Το μωρό έχει κοντό χαλινό. Μπορεί αυτό να επηρεάσει το θηλασμό;
Πολλές είναι οι δυσκολίες που δημιουργεί το κοντό χαλινό της γλώσσας ή αγκυλογλωσσία, όπως λέγεται αλλιώς . Πρόκειται για μία πάθηση γενετικής αιτιολογίας που σημαίνει αγκυροβόλημα της γλώσσας.
Μερικές απ' αυτές τις δυσκολίες αφορούν το θηλασμό, τη σίτιση, την κατάποση, την ομιλία, τη στοματική υγιεινή. Οι εκτιμήσεις για το ποσοστό των βρεφών που έχουν αγκυλογλωσσία ποικίλουν, αλλά περίπου το 2% των βρεφών διαγιγνώσκεται με το πρόβλημα.
Ο χαλινός ορισμένες φορές μπορεί να είναι πολύ κοντός, να βρίσκεται οπουδήποτε κάτω από τη γλώσσα και να μην είναι καθόλου εύκολα ορατός. Σε βρέφη που έχουν χαληνό και θηλάζουν, η μητέρα θα αναφέρει ότι πονάει πολύ ενώ η θηλή της θα έχει παραμορφωθεί κατά το θηλασμό. Επίσης, το μωρό θα έχει έντονη ανησυχία (προσπαθεί να πιάσει το στήθος, το αφήνει ενοχλημένο, τρώει ξανά παρ΄όλο που μόλις τελείωσε το γεύμα), θα έχει κωλικούς, και δεν θα παίρνει ικανοποιητικά βάρος.
Εάν το βρέφος σιτίζεται με μπουκάλι, η άρνησή του για το γάλα εύκολα θα αποδοθεί οπουδήποτε αλλού (πχ κολικούς, παλινδρόμηση κλπ),, παρά σε αγκυρογλωσσία.
Συνήθως οι πιο έμπειροι στη διάγνωση αγκυλογλωσσίας είναι οι Παιδίατροι, οι ΩΡΛ και οι Σύμβουλοι Γαλουχίας με εμπειρία σε τέτοιου είδους προβλήματα. Στις περιπτώσεις που χρειάζεται χειρουργική αντιμετώπιση αυτή μπορεί να γίνει από ΩΡΛ ή Παιδοχειρούργο.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κοντός χαλινός της γλώσσας δεν θεραπεύεται από μόνος του. Όταν το μωρό είναι νεογέννητο αρκεί μια απλή τομή του κοντού χαλινού χωρίς καν αναισθησία. Αυτό θα του επιτρέψει να θηλάσει ικανοποιητικά. Το μωρό μπορεί να θηλάσει αμέσως μετά την επέμβαση. Όταν πρόκειται για μεγαλύτερα παιδιά, τότε θα χρειαστεί αναισθησία.