Η διατροφή μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση του Προεμμηνορροϊκού Συνδρόμου;

Τι είναι το Προεμμηνορροϊκό Σύνδρομο;

Μενέλαος Λυγνός
Η διατροφή μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση του Προεμμηνορροϊκού Συνδρόμου;

Με τον όρο Προεμμηνορροϊκό Σύνδρομο (Premenstrual Syndrome – P.M.S.) αναφερόμαστε στο σύνολο των σωματικών (πρήξιμο, μαστωδυνία, πονοκέφαλο κ.α.) και ψυχολογικών συμπτωμάτων, που μία γυναίκα βιώνει τις ημέρες, που προηγούνται της έλευσης της έμμηνου ρύσης.

Η αντιμετώπιση του συνδρόμου αυτού περιλαμβάνει τόσο επεμβάσεις στον τρόπο ζωής (διατήρηση σωματικού βάρους στα φυσιολογικά επίπεδα, διακοπή καπνίσματος κ.α.), όσο και τη χορήγηση της κατάλληλης φαρμακευτικής αγωγής.

Υπάρχουν τροφές, η κατανάλωση των οποίων βοηθάει στην αντιμετώπισης της συμπτωματολογίας;

Η σχέση της εμφάνισης P.M.S. με ελλείψεις στη διατροφή έχει επαρκώς τεκμηριωθεί:

  • Η εμφάνιση ενοχλητικής συμπτωματολογίας λίγο πριν την έλευση της επόμενης περιόδου έχει συνδεθεί καταρχήν με την έλλειψη σε ασβέστιο. Ως εκ τούτου συνιστάται σε γυναίκες, που αναφέρουν Προεμμηνορροϊκό Σύνδρομο να καταναλώνουν επαρκείς ποσότητες ασβεστούχων τροφών και δη γάλακτος και γαλακτοκομικών. Ίσως μάλιστα και κάποιες από αυτές να ωφεληθούν και από τη λήψη συμπληρωμάτων διατροφής, που περιέχουν ασβέστιο.
  • Αντίστοιχα και η έλλειψη μαγνησίου έχει συνδεθεί με την εμφάνιση P.M.S.. Έτσι συνιστάται η κατανάλωση τροφών, όπως οι ξηροί καρποί (αμύγδαλα, καρύδια, φιστίκια, cashews), το σπανάκι, τα όσπρια (φασόλια) και τα δημητριακά ολικής άλεσης, που είναι πλούσιες στο ιχνοστοιχείο αυτό, ενώ και στην περίπτωση αυτή ενδέχεται επωφελής να αποδειχθεί και η λήψη συμπληρωμάτων διατροφής με μαγνήσιο.
proemminorroiko sindromo antimetopisi 2

Το νερό και η αντιμετώπιση των συμπτωμάτων του Προεμμηνορροϊκού συνδρόμου…

Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δίνεται στην σωστή ενυδάτωση. Οι ανάγκες βέβαια του οργανισμού σε νερό μεταβάλλονται ανάλογα με τη θερμοκρασία του περιβάλλοντος και με τη φυσική άσκηση.

Η αφυδάτωση μπορεί να οδηγήσει σε επιδείνωση των πονοκεφάλων και του αισθήματος κόπωσης, που συχνά εμφανίζονται στα πλαίσια του Προεμμηνορροϊκού Συνδρόμου.

Η επαρκής ενυδάτωση εξάλλου συμβάλλει στην μείωση της κατακράτησης υγρών, που είναι ένα από τα «κλασσικά» συμπτώματα της ενοχλητικής αυτής κατάστασης.

Η διατροφή μπορεί να μειώσει και το φούσκωμα στην κοιλιά, που αισθάνομαι πριν την περίοδο;

Ένα άλλο χαρακτηριστικό σύμπτωμα του συνδρόμου αυτού είναι και ο τυμπανισμός και το φούσκωμα της κοιλιάς. Στα πλαίσια της αντιμετώπισης του συμπτώματος αυτού συνιστάται να προτιμάτε να μικρά και συχνά γεύματα. Γενικά, προσπαθείτε να κάνετε 4 με 6 μικρά γεύματα ημερησίως.

Η συνήθεια των μικρών και τακτικών γευμάτων συμβάλλει και στην αντιμετώπιση ενός άλλου συμπτώματος του Προεμμηνορροϊκού Συνδρόμου: της υπογλυκαιμίας. Το σύμπτωμα αυτό εκδηλώνεται συνήθως με τις χαρακτηριστικές «λιγούρες». Αν τα γεύματά σας είναι μικρά και ανά τακτά χρονικά διαστήματα, τότε οι τιμές σακχάρου στο αίμα σας διατηρούνται σχετικά σταθερές, χωρίς να πέφτουν σε υπερβολικά χαμηλά επίπεδα.

Οι υπογλυκαιμίες του Προεμμηνορροϊκού Συνδρόμου αντιμετωπίζονται και με τη βρώση φρούτων, λαχανικών και γενικότερα τροφών, που είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες, όπως είναι τα προϊόντα ολικής αλέσεως. Οι τροφές αυτές είναι πλούσιες στους λεγόμενους σύμπλοκους (ή μη επεξεργασμένους) υδατάνθρακες .

Ο οργανισμός μας δεν είναι σε θέση να «χωνέψει» γρήγορα τους υδρογονάνθρακες αυτούς. Τοιουτοτρόπως, δεν αυξάνεται απότομα η γλυκαιμία αφενός, ενώ υπάρχει «σταθερή παροχή» γλυκόζης στον οργανισμό αφετέρου. Συνεπώς, η γλυκαιμία (η τιμή του επιπέδου σακχάρου στο αίμα) διατηρείται σχετικά σταθερή και δεν πέφτει σε χαμηλά επίπεδα.
Τα φρούτα, τα λαχανικά και τα προϊόντα ολικής άλεσης είναι άλλωστε πλούσια και σε βιταμίνες και ιχνοστοιχεία, χρήσιμα στην αντιμετώπιση του P.M.S..

proemminorroiko sindromo antimetopisi 1

Υπάρχουν τροφές, που καλόν είναι να αποφεύγονται στα πλαίσια της πρόληψης του Προεμμηνορροϊκού Συνδρόμου;

Τροφές και ποτά, η κατανάλωση των οποίων συνιστάται να αποφεύγεται στα πλαίσια της πρόληψης του Προεμμηνορροϊκού Συνδρόμου περιλαμβάνουν:

  • Τις τροφές, που είναι πλούσιες σε αλάτι, όπως είναι τα τηγανητά και συσκευασμένα τρόφιμα, καθώς και γεύματα από ταχυφαγεία (fast foods), καθότι το αλάτι επιτείνει την κατακράτηση υγρών και το οίδημα (πρήξιμο), που παρατηρείται κατά κύριο λόγο στους μαστούς και συνδέεται με μαστωδυνία, αλλά και στην περιοχή της κοιλιάς.
  • Ο καφές και τα οινοπνευματώδη, διότι ενδέχεται να επιδεινώσουν τις απότομες διακυμάνσεις της ψυχικής διάθεσης, που συνδέονται με το Προεμμηνορροϊκό Σύνδρομο.

Δείτε ΕΔΩ πότε είναι οι γόνιμες ημέρες σας!

Δρ ΜΕΝΕΛΑΟΣ ΚΩΝ. ΛΥΓΝΟΣ, MSc, PhD
ΜΑΙΕΥΤΗΡ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ
Master of Science University College London
Διδάκτωρ Μαιευτικής Γυναικολογίας
www.eleftheia.gr

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved