Tips για άνδρες που γίνονται πρώτη φορά μπαμπάδες

Οδηγός επιβίωσης για νέους μπαμπάδες

Bigstock

Με το θετικό τεστ εγκυμοσύνης, άλλαξε όχι μόνο η ζωή της συντρόφου σας, αλλά και η δική σας. Συγχαρητήρια!

Σίγουρα το νέο ότι θα γίνετε μπαμπάς να σας έκανε να νιώσετε πρωτόγνωρα συναισθήματα, αλλά ίσως να αναρωτιέστε πώς ένας μπαμπάς μπορεί να βοηθήσει με το νεογέννητο.

Μπορεί να μη το αντιλαμβάνεστε αλλά υπάρχουν πολλοί τρόποι που μπορείτε να δεθείτε με το μωρό σας και να υποστηρίξετε τη σύζυγό σας την ίδια στιγμή. Ακολουθήστε αυτά τα tips για νέους μπαμπάδες και σίγουρα θα μπορέσετε να τα βγάλετε πέρα από τη μέρα του τοκετού μέχρι τη στιγμή που θα κρατήσετε το μικρό σας αγγελούδι στην αγκαλιά σας.

Οδηγός επιβίωσης για νέους μπαμπάδες: Προετοιμάστε τον εαυτό σας για τη γέννα

Υπάρχουν πολλές συμβουλές εκεί έξω για το τι να περιμένετε ως νέος μπαμπάς, ωστόσο θα πρέπει να είστε έτοιμοι πριν φτάσει το μικρό σας. Αν θέλετε να προσφέρετε ουσιαστική βοήθεια από την αρχή στη σύντροφό σας μπορείτε να παρακολουθήσετε μαζί μαθήματα τοκετού. Έτσι θα είστε μαζί και θα παρακολουθείτε μέρα με τη μέρα το σώμα της να αλλάζει και να μεγαλώνει. Σε αυτά τα μαθήματα θα βρείτε συμβουλές και πληροφορίες για το πώς οι νέοι μπαμπάδες μπορούν να βοηθήσουν τη στιγμή του τοκετού και πώς μπορούν να δεθούν επίσης από το πρώτο λεπτό με το μικρό τους.

Αναρωτιέστε πώς οι μπαμπάδες μπορούν να βοηθήσουν με τα νεογέννητα

Καλωσορίσατε στον νέο σας κόσμο, που είναι γεμάτος με αλλαγές πανών, μπανάκια και ό,τι άλλο χρειάζεται να κάνετε για να ηρεμήσετε το μικρό σας κλαψιάρικο πλασματάκι. Μπορείτε να έχετε ενεργό ρόλο από την αρχή, βάζοντας το μωρό σας στο γυμνό σας στήθος. Έτσι θα έχετε μια επαφή δέρμα με δέρμα και ο δεσμός θα αρχίσει να αναπτύσσεται.

Αναλάβετε τη νυχτερινή βάρδια και αφήστε τη μητέρα του παιδιού σας να κάνει ένα διάλειμμα. Αυτό για εκείνη θα είναι μεγάλη βοήθεια. Αν πάλι θηλάζει, ζητήστε της να βγάλει με το θήλαστρο γάλα, ώστε να αναλάβετε εσείς το μωρό τη νύχτα. Αν δεν θηλάζει, ακόμη καλύτερα για εσάς. Έτσι θα έχετε περισσότερο χρόνο με το μικρό σας ταΐζοντάς το με το μπιμπερό. Οι μικρές αυτές στιγμές, θα σας βοηθήσουν να δεθείτε με το μικρό σας και θα μείνουν για πάντα χαραγμένες στο μυαλό σας.

Μάθετε να αποκωδικοποιείτε το κλάμα του

Ξαφνικά έχετε ένα μικρό ανθρωπάκι στο σπίτι σας. Θα χρειαστεί να περάσει καιρός μέχρι να μάθετε να αναγνωρίζετε το κλάμα του μωρού σας και τις ανάγκες του. Σύντομα όμως θα μάθετε πότε κλαίει για να φάει, πότε κλαίει για να αλλαχτεί η πάνα του, πότε κλαίει για να το κρατήσετε αγκαλιά ή πότε κλαίει γιατί κάτι άλλο το ενοχλεί. Υπάρχουν σημάδια που θα αρχίσετε να τα αναγνωρίζετε όπως: θα ρουφάει το δάχτυλο αν πεινάει, θα πιάνει το αυτάκι του αν πονάει.

