Μπορεί μια μητέρα που θηλάζει να εμφανίσει οστεοπόρωση;

Κινδυνεύω από οστεοπόρωση όταν θηλάζω;

 

Μπορεί μια μητέρα που θηλάζει να εμφανίσει οστεοπόρωση;

Οι περισσότερες μελέτες αναδεικνύουν ότι αν και οι γυναίκες χάνουν μέρος τις οστικής τους πυκνότητας κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης, συνήθως την ανακτούν μετά την γέννα.

Μάλιστα, οι πολλαπλές εγκυμοσύνες, ακόμα και πάνω από 10 (!), δεν φαίνεται να οδηγούν σε προδιάθεση για οστεοπόρωση αργότερα, σε μεγαλύτερες ηλικίες.

Αντιθέτως, έρευνες εμφανίζουν στοιχεία ότι οι πολλές εγκυμοσύνες ίσως και να προστατεύουν από την οστεοπόρωση, γεγονός που εν μέρει αποδίδεται στα υψηλά επίπεδα οιστρογόνων που έχουν οι πολύ «γόνιμες» γυναίκες.

Οστεοπόρωση σχετιζόμενη με την κύηση

Σύμφωνα με την Ελληνική Εταιρεία Μελέτης Μεταβολισμού των Οστών (ΕΕΜΜΟ) μερικές γυναίκες αναπτύσσουν μια μορφή παροδικής οστεοπόρωσης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Τα αίτια αυτής της μορφής της νόσου δεν είναι γνωστά και οι μηχανισμοί δεν έχουν γίνει πλήρως κατανοητοί έως τώρα. Παρόλαυτα, είναι πολλή σπάνια και συνήθως υποστρέφει γρήγορα μετά τη γέννα.

Θηλασμός και οστεοπόρωση

Ο θηλασμός για 6-12 μήνες μετά την γέννηση του παιδιού έχει σπουδαία πλεονεκτήματα για τη μητέρα και το παιδί. Όπως και η εγκυμοσύνη, έτσι και ο θηλασμός μπορεί να προκαλέσει παροδική απώλεια οστικής μάζας. Σε μικρό χρονικό διάστημα μετά τον απογαλακτισμό, η οστική πυκνότητα ανακάμπτει και δεν φαίνεται το γεγονός αυτό να προκαλεί μακροπρόθεσμες βλάβες στην υγεία του γυναικείου σκελετού.

Όλες οι εγκυμονούσες και θηλάζουσες γυναίκες οφείλουν να λαμβάνουν ικανές ποσότητες ασβεστίου και βιταμίνης D για τις ίδιες και το παιδί τους. Οι γυναίκες που επιλέγουν «αποκλειστικό θηλασμό» θα πρέπει να συμβουλεύονται τον παιδίατρό τους αν θα πρέπει να χορηγούν στο παιδί τους συμπληρώματα βιταμίνης D, ιδιαίτερα όσες δεν βγαίνουν στον ήλιο αρκετές φορές την εβδομάδα και δεν τρέφονται με ψάρια.

Βιταμίνη D

Αν είστε έγκυος ή θηλάζετε το νεογέννητο μωρό σας, αναφέρει η ΕΕΜΜΟ πρέπει να λαμβάνετε την απαραίτητη ποσότητα ασβεστίου και βιταμίνης D. Τα συστατικά αυτά είναι απαραίτητα, τόσο για τον εαυτό σας , όσο και για τον αναπτυσσόμενο σκελετό του παιδιού σας. Μην ξεχνάτε ότι τρώτε για δύο! Αν δεν λαμβάνετε όσο ασβέστιο απαιτείται, οι ανάγκες του παιδιού σας θα καλύπτονται παίρνοντας ασβέστιο από τα δικά σας οστά.

Αν βρίσκεστε σε ηλικία μικρότερη των 19 ετών, χρειάζεστε 1300 mg ασβεστίου και 400-800 διεθνείς μονάδες (IU) βιταμίνης D καθημερινά. Αν είστε άνω των 19 ετών, χρειάζεστε 1000 mg ασβεστίου και 400-800 διεθνείς μονάδες (IU) βιταμίνης D καθημερινά.

Η πρόσληψη ικανών ποσοτήτων ασβεστίου και βιταμίνης D κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι ένα εξαιρετικό πρώτο βήμα για να ξεκινήσετε το «κτίσιμο» υγιών και δυνατών οστών και για σας και για το παιδί σας.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved