«Το παιδί μου πρέπει να φορέσει γυαλιά; Και αν ναι, τι τύπου;»
Τα παιδιά μπορεί να χρειαστούν να φορέσουν γυαλιά για ποικίλους λόγους, κάποιοι από τους οποίους είναι διαφορετικοί από αυτούς των ενηλίκων.
Επειδή το οπτικό σύστημα του παιδιού αναπτύσσεται ,ειδικά κατά το 5ο -6ο έτος ηλικίας του, τα γυαλιά μπορεί να παίξουν σημαντικό ρόλο στη ασφάλιση της σωστής ανάπτυξης της όρασης.
Οι κύριοι λόγοι που χρειάζεται να φορέσει ένα παιδί γυαλιά είναι:
-Εφοδιάζει το παιδί με καλύτερη όραση, έτσι ώστε να μπορεί να λειτουργήσει καλύτερα στο περιβάλλον του. Όπως στη μυωπία, όπου το παιδί βλέπει τα κοντινά αντικείμενα καλά αλλά χρειάζεται γυαλιά για μακριά, την υπερμετρωπία η οποία είναι φυσιολογικό φαινόμενο στα παιδιά και δεν χρειάζονται γυαλιά. Παρόλ΄αυτα εάν είναι σε μεγάλο βαθμό τότε τα μάτια θα δυσκολεύονται πιο πολύ στην εστίαση σε κοντινά αντικείμενα.
- Βοηθούν στον ευθειασμό των οφθαλμών, σε περίπτωση στραβισμού, όπως η προσαρμοστική εσωτροπία, όπου σε μεγάλο βαθμό υπερμετρωπίας το παιδί στην προσπάθεια να εστιάσει προκαλεί υπερβολική σύγκλιση των οφθαλμών και στραβισμό.
- Βοηθούν στη ενδυνάμωση ενός «τεμπέλικου» ματιού (αμβλυωπικού), όπου για παράδειγμα μία αιτία αμβλυωπίας είναι η μεγάλη διαφορά σε βαθμούς διαθλαστικού σφάλματος ανάμεσα στα δύο μάτια, με συνέπεια το παιδί να προτιμάει άθελα του να βλέπει με το μάτι που έχει τους λιγότερους βαθμούς. Έτσι το άλλο μάτι «τεμπελιάζει».
Πότε όμως πρέπει να φοράει το παιδί τα γυαλιά του;
Είναι πολύ σημαντικό το παιδί να φοράει τα γυαλιά του όπως θα σας συμβουλέψει ο οφθαλμίατρός σας. Κάποια παιδιά θα χρειαστεί να τα φοράνε καθ΄όλη τη διάρκεια της ημέρας. Άλλα κατά τη διάρκεια του σχολείου τους , άλλα κατά τη διάρκεια του διαβάσματος ή σε κοντινές δραστηριότητες.
Μία επιτυχημένη επίσκεψη στον οφθαλμίατρο είναι το μισό μέρος από την «μάχη» για τη βελτίωση της οράσεως του παιδιού μας. Το δεύτερο μέρος είναι να πεισθεί το παιδί ότι πρέπει να φοράει τα γυαλιά, το οποίο πολλές φορές είναι και το πιο δύσκολο κομμάτι.
Μερικές συμβουλές για την επίτευξη αυτού του σκοπού είναι οι ακόλουθες:
- Βεβαιωθείτε πως ο σκελετός εφαρμόζει καλά, χωρίς να το πιέζει στη μύτη ή στα αυτιά ,ή να μη πέφτουν χαμηλά .Επίσης πρέπει να ελέγχετε περιοδικά εάν υπάρχει ερεθισμός του δέρματος στα σημεία επαφής. Αυτό θα κάνει το παιδί να αρνείται να τα φοράει.
- Βεβαιωθείτε ότι η συνταγή των γυαλιών είναι σωστή. Εάν το παιδί σας κοιτάει πάνω από τα γυαλιά ή παραπονιέται ότι δεν βλέπει τόσο καλά μπορεί να χρειαστεί αλλαγή.
- Αρχίστε σταδιακά! Αρχίστε το παιδί να φοράει τα γυαλιά για μόνο μικρή περίοδο , έως ότου τα συνηθίσει και να τα αυξήσετε να τα φοράει για περιόδους που χρειάζεται
- Να του το κάνετε σαν μία ρουτίνα. Να το ενθαρρύνεται να τα φοράει όπως για παράδειγμα το πρωινό βούρτσισμα των δοντιών, ή όταν ντύνεται το πρωί να φοράει και τα γυαλιά του.
