που γέννησαν μετά τα 40 είχαν τέσσερις φορές περισσότερες πιθανότητες να ζήσουν μέχρι τα 100.

gonimotita-meta-35.jpg

Ανεξάρτητα από το πότε αποφασίσετε να κάνετε παιδί, θα πρέπει να είναι η κατάλληλη στιγμή για εσάς. Αξίζει να σημειωθεί ότι μπορεί να υπάρχουν πολλοί άλλοι παράγοντες που συμβάλλουν στο να ζήσετε περισσότερο.

πηγή: parents.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved