Εμμηνόπαυση και απώλεια της σεξουαλικής επιθυμίας- Πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί
Η σεξουαλική επιθυμία φυσιολογικά μειώνεται με την πάροδο των χρόνων και χρειάζεται περισσότερος χρόνος για τη σεξουαλική διέγερση.
Ενώ οι νεώτερες γυναίκες διεγείρονται ικανοποιητικά με τη διείσδυση σε λίγα δευτερόλεπτα, οι μεταεμμηνοπαυσιακές χρειάζονται πέντε λεπτά ή και παραπάνω. Ο χρόνος που καταναλώνετε στη διάρκεια της συνεύρεσης μαζί με τα προκαταρκτικά, βοηθά τους βαρθολίνειους αδένες να παράγουν τη μέγιστη ποσότητα υγρών με στόχο τη λίπανση πριν από τη διείσδυση. Η κλειτοριδική περιοχή χρειάζεται ήπιους χειρισμούς λόγω της ατροφίας του επιθηλίου, όμως η διέγερσή της επιφέρει τα ίδια αποτελέσματα στις γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση όπως και στις νεότερες γυναίκες. Αυτό σημαίνει πως η γυναίκα αντιδρά το ίδιο στο σεξουαλικό αυτό ερέθισμα.
Η επόμενη φάση της σεξουαλικής πράξης ονομάζεται φάση οργασμού. Είναι η κορυφαία στιγμή, διαρκεί λίγα δευτερόλεπτα και χαρακτηρίζεται από ισόχρονες ρυθμικές συσπάσεις των μυών του περινέου με μεσοδιαστήματα 0,8 του δευτερολέπτου, οι συσπάσεις αυτές είναι 7-15 στις νεαρότερες γυναίκες ενώ μετά την εμμηνόπαυση ελαττώνονται σε 4 -5. Τέλος η φάση της χαλάρωσης διαρκεί 5'– 10', ενώ με συνεχή διέγερση οι νεαρότερες γυναίκες έχουν νέους οργασμούς. Στη φάση αυτή επανέρχονται τα αγγεία και τα γυναικεία όργανα στην προ του ερεθίσματος κατάσταση και είναι ταχύτερη από ότι πριν την εμμηνόπαυση.
Εάν πάλι υποφέρετε από ξηρότητα του κόλπου, οι λιπαντικές γέλες είναι εκείνες που αποτελούν την πρωταρχική λύση. Τα προϊόντα αυτά μπορείτε να τα βρείτε στο φαρμακείο Η εφαρμογή γίνεται με επάλειψη στην περιοχή του αιδοίου κυρίως γύρω από το άνοιγμα του κόλπου.
Η γυναίκα που νιώθει ότι μεγαλώνει, που βλέπει το δέρμα της και το σώμα της να αλλάζουν, να παίρνει πολύ πιο εύκολα βάρος, την ομορφιά της να αλλοιώνεται, αλλά και να έχει συναισθηματικές διακυμάνσεις που δεν μπορεί εύκολα να ελέγξει, είναι λογικό να επηρεάζεται σε όλα τα επίπεδα της αίσθησης του εαυτού της.
Αποτέλεσμα να μην νιώθει θελκτική προς τον σύντροφό της και να αποφεύγει το σεξ μαζί του. Επομένως, η επιθυμία της να απέχει από τη σεξουαλική συνεύρεση, για ένα εύλογο χρονικό διάστημα, θεωρείται φυσιολογική, όσο το σώμα της και η ψυχολογία της το απαιτούν. Χρειάζεται όμως η γυναίκα να μην παραιτηθεί και να προσπαθήσει να βρει τρόπους σε συνεργασία με το γυναικολόγο της αλλά και με ψυχολόγο ή ακόμα και ψυχίατρο αν χρειαστεί, για να κερδίσει πίσω την ερωτική της ζωή, την σεξουαλική της υγεία αλλά και την ψυχική της ηρεμία.