- Και βεβαία το παιδί χρειάζεται θετική ενθάρρυνση από μέρος του γονέα να φοράει τα γυαλιά του, ώστε να γίνει μέρος της συνηθειών του.
Η αλήθεια είναι ότι τα παιδιά τα οποία έχουν μεγαλύτερο διαθλαστικό πρόβλημα και εμποδίζεται η όρασή τους , θα φορέσουν με μεγαλύτερη ευκολία γυαλιά γιατί διαπιστώνουν ότι βλέπουν καλύτερα.
Στην ερώτηση εάν τα γυαλιά μπορεί να χειροτερεύσουν την όραση των παιδιών ή να τα κάνει εξαρτώμενα από αυτά η απάντηση είναι όχι. Το αντίθετο ισχύει. Εάν δε φορέσει τα γυαλιά του τότε η όραση του θα μείνει στάσιμη και δε θα αναπτυχθεί όπως πρέπει.
Στη διαλογή των γυαλιών υπάρχουν αρκετές επιλογές
Καταρχάς ο τύπος του φακού . Για τα παιδιά κάτω της ηλικίας τω 12 ετών πρέπει υποχρεωτικά να διαλέγουμε πολυκαρβονικό υλικό, το όποιο είναι πιο ανθεκτικό και πιο ελαφρύ από τα γυάλινα. Έχουν επίσης ενσωματωμένη προστασία από UV ακτινοβολία. Οι γυάλινοι φακοί είναι οι περισσότερο επικίνδυνοι γιατί μπορεί πιο εύκολα να σπάσουν με κίνδυνο τραυματισμού του οφθαλμού.
Ο σκελετός των γυαλιών. Μεταλλικοί ή κοκάλινοι;
Στο παρελθόν θεωρούνταν οι πλαστικοί καταλληλότεροι λόγω της μεγαλύτερης τους αντοχής. Τώρα όμως που οι σκελετοί φτιάχνονται από κράματα μετάλλων πιο ανθεκτικά και πιο ελαφριά έχουν κερδίσει μεγάλο μέρος από την αγορά. Οι μεταλλικοί είναι και ευλύγιστοι, παίρνουν έτσι το σχήμα του προσώπου του παιδιού, όπως επίσης και μπορούν να ρυθμιστούν στη μύτη του (με τα επιρρίνια) όπου στηρίζεται. Για αυτό προτιμώνται και σε μικρότερες ηλικίες.
Ο κοκάλινος σκελετός είναι αρκετά ανθεκτικός, προτιμάται σε μεγαλύτερες ηλικίες , σε περίπτωση ατυχήματος δύσκολα θα σπάσουν και θα προκαλέσουν τραυματισμό. Όμως επειδή τα στηρίγματα στη μύτη είναι σταθερά πρέπει να δοθεί προσοχή στην εφαρμογή ώστε από την πίεση το κόκκαλο της μύτης να μην πιέζει το διάφραγμα, αλλά και να μην πέφτει χαμηλά ο σκελετός προς τη μύτη. Επίσης όταν οι φακοί είναι πιο χοντροί μπορεί να είναι πιο βαριά.
Για την σωστή επιλογή των γυαλιών παίζουν ρόλο η ηλικία, το μέγεθος και το σχήμα προσώπου του παιδιού, όπως και το είδος του οφθαλμολογικού προβλήματος. Επίσης ανάλογα και με την προσωπικότητα του παιδιού και το είδος των ασχολιών του, για παράδειγμα σε ένα πιο δραστήριο παιδί θα προτιμηθεί ένας κοκάλινος ελαφρύς σκελετός που μειώνει και το κίνδυνο τραυματισμού.
Χρειάζεται μια καλή συνεργασία με τον οπτικό σας για την σωστή επιλογή των γυαλιών , ο οποίος θα σας συμβουλέψει για να πάρετε μια σωστή απόφαση, θα σας παρουσιάσει τα υλικά των σκελετών και των φακών και έτσι θα έχετε μία πλήρη άποψη για αυτά!
Δημήτρης Ψαρράκος
Χειρουργός Οφθαλμίατρος
email : dpsarrakos@gmail.com
Στείλτε τις ερωτήσεις σας στον οφθαλμίατρο του Mothersblog ΕΔΩ