Επαφή δέρμα με δέρμα

Κρατώντας το γυμνό κορμάκι του παιδιού σας, επάνω στο δικό σας γυμνό στήθος (βάλτε το μέσα από το t-shirt που θα φοράτε αν είναι χειμώνας και κάνει κρύο) θα δεθείτε ακόμη περισσότερο. Αυτή η επαφή μπορεί να ρυθμίσει τον καρδιακό ρυθμό και τη θερμοκρασία του μωρού σας, μπορεί να το χαλαρώσει και να σας βοηθήσει να δεθείτε.

Μια εξαιρετική στιγμή για λίγη επαφή δέρμα με δέρμα είναι αφού έχετε κάνει μπάνιο το μωρό σας ή κατά τη διάρκεια του ταΐσματος με μπιμπερό. Είναι μια υπέροχη στιγμή και θα απολαύσετε το δέσιμο πατέρα-μωρού.

Μιλώντας στο μωρό σας

Κάθε λέξη που ακούει το μωρό σας το βοηθά να αναπτύξει τις γλωσσικές του δεξιότητες και να ενισχύσει τη σχέση μεταξύ σας. Έτσι, εκτός από το να διαβάζετε στο μωρό σας, μπορείτε να του λέτε τι κάνετε εκείνη τη στιγμή όπως: «Ψάχνω τα κλειδιά μου, μήπως τα είδες;». Εκτός από αυτό, θα πρέπει να του ψιθυρίζετε πάντα πόσο το αγαπάτε! Θα εκπλαγείτε από το πόσο καλός ακροατής μπορεί να είναι το μικρό σας όταν βλέπετε έναν αγώνα και θέλετε να σχολιάσετε το γκολ ή το φάουλ που έγινε.

Όταν οι μπαμπάδες νιώθουν ότι τα κάνουν όλα λάθος

Bigstock

Όταν οι μπαμπάδες νιώθουν ότι τα κάνουν όλα λάθος

Self-care για μπαμπάδες

Το να είσαι νέος γονιός είναι δύσκολο ακόμη και εσάς, που είστε μπαμπάς. Είναι ζωτικής σημασίας να φροντίζετε καλά τον εαυτό σας, ώστε να μπορείτε να φροντίζετε με τον καλύτερο τρόπο την οικογένειά σας. Το να βγαίνετε έξω μια βόλτα, να αθλείστε, να κοιμάστε όσο μπορείτε και να διατηρείτε επαφή με τους φίλους και την οικογένειά σας θα κρατήσει την ενέργειά σας ανεβασμένη. Αν μπορείτε επίσης να αφήσετε το μωρό με τη γιαγιά ή τον παππού έστω και για μια ώρα για να βγείτε με τη σύζυγό σας, κάντε το. Θα ωφελήσει και τους δυο σας.

Μοιραστείτε τις δουλειές του σπιτιού

Βοηθήστε στις δουλειές του σπιτιού. Αυτό μπορεί να μη σας δένει με το μωρό σας, σας δένει όμως με τη σύντροφό σας, που έχει ανάγκη τη στήριξη και τη βοήθειά σας ακόμη και σε αυτό το κομμάτι. Μαγειρέψτε της κάτι νόστιμο, βάλτε τα πιάτα στο πλυντήριο (ή πλύντε τα αν δεν έχετε ένα), ταΐστε τη στο στόμα, κρατήστε το μωρό για να κάνει ένα μπάνιο. Η σύντροφός σας κουράζεται περισσότερο από εσάς και αυτό θα πρέπει να της το αναγνωρίσετε.

Top συμβουλή; Κάντε ο,τι καλύτερο μπορείτε και βάλτε τις ανάγκες του άλλου σας μισού σε προτεραιότητα. Αυτό θα σας κάνει τον καλύτερο μπαμπά και τον καλύτερο σύζυγο.

με πληροφορίες από το smababy.co.uk

© 2012-2025 Mothersblog.gr - All rights reserved