Η Αντίδραση στο Πένθος. Συμβουλεύει η ψυχοθεραπεύτρια Μαρίνα Μόσχα
Είναι γεγονός ότι δεν πενθούν όλοι οι άνθρωποι και δεν περνούν τα στάδια του πένθους με τον ίδιο τρόπο. Ο καθένας έχει ή αναπτύσσει τον δικό του ξεχωριστό τρόπο αντίδρασης σε καταστάσεις που μπορεί να τον πονάνε, να τον πληγώνουν, σε καταστάσεις που αποτελούν τραυματικές εμπειρίες.
Στην προσπάθεια να αμυνθεί στο ξαφνικό τραυματικό γεγονός ένας άνθρωπος μπορεί να αναπτύξει κάποιες άμυνες που θα τον διευκολύνουν προσωρινά και θα τον βοηθήσουν να αντιμετωπίσει αρχικά το σοκ μιας έντονης γι' αυτόν συναισθηματικά κατάστασης.
Για παράδειγμα μπορεί:
1. Να αρνείται το γεγονός, να φέρεται και να λειτουργεί σα να μην έχει γίνει.
2. Να μπλοκάρει τα συναισθήματά του, δείχνοντας ότι δεν νιώθει κάτι, μάλιστα θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και ως αδιάφορος, στην προσπάθειά του να προστατέψει τον εαυτό του από την ένταση που τόσο τον πονά.
3. Να εκτονώνει τον πόνο και την οδύνη με άλλους τρόπους, π.χ. να αντιδρά με υπερβολικό θυμό σε καταστάσεις που θα μπορούσε να είναι πιο ήρεμος.
4. Να απομονώνεται κρατώντας συναισθηματική απόσταση από τους γύρω του, έτσι ώστε να μην δεθεί με κανέναν (να μην έρθει με κανένα άλλον ξανά κοντά συναισθηματικά) για να αποφύγει το ενδεχόμενο να πληγωθεί ξανά. Για να το καταφέρει αυτό, θεωρεί ότι δεν έχει κανέναν ανάγκη και πως μπορεί και μόνος του να συνεχίσει τη ζωή του.
5. Σε άλλες περιπτώσεις, κάποιος άλλος μπορεί να νιώθει πολύ φοβισμένος και αδύναμος, με αποτέλεσμα να νιώθει ότι δεν μπορεί να συνεχίσει μόνος του την ζωή του αρχίζοντας να εξαρτιέται από τους γύρω του, πολύ περισσότερο από ότι στο παρελθόν.
6. Να νιώθει την αίσθηση απειλής, δηλαδή να είναι ευέξαπτος, επιθετικός, καχύποπτος και επιφυλακτικός μπροστά σε φαινομενικά ακίνδυνες καταστάσεις.
Μαρίνα Μόσχα
Ψυχοθεραπεύτρια, Συνεργάτης του Ινστιτούτου Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας του Θάνου Ασκητή
Κάντε τις ερωτήσεις σας στην Ψυχοθεραπεύτρια της σελίδας μας εδώ!