Τις πρώτες μέρες είναι σύνηθες οι θηλές να είναι καταπονημένες και οι μαστοί διογκωμένοι.
Μην αποθαρρύνεστε όμως και συνεχίστε το θηλασμό. Αν θηλάζετε όποτε το ζητά το μωρό και το τοποθετείτε σωστά στο στήθος σας, οι ενοχλήσεις θα υποχωρήσουν.
Ευαισθησία στις θηλές
Ωστόσο, πολλές γυναίκες νιώθουν ευαισθησία όταν αρχίσουν να θηλάζουν και μπορεί να περιγράφουν αίσθημα καύσου ή τσιμπήματος.
Συνήθως η ευαισθησία υποχωρεί προσαρμόζοντας απλώς την τοποθέτηση του μωρού στη θηλή, πιθανόν αλλάζοντας κάθε φορά που θηλάζετε το παιδί.
Ίσως χρειάζεται να μάθετε στο μωρό σας να θηλάζει σωστά. Όπως διαβάζουμε στο βιβλίο «Η βίβλος της εγκυμοσύνης» εκδόσεις Ψυχογιός, αν επιθυμείτε να αλλάξετε θέση, να θυμάστε πώς πρέπει να πιέζετε με το δάχτυλό σας τη θηλή για να διακοπεί ο θηλασμός, προτού μετακινήσετε το παιδί από το μαστό.
Η άμεση απομάκρυνση του μωρού από το μαστό θα επιδεινώσει τον πόνο.
Επίσης, καλό είναι να φροντίζετε τις θηλές σας. Το πολύ υγρό ή πολύ ξηρό δέρμα προκαλεί πόνο, γι΄αυτό αφήστε το στήθος σας ελεύθερο για λίγα λεπτά μετά το θηλασμό για να αεριστεί και προτιμήστε βαμβακερούς στηθόδεσμους που επιτρέπουν το δέρμα να αναπνέει.
Να τρίβετε με λίγο από το γάλα σας της θηλές έπειτα από κάθε γεύμα ή να βάζετε υγρά και δροσερά επιθέματα από τσάι πάνω σε αυτές για να ανακουφιστείτε.
Πληγωμένες θηλές
Εάν οι θηλές σας έχουν κοκκινίσει πολύ ή εάν βλέπετε επάνω ή γύρω τους αληθινές πληγές από τις πρώτες φορές που βάλατε το νεογέννητο στο στήθος, χρειάζεστε βοήθεια για να διορθώσετε τη στάση θηλασμού. Εάν πονάτε πολύ, χρησιμοποιήστε ψευτοθηλές. Αν δεν τα αντέχετε ούτε αυτό, αντλήστε το γάλα με την αντλία της κλινικής.
Αν σε οποιοδήποτε στάδιο οι θηλές κοκκινίζουν και γυαλίζουν ή νιώσετε οξείς πόνους στο στήθος, συμβουλευτείτε το γιατρό της. Μπορεί να έχετε λοίμωξη, όπως μια απλή μυκητίαση.