
Μετά τη γέννηση του μωρού σας, μπορεί να αισθάνεστε ότι το σώμα σας έχει υποστεί μεγάλη καταπόνηση. Νιώθετε σωματική δυσφορία και προσπαθείτε να ισορροπήσετε τις νέες ευθύνες της μητρότητας με την επιθυμία να μείνετε κουκουλωμένη στο κρεβάτι λόγω έλλειψης ύπνου. Το σώμα σας προσπαθεί να σας πει κάτι σημαντικό: χαλαρώστε κατά τις πρώτες εβδομάδες μετά τον τοκετό.
Ανεξάρτητα από το αν είχατε φυσιολογικό τοκετό ή καισαρική τομή, χρειάζεστε χρόνο για να αναρρώσετε και δεν πρέπει να νιώθετε ενοχές που φροντίζετε τις δικές σας ανάγκες παράλληλα με τις ανάγκες του μωρού σας.
Για να σας βοηθήσουμε στο ταξίδι σας μετά τον τοκετό, συγκεντρώσαμε 10 πράγματα που δεν πρέπει να κάνετε μετά τη γέννηση του μωρού σας ως λεχώνες.
Το σαράντισμα του μωρού: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Αφήστε τον κόλπο σας να ηρεμήσει για περίπου 6 εβδομάδες
Μετά τον τοκετό, πρέπει να δώσετε χρόνο στη μήτρα σας να επουλωθεί και να επανέλθει στο αρχικό της σχήμα και μέγεθος. Αυτό διαρκεί περίπου έξι εβδομάδες. Αποφύγετε να εισάγετε οτιδήποτε στον κόλπο σας κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου για να αποτρέψετε λοιμώξεις. Αυτό περιλαμβάνει ταμπόν, κύπελλα περιόδου και κολπικές πλύσεις.
Ομοίως, η διεισδυτική σεξουαλική επαφή απαγορεύεται επίσης, λέει η Suzy Lipinski, MD, πιστοποιημένη γυναικολόγος-μαιευτήρας και ιατρική διευθύντρια στο Pediatrix Medical Group στο Κολοράντο. «Αυτό συμβαίνει επειδή ο τράχηλος ανοίγει λίγο με τον τοκετό, ακόμη και αν έχετε γεννήσει με καισαρική τομή, και τα βακτήρια μπορούν να μεταφερθούν στη μήτρα και να προκαλέσουν λοίμωξη».
Μην καταπονείτε υπερβολικά το σώμα σας
Αποφύγετε να κάνετε περισσότερα από όσα αντέχει το σώμα σας μετά τον τοκετό, ειδικά όσον αφορά την άσκηση μετά τον τοκετό ή τις βαριές δουλειές του σπιτιού. Στην πραγματικότητα, θα πρέπει να αποφύγετε την έντονη άσκηση για περίπου έξι εβδομάδες, λέει η Rikki Baldwin, DO, πιστοποιημένη γυναικολόγος-μαιευτήρας στο Memorial Hermann στο Τέξας.
«Συνιστώ ήπιες διατάσεις και περπάτημα για σωματική δραστηριότητα», λέει. «Αυτό βοηθά στην επούλωση και στην αποφυγή καταπόνησης των μυών του πυελικού εδάφους και του υπόλοιπου σώματος». Ο πάροχος υγειονομικής περίθαλψης θα σας ενημερώσει πότε μπορείτε να κάνετε ξανά ασκήσεις υψηλής έντασης.
Τρία πράγματα που ο γιατρός σας μπορεί να μην σας πει για τις μέρες λοχείας
Μην παραλείπετε γεύματα
Αν και εστιάζετε κυρίως στη σίτιση του νεογέννητου, θα πρέπει να προσέχετε και τη δική σας διατροφή, λέει η Caroline Kuhn, MD, πιστοποιημένη γυναικολόγος-μαιευτήρας στο Rush University System for Health στο Σικάγο. «Μια ισορροπημένη διατροφή είναι απαραίτητη κατά την περίοδο ανάρρωσης μετά τον τοκετό για να παρέχει την ενέργεια που απαιτείται για τη σωματική επούλωση και τη γαλουχία».
Η Dr. Kuhn προτείνει την ανάπτυξη ενός προγράμματος γευμάτων που περιλαμβάνει τα ακόλουθα:
- Πρωτεΐνη για την αποκατάσταση των ιστών και τη μυϊκή δύναμη
- Σίδηρος για την αναπλήρωση των αποθεμάτων αίματος μετά τον τοκετό
- Ασβέστιο για την οστική δύναμη, η οποία μειώνεται κατά την εγκυμοσύνη και το θηλασμό
- Βιταμίνες και μέταλλα για την επούλωση των πληγών και την ανοσολογική λειτουργία
- Φυτικές ίνες για την υγεία του πεπτικού συστήματος και την ανακούφιση από τη δυσκοιλιότητα μετά τον τοκετό
- Σύνθετοι υδατάνθρακες για διαρκή ενέργεια
- Νερό για ενυδάτωση, γενική υγεία και θηλασμό
Μην αγνοείτε τα σημάδια της επιλόχειας κατάθλιψης

Οι πρώτες εβδομάδες μετά τον τοκετό περιλαμβάνουν πολλές αλλαγές στο σώμα, συμπεριλαμβανομένων ορμονικών και σωματικών προσαρμογών. Πολλοί άνθρωποι βιώνουν συναισθήματα θλίψης που ονομάζονται "baby blues", λέει η Melanie Lagomichos, MD, γυναικολόγος-μαιευτήρας, διευθύντρια κλινικής μαιευτικής και γυναικολογίας και επίκουρη καθηγήτρια στην Ιατρική Σχολή TCU Burnett. Εάν τα συμπτώματα είναι σοβαρά ή διαρκούν περισσότερο από μερικές εβδομάδες, μπορεί να έχετε επιλόχεια κατάθλιψη.
Γιατί η λεχώνα πρέπει να σαραντίσει για να βγει από το σπίτι;
Σύμφωνα με την Dr. Lagomichos, τα πρώιμα σημάδια της επιλόχειας κατάθλιψης μπορεί να περιλαμβάνουν:
- Έντονη θλίψη
- Υπερβολικό κλάμα
- Δυσκολία στον ύπνο
- Εναλλαγές διάθεσης
- Έλλειψη ενέργειας ή κόπωση
- Απομόνωση από κοινωνικά περιβάλλοντα
- Δυσκολία συγκέντρωσης
- Αλλαγές στην όρεξη
- Συναισθήματα ενοχής, αναξιότητας ή απελπισίας
- Δυσκολία στη δημιουργία δεσμού με το μωρό
- Ευερεθιστότητα και θυμός
- Ανησυχία
- Σκέψεις να βλάψετε τον εαυτό σας ή τους άλλους
«Προσπαθήστε να μην αγνοείτε αυτά τα πρώιμα συμπτώματα της επιλόχειας κατάθλιψης», λέει η Dr. Lagomichos. «Η εσωτερίκευση των συναισθημάτων σας και η μη έγκαιρη ζήτηση βοήθειας μπορεί να σας απομονώσει κατά την περίοδο μετά τον τοκετό».
Η σιωπηλή μάχη της επιλόχειας κατάθλιψης: Πώς να την αντιμετωπίσετε
Μην απορρίπτετε τις προσφορές βοήθειας
Η φροντίδα ενός νεογέννητου δεν είναι εύκολη και δεν συνιστάται να προσπαθήσετε να την αντιμετωπίσετε μόνοι σας. «Ζητήστε βοήθεια όταν τη χρειάζεστε και καλέστε τον γιατρό σας με ερωτήσεις ή ανησυχίες», λέει η Dr. Lipinski. «Αυτή είναι μια αγχωτική περίοδος και θα χρειαστείτε την υποστήριξη φίλων και οικογένειας».
Ομοίως, εάν ένα αγαπημένο σας πρόσωπο προσφερθεί να σας βοηθήσει, αφήστε το. Μπορούν να φέρουν γεύματα, να βοηθήσουν με τα ρούχα, να φροντίσουν το μωρό σας ενώ κοιμάστε ή οτιδήποτε άλλο μπορεί να χρειαστείτε.
Θυμηθείτε, η περίοδος μετά τον τοκετό είναι μια σημαντική περίοδος ορμονικών διακυμάνσεων, σωματικού πόνου, εξάντλησης, έλλειψης ύπνου και, συχνά, αναιμίας και εξάντλησης βιταμινών, λέει η Dr. Kuhn. Η ύπαρξη ενός ισχυρού δικτύου υποστήριξης είναι το κλειδί για να τα αντιμετωπίσετε όλα.
Ανάρρωση μετά τον τοκετό: Πόσο διαρκεί και ποια τα συνήθη συμπτώματα
Μην παραμελείτε την αυτοφροντίδα
Όταν έχετε ένα νεογέννητο, όλα τα γεύματα και οι αλλαγές πάνας μπορεί να σας κάνουν να αισθάνεστε ότι είστε σε ετοιμότητα 24 ώρες το 24ωρο. Αλλά δεν πρέπει να παραμελείτε το δικό σας σώμα κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου - έχει περάσει πολλά τους τελευταίους μήνες.
Δώστε προσοχή στο πώς αισθάνεστε και ακούστε τα σημάδια που σας λένε ότι πρέπει να επιβραδύνετε. Η υπερβολική καταπόνηση μετά τον τοκετό μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένη αιμορραγία ή τραυματισμό. Οι νέοι γονείς μπορεί επίσης να αισθάνονται καταβεβλημένοι εάν δεν κάνουν ένα διάλειμμα.
Κοιμηθείτε όταν κοιμάται το μωρό σας και πάρτε έναν υπνάκο όταν υπάρχουν άλλοι άνθρωποι γύρω για να φροντίσουν το μωρό, προτείνει η Dr. Lipinski. «Είναι εντάξει αν τα πράγματα δεν είναι τέλεια. Το σώμα σας πρέπει να αναρρώσει και πρέπει να φροντίσετε τον εαυτό σας».
.jpg?t=LjZa7virhC-OZY1pH_ZSpw)
Μην σηκώνετε βαριά αντικείμενα
Μην σηκώνετε βαριά αντικείμενα κατά την περίοδο μετά τον τοκετό, ειδικά τις πρώτες εβδομάδες μετά τον τοκετό. Κάτι τέτοιο μπορεί να προκαλέσει κήλη ή πιθανώς να βλάψει τα ράμματα που δεν έχουν επουλωθεί πλήρως, λέει η Dr. Lagomichos.
«Αρχικά, συνιστώ στους ασθενείς να αποφεύγουν να σηκώνουν οτιδήποτε μεγαλύτερο από 15 έως 20 κιλά, ή περίπου το βάρος του μωρού σας στο κάθισμα αυτοκινήτου», λέει. «Μόλις αρχίσει να αισθάνεστε πιο άνετα, μπορείτε να προχωρήσετε από εκεί». Λάβετε υπόψη ότι οι οδηγίες διαφέρουν ανάλογα με τον τρόπο τοκετού και τις επιπλοκές.
Μην αγνοείτε τα ανησυχητικά συμπτώματα
Μετά τον τοκετό, είναι αναμενόμενος ένας ορισμένος βαθμός πόνου και δυσφορίας, αλλά τα σοβαρά συμπτώματα μπορεί να αποτελούν προειδοποιητικά σημάδια. Η Dr. Lagomichos συνιστά να καλέσετε αμέσως τον γιατρό σας εάν εμφανίσετε ανησυχητικά συμπτώματα, όπως τα ακόλουθα:
- Επιλόχεια αιμορραγία που γεμίζει τις σερβιέτες κάθε ώρα.
- Θρόμβοι αίματος μεγαλύτεροι από το μέγεθος ενός αυγού.
- Οποιαδήποτε θερμοκρασία πάνω από 38 βαθμούς Κελσίου.
- Σημαντικός πόνος.
- Άνοιγμα του σημείου της τομής ή εκροή πύου ή υγρού από την τομή.
- Παράξενη οσμή.
- Αδυναμία ούρησης ή πόνος κατά την ούρηση.
- Έντονος πονοκέφαλος ή θολή όραση.
- Πόνος στο στήθος, δύσπνοια ή πόνος στο άνω δεξιό τεταρτημόριο της κοιλιάς.
- Αυξημένη αρτηριακή πίεση πάνω από 14 συστολική ή 9 διαστολική.
Μην συγκρίνετε τον εαυτό σας με τους άλλους
Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπορεί να είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για τη συλλογή πληροφοριών, αλλά μπορεί επίσης να αποτελέσουν μια επικίνδυνη παγίδα, ειδικά αν αρχίσετε να συγκρίνετε τον εαυτό σας με τους άλλους. Για παράδειγμα, αν δείτε υπερβολικά αισθητικά βίντεο σχετικά με τη γονεϊκότητα, μπορεί να αισθανθείτε ότι δεν «ανταποκρίνεστε στις προσδοκίες».
Τι θα χρειαστεί μια μαμά για τον εαυτό της μετά τον τοκετό
Έρευνα έχει επίσης δείξει ότι οι μαμάδες μετά τον τοκετό είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι στη δυσαρέσκεια με το σώμα τους, ειδικά αν βλέπουν μη ρεαλιστικές εικόνες άλλων μετά τον τοκετό. Αυτό μπορεί να σας κάνει να αισθάνεστε απογοήτευση και ζήλια και θα μπορούσε να υπονομεύσει την εμπειρία και την ανάρρωσή σας μετά τον τοκετό.
Αντ' αυτού, αντισταθείτε στο παιχνίδι της σύγκρισης – ή ακόμα καλύτερα, αποφύγετε εντελώς τη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης – μέχρι το μωρό σας να γίνει λίγο μεγαλύτερο και να έχετε χρόνο να αναρρώσετε.
.jpg?t=qgHBwvx9Hsf2whonrwpMBw)
Μην ξεχνάτε να γιορτάζετε τις επιτυχίες σας μετά τον τοκετό
Κατά τη διάρκεια της περιόδου μετά τον τοκετό, αξίζετε να απολαμβάνετε κάθε αγκαλιά, να απολαμβάνετε τη μυρωδιά του νεογέννητου μωρού και να μένετε στο κρεβάτι όσο χρειάζεται για να αισθανθείτε ξανά άνθρωπος. Και μην ξεχνάτε να γιορτάζετε τις μικρές σας νίκες στην πορεία. Πράγματα όπως το να κάνετε ένα ντους, να έχετε μια επιτυχημένη συνεδρία θηλασμού, να κάνετε μια βόλτα, να ζητήσετε βοήθεια ή να φάτε ένα γεύμα πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά αξίζουν όλα να γιορταστούν. Είναι σημαντικό να αισθάνεστε νικήτριες για όσα καταφέρνετε, ανεξάρτητα από το πόσο μικρά ή ασήμαντα μπορεί να φαίνονται.
πηγή: parents.com