Πώς μπορεί ένας μπαμπάς να επικοινωνήσει με την έφηβη κόρη του

Bigstock

Τι μπορεί να κάνει ένας μπαμπάς για να έχει μια ουσιαστική επικοινωνία με την κόρη του που είναι στην εφηβεία.

Η σχέση ενός μπαμπά με την έφηβη κόρη του περνά από διάφορα στάδια.

Δεν μπορεί πια να πάρει στους ώμους του το γλυκό του κοριτσάκι, έχει μεγαλώσει πολύ, κι ούτε μπορεί με μια ιστορία να διώξει μακριά όλους τους φόβουςτου.

Χρειάζεται να βρει νέους τρόπους επικοινωνίας και προσέγγισης. Πρέπει να παρατηρεί, να ακούει περισσότερο και να μιλάει λιγότερο.

Αν είστε κι εσείς μπαμπάς μιας έφηβης κόρης, δείτε τι μπορείτε να κάνετε για να έχετε μια καλύτερη επικοινωνία μαζί της:

Να είστε ανοιχτόμυαλοι

Υπήρχε πάντα ένα σημαντικό χάσμα μεταξύ των εφήβων και των γονιών. Ωστόσο, σε αυτή τη γενιά, η τεχνολογική έκρηξη την έχει μεγεθύνει. Μην υποθέτετε ότι πράγματα που έχουν αξία για σας μεταφέρονται αυτόματα στην έφηβη κόρη σας. Το πιθανότερο είναι ότι θα σοκαριστείτε όταν μάθετε ότι της είναι παντελώς άγνωστα. Να είστε λοιπόν ανοιχτόμυαλοι στο γεγονός ότι η κόρη σας μπορεί να έχει διαφορετική άποψη και ότι μπορεί να είναι σωστή.

Να είστε ειλικρινείς με τις εμπειρίες σας

Οι επιτυχίες και τα λάθη σας έχουν διαμορφώσει αυτό που είστε σήμερα. Πρέπει λοιπόν να τα αναγνωρίζετε, να μιλάτε γι΄αυτά και να μη φοβάστε αν η κόρη σας κάνει τα δικά της.

Αφήστε την να κάνει τα δικά της όνειρα

Ποιος γονιός δεν κάνει όνειρα για το παιδί του; Μόνο που οι προσδοκίες του δεν συμβαδίζουν πάντα με εκείνες του εφήβου. Είναι σκληρό πράγμα να πιέζετε ένα παιδί να εκπληρώσει τα δικά σας όνειρα … Το κλειδί είναι να είστε υποστηρικτικοί, ενθαρρύνοντας την κόρη σας να κάνει αυτό που αγαπά ή να τη βοηθήσετε να το ανακαλύψει.

Ακούστε την

Το πιο σημαντικό στοιχείο μιας καλής επικοινωνίας είναι να είστε καλοί ακροατές. Μπορεί να φαίνεται σαν την πιο εύκολη συμβουλή αλλά στην πράξη είναι η πιο δύσκολη. Η έφηβη κόρη σας βιώνει μεγάλες αλλαγές, ψυχικές και σωματικές, και νοιώθει τεράστια πίεση λόγω των προσδοκιών στο σπίτι, στο σχολείο αλλά και από τους συνομηλίκους της.

Τις περισσότερες φορές δεν περιμένει από εσάς μια λύση, το μόνο που θέλει είναι να την ακούσετε χωρίς να την κρίνετε ή να της κουνήσετε το δάχτυλο.

Αυτό κάνουν οι μπαμπάδες.

Πηγή: allprodad.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved