Εβδομάδα Μητρικού Θηλασμού: Το «κάμα σούτρα» του θηλασμού
Γνωρίζατε ότι εκτός από τις τρεις κλασσικές στάσεις θηλασμού, τη στάση στην αγκαλιά, τη στάση κάτω από τη μασχάλη και τη στάση όπου μαμά και μωρό είναι ξαπλωμένοι, υπάρχουν μερικές ακόμη στάσεις που είναι γνωστές ως το «Κάμα Σούτρα» του θηλασμού;
Πρόκειται για στάσεις που είναι απίθανο να χρειαστούν σε μια γυναίκα στο μαιευτήριο ή στο σπίτι μιας και είναι περίεργες. Παρόλα αυτά, οι παρακάτω στάσεις που θα σας παρουσιάσουμε, συνήθως προορίζονται για ειδικές περιπτώσεις κυρίως όπως για πρόωρα μωράκια, μωράκια που έχουν κολικούς ακόμη και για μωράκια που έχουν μικρή κάτω γνάθο..
Ποιες είναι αυτές; Πάμε να τις δούμε αναλυτικά όπως τις βρήκαμε στο βιβλίο της παιδιάτρου Άννας Πατσούρου, «Θηλασμός μία υπέροχη εμπειρία» από τις εκδόσεις Σύγχρονοι Ορίζοντες.
Η στάση αγκαλιά χιαστί
Η στάση αυτή ενδείκνυται για πρόωρα, μικρόσωμα ή αδύναμα νεογέννητα. Θηλάζοντας με το μωρό στην αγκαλιά στηρίξτε το στο αντίθετο χέρι σας από το στήθος που θηλάζετε: Κρατήστε το κεφαλάκι του στην παλάμη του δεξιού χεριού, στηρίξτε το σώμα του στο δεξί σας αντιβράχιο και θηλάστε το από το αριστερό στήθος. Έτσι ελέγχετε καλά το κεφαλάκι του μωρού.
Περπατώντας με το μωρό στην αγκαλιά
Θηλάζετε στη στάση της αγκαλιάς και περπατάτε κάθε φορά που θέλετε να ηρεμήσετε το μωρό, να ανοίξετε την πόρτα, να πάτε να κοιτάξετε το φαγητό κ.ο.κ. Τα μεγαλύτερα μωρά (άνω των 9 μηνών) καταφέρνουν να θηλάσουν από μόνα τους, ενώ τα μεταφέρετε στην αγκαλιά. Σκύβουν στο στήθος με φοβερή επιδεξιότητα, χωρίς να το κάνουν ακόμη και την ώρα που προσπαθείτε να τα εμποδίσετε.
Περπατώντας με το μωρό κάθετο
Η στάση αυτή ενδείκνυται κατά την ώρα του κολικού. Το μωρό συγκρατείται με το σώμα του να κρέμεται προς τα κάτω, ενώ η μητέρα περπατά. Όταν το μωρό θηλάζει από το δεξί στήθος, πρέπει να βάλετε το δεξί σας χέρι στην πλάτη του μωρού και την παλάμη σας ανάμεσα στα πόδια του. Γίνεται μόνο με μικρά μωρά.
Η στάση με το μωρό μπρούμυτα πάνω στην μητέρα
Ενδείκνυται για μωρά τα οποία αρνούνται το στήθος ή δε βγάζουν τη γλώσσα για να θηλάσουν. Επίσης όταν η μητέρα έχει τόσο γάλα ώστε το παιδί πνίγεται συνεχώς. Η μητέρα είναι ξαπλωμένη ανάσκελα και το μωρό μπρούμυτα επάνω της να θηλάζει λ.χ από το αριστερό στήθος. Η κοιλιά του ακούμπά στο στομάχι της μητέρας και τα πόδια του περισσέυουν στη δεξιά πλευρά της. Βάλτε μαξιλάρια στον αυχένα σας και κάτω από τους αγκώνες σας.
Η στάση καβάλα στο πόδι της μητέρας
Αυτή η στάση συνιστάται όταν το μωρό έχει μικρή κάτω γνάθο, σχιστεία χείλους ή είναι ανήσυχο στο στήθος και εάν η μητέρα έχει πολύ γάλα, οπότε η βαρύτητα βοηθά το μωρό να καταπιεί. Η μητέρα κάθεται πάνω και το μωρό ανοίγει τα πόδια ή κάθεται επάνω στα πόδια της. Κάθεται λ.χ στο δεξιό μηρό και θηλάζει από το δεξί στήθος. Η μητέρα συγκρατεί την πλάτη και τον αυχένα του μωρού με τα δυο της χέρια και στηρίζει τους αγκώνες της σε σκληρά μαξιλάρια για να μην κουράζεται. Γίνεται πιο εύκολα με μικρόσωμα μωρά.
Η στάση «γονατιστή πάνω από το μωρό» (εκτός αγκαλιάς)
Ενδείκνυται όταν η μητέρα έχει αιμορροΐδες και για την «ταχεία εναλλαγή στήθους». Επίσης σ' αυτή τη στάση το μωρό μπορεί να σας μαλακώσει φραγμένους πόρους, εκεί που στοχεύει το σαγόνι του. Βάζετε το μωρό ανάσκελα στο κρεβάτι, με το κεφάλι το στερεωμένο ανάμεσα σε δύο μαξιλάρια για να μην κουνιέται, και γονατίζετε από πάνω του. Μπορείτε επίσης να ακουμπήσετε το μωρό στην αλλαξιέρα ή σε ένα τραπέζι και να σκύψετε από πάνω του.