«Τα Πασχαλινά κουλούρια της μαμάς μου»: Συνταγή για τα πιο νόστιμα πασχαλινά κουλουράκια
Κάθε χρόνο την Μεγάλη Τρίτη, η μαμά μου έβαζε σε μια μεγάλη λεκάνη όλα τα υλικά της για τα Πασχαλινά κουλούρια, μας έπαιρνε από το χέρι και πηγαίναμε στον φούρνο της γειτονιάς μας, όπου είχαμε κλεισμένο ραντεβού, για να πλάσουμε τα δικά μας κουλούρια.
Ποτέ δεν θα ξεχάσω αυτές τις εικόνες. Η μαμά μου ζύμωνε κι εμείς πλάθαμε.
Γεμίζαμε τον λευκό μαρμάρινο πάγκο, κουλουράκια που έμπαιναν για ψήσιμο στις μεγάλες λαμαρίνες του φούρναρη. Όταν τελειώναμε, μετά από ώρες, τα τοποθετούσαμε προσεκτικά ένα ένα στη μεγάλη λεκάνη, η μαμά μου τα σκέπαζε με τις λινές της πετσέτες, έπαιρνε τη λεκάνη παραμάσχαλα και γυρνούσαμε σπίτι κουρασμένες αλλά γεμάτες χαρά για την επιτυχία που είχαμε και αυτή τη φορά.
Στο σπίτι τα κουλουράκια έμπαιναν στις πιατέλες του καλού της σερβίτσιου και για μέρες η τραπεζαρία μας μοσχοβολούσε Πάσχα!
Από τότε που έγινα μαμά και όσο τα παιδιά μου ήταν μικρούλια, τα Πασχαλινά κουλουράκια, ήταν οικογενειακή υπόθεση. Η συνταγή, της μαμάς μου (πάντα). Η προετοιμασία και το ζύμωμα, δικά μου. Το πλάσιμο, των παιδιών μου.
Υλικά
250 γρ λιωμένο αιγοπρόβειο βούτυρο
1 ½ κούπα ζάχαρη
1/2 κούπα φρέσκο γάλα χλιαρό
1 κ γλ αμμωνία ή 2 κ γλ μαγειρική σόδα
6 κρόκους
1 φακελάκι βανίλια
1 κ γλ αλάτι
1 κιλό αλεύρι γ.ο.χ
επάλειψη ή πασπάλισμα με
1 κρόκο αραιωμένο με νερό ή
ζάχαρη
Εκτέλεση:
Στον κάδο της κουζινομηχανής Kenwood χτυπάω για 5 περίπου λεπτά με το χτυπητήρι το βούτυρο με τη ζάχαρη ν’ ασπρίσουν.
Ζεσταίνω το γάλα (όχι να βράσει) το αποσύρω από την φωτιά, ρίχνω μέσα την αμμωνία κι ανακατεύω
Προσοχή : η αμμωνία θα ξεκινήσει να αφρίζει.
Τοποθετώ το καπάκι κατά του πιτσιλίσματος, και αρχίζω να ρίχνω εναλλάξ το γάλα και τους κρόκους στο μείγμα, συνεχίζοντας το χτύπημα.
Προσθέτω τη βανίλια και το αλάτι κι ανακατεύω για μερικά δευτερόλεπτα ακόμα.
Έπειτα προσθέτω το αλεύρι κουταλιά κουταλιά.
Προσοχή : ίσως χρειαστεί περισσότερο από 1 κιλό αλεύρι.
Η ζύμη είναι έτοιμη όταν ξεκολλά από τα πλάγια του κάδου, είναι εύπλαστη και δεν κολλά στα δάκτυλα.
Αφαιρώ τον γάντζο κι αφήνω τη ζύμη να ξεκουραστεί για 20 περίπου λεπτά με διάφανη μεμβράνη.
Στη συνέχεια πλάθω τα κουλουράκια σε διάφορα σχήματα, τα τοποθετώ σε ταψί με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος. Αλείφω τα μισά με έναν κρόκο αραιωμένο με λίγο νερό και πασπαλίζω τα υπόλοιπα με λίγη ζάχαρη.
Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς για 10 περίπου λεπτά ή μέχρι τα κουλουράκια να αποκτήσουν ένα όμορφο χρυσαφένιο χρώμα.
Μόλις είναι έτοιμα τα αφήνω για μερικά λεπτά σε σχάρα να κρυώσουν και στη συνέχεια τα τοποθετώ σε πιατέλα.
Σημείωση:
Το μυστικό της επιτυχίας για τα κουλουράκια είναι το βούτυρο.
Ένα καλό λιωμένο αιγοπρόβειο ή αγελαδινό γάλακτος βούτυρο, είναι αυτό που κάνει την διαφορά.
Για απορίες και ερωτήσεις μπορείς να μου στείλεις μήνυμα στη σελίδα μου στο Facebook. Μπορείς επίσης αν θέλεις να με ακολουθήσεις στο Instagram και το YouTube.
Θα χαρώ να τα λέμε διαδικτυακά.
Με αγάπη
MamaTsita
Διαβάστε επίσης:
Σουσαμοπιτάκια: νόστιμα και νηστίσιμα
Πορτοκαλόπιτα απ’ την ανάποδη: Φτιάξτε την σε χρόνο ρεκόρ!