Ανασφάλειες μπαμπάδων και πώς να τους βοηθήσουμε να τις ξεπεράσουν

Η ανασφάλεια των μπαμπάδων - Από πού προκύπτει

Μυρτώ Κογεβίνα
Ανασφάλειες μπαμπάδων και πώς να τους βοηθήσουμε να τις ξεπεράσουν

Συχνά βλέπουμε μπαμπάδες - παρόλη την αγάπη και την καλή τους διάθεση - να αφήνουν την ανατροφή των παιδιών τους σχεδόν εξ’ ολοκλήρου στη μαμά, καθώς νιώθουν ανασφάλεια σχετικά με τις ικανότητές του ως γονείς.

Η ανασφάλεια των μπαμπάδων - Από πού προκύπτει

mpampas anasfaleies patrotita 1

Η ανασφάλεια αυτή προκύπτει, τις περισσότερες φορές, από το γεγονός ότι οι μπαμπάδες συγκρίνουν τις γονεΪκές τους ικανότητες με αυτές των μαμάδων και βλέπουν ότι “υστερούν”. Ωστόσο, η όποια διαφορά δεν οφείλεται σε ανικανότητα των μπαμπάδων, αλλά είναι φυσική απόρροια του γεγονότος ότι, τις περισσότερες φορές, η μαμά περνάει περισσότερο χρόνο τους πρώτους μήνες στο σπίτι με το παιδί, άρα φυσικό είναι να έχει μάθει καλύτερα τις ιδιαιτερότητές του, να έχει καταλάβει τι λειτουργεί και τι όχι και να έχει αποκτήσει μεγαλύτερη ευχέρεια όσον αφορά τη γενικότερη φροντίδα του.

Επιπλέον, το άγχος και των δύο μπορεί να εντείνει την κατάσταση, καθώς ο μπαμπάς ίσως νιώθει ότι θα κάνει κάτι λάθος, ενώ η μαμά θεωρεί ότι θα τα κάνει καλύτερα. Όσο ο μπαμπάς δεν ασχολείται, λόγω ανασφάλειας, με τη φροντίδα του παιδιού, τόσο η ανασφάλεια αυτή αυξάνεται, οπότε και δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος. Από μία τέτοια κατάσταση χάνει τόσο ο μπαμπάς, καθώς δεν έχει τη δυνατότητα να χαρεί πραγματικά το γονεϊκό του ρόλο, όσο και το παιδί, το οποίο ενδεχομένως να στερείται χρόνο με το μπαμπά του.

Ενθαρρύνετε τον μπαμπά

mpampas anasfaleies patrotita 3

Σε αυτές τις περιπτώσεις, η μαμά μπορεί να αποτελέσει το κλειδί της λύσης, ενθαρρύνοντας το μπαμπά να πάρει μέρος στη φροντίδα του παιδιού και εξηγώντας του με υπομονή και ενσυναίσθηση το πώς λειτουργούν κάποια πράγματα, ακόμα κι αν στην ίδια -λόγω τριβής- φαίνονται τελείως αυτονόητα. Καλό θα είναι, προκειμένου να μην τον απογοητεύσει, να προσπαθήσει να αποφεύγει τις πολλές υποδείξεις και διορθώσεις, κάνοντας και λίγο τα “στραβά μάτια” σε πράγματα όχι ζωτικής σημασίας, όπως το αν μια πάνα έκλεισε λίγο άγαρμπα ή αν το παιδί κάνει πιο πολλή ώρα να ρευτεί με το μπαμπά από ότι με την ίδια. Άλλωστε, ο κάθε γονιός αναπτύσσει το δικό του στυλ στο πώς κάνει τα πράγματα, κι αυτό θα πρέπει να είναι σεβαστό και από τις δύο πλευρές.

Με λίγη καλή θέληση, μια μαμά μπορεί να βοηθήσει το σύντροφό της να ξεπεράσει τους φόβους του και να λάβει ενεργό ρόλο σε σχέση με το παιδί, κάτι το ιδιαίτερα σημαντικό για την επίτευξη αρμονίας και ισορροπίας στην οικογένεια.

Μυρτώ Κογεβίνα, MSc.
Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια

Email: myrtokogevina@gmail.com
Facebook: https://www.facebook.com/myrto.kogevina.336

www.kolonakipsychologist.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved