Οι πιο γρήγορες και ασφαλείς μέθοδοι απόψυξης τροφίμων
4 υγιεινοί και εύκολες μέθοδοι απόψυξης τροφίμων

Η ασφαλής απόψυξη των τροφίμων είναι απαραίτητη για τη διατήρηση της ποιότητας και την πρόληψη τροφιμογενών λοιμώξεων. Οι ειδικοί, όπως η επιστήμονας διατροφής Δρ. Έμμα Μπέκετ και η επιστήμονας ασφάλειας τροφίμων Δρ. Ροζίτα Βάσκοσκα, προτείνουν μερικές βασικές μεθόδους για ασφαλή και αποτελεσματική απόψυξη.
3 εύκολα σνακ για πικ νικ με τα παιδιά

Απόψυξη ψυγείου
Αυτή είναι η ασφαλέστερη μέθοδος, αν και απαιτεί περισσότερο χρόνο. Με την απόψυξη στο ψυγείο, το φαγητό δεν εισέρχεται ποτέ στη «ζώνη κινδύνου»—θερμοκρασίες μεταξύ 5°C και 60°C—όπου ευδοκιμούν επιβλαβή βακτήρια. Η Δρ. Βάσκοσκα συμβουλεύει να τοποθετείτε τα τρόφιμα στο κάτω ράφι για την αποφυγή διασταυρούμενης μόλυνσης. Τα μεγάλα αντικείμενα, όπως ένα ολόκληρο κοτόπουλο, μπορεί να χρειαστούν ημέρες για να αποψυχθούν, ενώ οι μικρότερες μερίδες χρειάζονται μόνο λίγες ώρες.
Απόψυξη στον φούρνο μικροκυμάτων
Όταν ο χρόνος είναι περιορισμένος, ο φούρνος μικροκυμάτων προσφέρει την ταχύτερη επιλογή. Η Δρ. Μπέκετ συνιστά τη χρήση της ρύθμισης απόψυξης για την αποφυγή μερικού μαγειρέματος του φαγητού. Αυτή η μέθοδος είναι πιο αποτελεσματική όταν σκοπεύετε να μαγειρέψετε το φαγητό αμέσως μετά την απόψυξη. Ωστόσο, η απόψυξη στον φούρνο μικροκυμάτων μπορεί να επηρεάσει την υφή και τη γεύση, ειδικά στα κρέατα.
9 τροφές που πρέπει να αποφεύγετε να δίνετε στο μωρό σας αν είναι 6 μηνών
Απόψυξη σε κρύο τρεχούμενο νερό
Αν χρειάζεστε γρήγορη απόψυξη, το κρύο τρεχούμενο νερό είναι αποτελεσματικό. Η Δρ. Μπέκετ τονίζει ότι αυτή η μέθοδος πρέπει να χρησιμοποιείται μόνο με πλήρως σφραγισμένες συσκευασίες για την αποφυγή μόλυνσης. Μικρά αντικείμενα, όπως μπριζόλες σε κενό αέρος, μπορούν να αποψυχθούν σε 20 έως 30 λεπτά. Ωστόσο, αυτή η μέθοδος απαιτεί μεγάλη ποσότητα νερού, καθιστώντας την λιγότερο πρακτική για συχνή χρήση.

Μαγείρεμα από κατεψυγμένα τρόφιμα
Ορισμένα τρόφιμα, όπως τα μπιφτέκια , μπορούν να μαγειρευτούν απευθείας από την κατεψυγμένη τους μορφή. Ζεστάνετε το τηγάνι σε μέτρια-υψηλή θερμοκρασία και υπολογίστε ότι ο χρόνος μαγειρέματος θα αυξηθεί περίπου κατά 50% σε σύγκριση με τα αποψυγμένα τρόφιμα. Πάντα να ελέγχετε ότι το φαγητό έχει μαγειρευτεί πλήρως πριν το σερβίρετε.
Πηγή: NEWS